Έντυπη Έκδοση

Ξεπερνούν το βαρίδι των αυξήσεων κεφαλαίου

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη θετική πορεία της αγοράς έπαιξαν οι τράπεζες, που φαίνεται να ξεπερνούν το βαρίδι των μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου που έγιναν από Εθνική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Γενική, ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση της άντλησης του ποσού γίνεται την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένεται να διώξει ένα μεγάλο βάρος από επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.

**Στην Εθνική Τράπεζα η άσκηση του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση λήγει την ερχόμενη Τετάρτη (22 Ιουλίου 2009) και, όπως αναφέρουν πηγές από το περιβάλλον των αναδόχων, εξελίσσεται καλύτερα από ό,τι περίμεναν.

Αυτό φάνηκε και στην πορεία της τιμής της μετοχής, και, κυρίως του δικαιώματος. Η τιμή του δικαιώματος δεν πιέστηκε σημαντικά, καθώς οι όποιες ρευστοποιήσεις έγιναν ομαλά και η προσφορά απορροφήθηκε σχετικά εύκολα. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον από νέους μετόχους για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Ορισμένοι παλιοί μέτοχοι πούλησαν μέρος των δικαιωμάτων τους, αλλά αντικαταστάθηκαν από νέους. Ενδεικτική ήταν η κίνηση του δικαιώματος την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσής του στο Χρηματιστήριο. Η τιμή του την περασμένη Πέμπτη όχι μόνο δεν υποχώρησε αλλά αυξήθηκε 2,58% με συναλλαγές 7.591.462 εκατομμυρίων δικαιωμάτων, που αντιστοιχούν σε 1.686.992 νέες μετοχές. Αυτό σημαίνει ότι και η τελευταία προσφορά σε χρόνο και αξία απορροφήθηκε.

**Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τη Γενική Τράπεζα, η οποία πραγματοποιεί αύξηση κεφαλαίου που χρονικά συμπίπτει ακριβώς με εκείνη της Εθνικής Τράπεζας.

Το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσής του στο Χρηματιστήριο σχεδόν μηδένισε... Η τελευταία τιμή ήταν ένα λεπτό του ευρώ (0,01 ευρώ). Αυτό δείχνει δύο πράγματα: πρώτον, η προσφορά δεν απορροφήθηκε από ίσο αριθμό νέων μετοχών και, δεύτερον, επειδή η προσφορά ήταν μεγαλύτερη από τη ζήτηση, δημιουργήθηκαν περιθώρια για αρμπιτράζ. Κάποιος δηλαδή που δεν είχε μετοχές της Γενικής Τράπεζας μπορούσε να αγοράσει δικαιώματα με τιμή ενός λεπτού ή δύο λεπτών (0,01-0,02 ευρώ) και να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου. Οποιος το αντιλήφθηκε και το έπραξε έχει κόστος ανά μετοχή 0,725-0,73 ευρώ, δηλαδή σχεδόν το ίδιο με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών (0,72 ευρώ).

Την ίδια ημέρα η μετοχή της Γενικής έκλεισε στα 0,91 ευρώ. Αυτή η διαφορά πιθανώς να δημιουργήσει πίεση στην τιμή της μετοχής, καθώς υπάρχουν αρκετοί νέοι μέτοχοι που θα πουλήσουν με σκοπό να καρπωθούν μέρος της διαφοράς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κομισιόν
Ευρω-χαλινάρι στις τράπεζες
Στοιχεία ΕΚΤ
Οι ελληνικές τράπεζες μας χρεώνουν με το παραπάνω
Οικονομικό επιτελείο
Τα αδιέξοδα των άδειων ταμείων
Έκτακτη εισφορά
Πληρώστε τώρα, προσφύγετε μετά
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων
Με ρυθμό χελώνας η απελευθέρωση υπηρεσιών
Στεγαστικά δάνεια
Ποια επιλογή σάς ταιριάζει
Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Θεμάτων της Κομισιόν
Βόμβα μεγατόνων το εξωτερικό χρέος
ΗΠΑ
Με υποσχετικές πληρώνει τα χρέη η Καλιφόρνια
Τουρκία
Τουρκικά παζάρια με λεφτά του ΔΝΤ
Βουλγαρία
Μία από τα ίδια
Επιχειρήσεις
Από το χονδρεμπόριο στη λιανική
Open Coffee
Καφεδάκι και business deals
Συνέντευξη: Νικήτας Κωνσταντέλλος
Η επέκταση στα Βαλκάνια έφερε έσοδα
Ημιυπαίθριοι χώροι
Χαμένοι στο λαβύρινθο των ημιυπαίθριων
«Να πληρώσω ή όχι;»
Συγχωροχάρτι στους ασυνεπείς
Αλαλούμ στην πολυκατοικία
Ακτοπλοϊα
Τα εξοχικά αύξησαν την κίνηση
Ισχυροί και περιφερειακοί παίκτες
Η ήττα της Σαμοθράκης
Ανταγωνισμός και τιμές
Δρομολογούν νέα κέρδη οι εταιρείες
Συνέντευξη: Πάτρικ Βόλερ
«Δανειακές εγγυήσεις για μικρομεσαίους»
Χρηματοδότηση
Χρήμα μόνο για τους μεγάλους
Χρηματιστήριο Αθηνών
Πώς ξεκόλλησε η αγορά
Ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το Σίτι
Τράπεζες
Ξεπερνούν το βαρίδι των αυξήσεων κεφαλαίου
Βγενόπουλος - Ορφανίδης
Η κόντρα και οι έλεγχοι
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σκληρή λιτότητα στην Ευρώπη