Έντυπη Έκδοση

Πώς ξεκόλλησε η αγορά

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΑΠΟ ΗΠΑ ΕΦΕΡΑΝ ΑΝΟΔΟ

ΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ των προβλέψεων κέρδη που ανακοίνωσαν εταιρείες κυρίως από τον κλάδο των τραπεζών στις ΗΠΑ ήταν το καλό νέο το οποίο έδωσε φτερά στα χρηματιστήρια και συνέβαλε στο να «ξεκολλήσουν» και τις ελληνικές μετοχές ύστερα από μία περίοδο στασιμότητας και πτώσης, που κράτησε περί τις πέντε εβδομάδες.

Ο Γενικός Δείκτης ανέκαμψε από την ελάχιστη τιμή της Δευτέρας (2.071 μονάδες) στις 2.200 μονάδες στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Μαζί του οι μισές μετοχές του Χρηματιστηρίου (158) σε σύνολο 284 κατέγραψαν άνοδο μέχρι και 29,41%.

Ρόλο καταλύτη στην θετική ή και αρνητική πορεία των τιμών έπαιξαν συγκεκριμένα εταιρικά γεγονότα. Το σημαντικότερο όλων την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε από τον ΟΠΑΠ, όταν η μετοχή του κατρακύλησε σε τιμές που είχε τον Οκτώβριο του 2004...

Οι λόγοι της πτώσης ήταν τρεις:

*Ξεκίνησε από την επιβολή φόρου σε όλα τα κέρδη που προέρχονται από τα τυχερά παιχνίδια (25 Ιουνίου ανακοινώθηκε το μέτρο), συμπεριλαμβανομένων των στοιχημάτων του ΟΠΑΠ.

Κορυφώθηκε την ημέρα που ξεκίνησε η απεργία των πρακτόρων του ΟΠΑΠ (για να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση και να άρει το μέτρο) και από τις δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος ανέφερε στο Bloomberg πως δεν θα πετύχει το στόχο της κερδοφορίας που έχει τεθεί για το τρέχον έτος.

Ο τρίτος λόγος ήταν οι πληροφορίες για πτώση των εσόδων των πρακτορείων και, κατ' επέκταση, του ΟΠΑΠ από την ημέρα που απαγορεύτηκε το κάπνισμα.

*Αντίθετα, η μετοχή της Centric, μιας εταιρείας που αντλεί έσοδα από το διεθνές στοίχημα που παίζεται στο Διαδίκτυο (άκρως ανταγωνιστικό στον ΟΠΑΠ) ανέβηκε 18,75%. Κι αυτό γιατί οι επενδυτές προεξοφλούν ότι οι παίκτες που έπαιζαν στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ θα παίζουν στοίχημα και άλλα τυχερά παιχνίδια μέσω Ιντερνετ.

*Επίσης, άλμα 16,67% έκανε η μετοχή της Nexans, καθώς ανέλαβε μία μεγάλη εργολαβία της ΔΕΗ, και συγκεκριμένα την κατασκευή του υποβρύχιου καλωδίου το οποίο θα συνδέσει την Εύβοια με την Αττική.

*Στην κορυφή, πάντως, του πίνακα των αποδόσεων του πρώτου τετραημέρου της ανάκαμψης (10-16 Ιουλίου 2009) φιγουράρει με κέρδη 29,41% η μετοχή της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες.

*Ανακοίνωσε μία ευρείας συμμαχίας συνεργασία με τον όμιλο Biomar από τη Δανία, που ειδικεύεται στην παραγωγή ιχθυοτροφών. Η Δίας θα αγοράζει ιχθυοτροφές από τη Biomar (αξίας 30 εκατ. ευρώ) ενώ η Biomar υπέγραψε προσύμφωνο να αγοράσει το 25% των μετοχών της εταιρείας Ζωονομή Α.Ε, που είναι θυγατρική της Δίας. -Επιπλέον, οι δύο εταιρείες συμφώνησαν σε κοινές δράσεις έρευνας και ανάπτυξης με στόχο την εξεύρεση νέων προϊόντων και πρώτων υλών που θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος των τροφών όπως και το χρόνο ανάπτυξης των ψαριών.

Επίσης, ανακοινώθηκε άλλη μία σημαντική συμφωνία μεταξύ δύο εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών. Η MLS Πληροφορική από τη Θεσσαλονίκη και η Ευρωηλεκτρονική του ομίλου Φουρλής συμφώνησαν τα εξής: Η MLS να εφοδιάζει με λογισμικό πλοήγησης που παράγει (είναι ηγέτιδα εταιρεία στην Ελλάδα στα φορητά συστήματα πλοήγησης) τα κινητά τηλέφωνα Samsung, τα οποία αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα η Ευρωηλεκτρονική. Η μετοχή της MLS ενισχύθηκε κατά 4,9% το διάστημα 10-16 Ιουλίου και του Φουρλή κατά 4,34%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Σχετικά θέματα: Χρηματιστήριο Αθηνών
Ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το Σίτι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κομισιόν
Ευρω-χαλινάρι στις τράπεζες
Στοιχεία ΕΚΤ
Οι ελληνικές τράπεζες μας χρεώνουν με το παραπάνω
Οικονομικό επιτελείο
Τα αδιέξοδα των άδειων ταμείων
Έκτακτη εισφορά
Πληρώστε τώρα, προσφύγετε μετά
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων
Με ρυθμό χελώνας η απελευθέρωση υπηρεσιών
Στεγαστικά δάνεια
Ποια επιλογή σάς ταιριάζει
Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Θεμάτων της Κομισιόν
Βόμβα μεγατόνων το εξωτερικό χρέος
ΗΠΑ
Με υποσχετικές πληρώνει τα χρέη η Καλιφόρνια
Τουρκία
Τουρκικά παζάρια με λεφτά του ΔΝΤ
Βουλγαρία
Μία από τα ίδια
Επιχειρήσεις
Από το χονδρεμπόριο στη λιανική
Open Coffee
Καφεδάκι και business deals
Συνέντευξη: Νικήτας Κωνσταντέλλος
Η επέκταση στα Βαλκάνια έφερε έσοδα
Ημιυπαίθριοι χώροι
Χαμένοι στο λαβύρινθο των ημιυπαίθριων
«Να πληρώσω ή όχι;»
Συγχωροχάρτι στους ασυνεπείς
Αλαλούμ στην πολυκατοικία
Ακτοπλοϊα
Τα εξοχικά αύξησαν την κίνηση
Ισχυροί και περιφερειακοί παίκτες
Η ήττα της Σαμοθράκης
Ανταγωνισμός και τιμές
Δρομολογούν νέα κέρδη οι εταιρείες
Συνέντευξη: Πάτρικ Βόλερ
«Δανειακές εγγυήσεις για μικρομεσαίους»
Χρηματοδότηση
Χρήμα μόνο για τους μεγάλους
Χρηματιστήριο Αθηνών
Πώς ξεκόλλησε η αγορά
Ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το Σίτι
Τράπεζες
Ξεπερνούν το βαρίδι των αυξήσεων κεφαλαίου
Βγενόπουλος - Ορφανίδης
Η κόντρα και οι έλεγχοι
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σκληρή λιτότητα στην Ευρώπη