Έντυπη Έκδοση

Στα πάνω & στα κάτω τους

ΟΤΕ. Σαν να ήπιε... Red Bull αντέδρασε η μετοχή του ΟΤΕ την Πέμπτη και πέταξε στα ύψη με +5,35%. Δυστυχώς το... πέταγμα δεν είχε συνέχεια. Ο τίτλος παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 10% από τις αρχές του 2009, υπο-αποδίδοντας 31,5% έναντι του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE-20 που το ίδιο διάστημα έχει ενισχυθεί 21%.

ΑΓΟΡΑ. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ανέκαμψε την προηγούμενη εβδομάδα, χάρη στην άνοδο των ξένων κεφαλαιαγορών, αλλά περισσότερες από τις μισές μετοχές είτε υποχώρησαν είτε έμειναν στα ίδια επίπεδα... Αυτό συμβαίνει γιατί τα διαθέσιμα χρήματα για μετοχές συγκεντρώνονται σε λιγότερες εταιρείες και δεν φτάνουν για τις υπόλοιπες.

ΔΕΙΚΤΕΣ-ROUBINI. Κέρδη 7-10% κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι μεγαλύτεροι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες, προϊδεάζοντας για καλοκαιρινό ράλι με στόχο νέα υψηλά σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές. Από την άλλη πλευρά, όμως, μια διόρθωση της προηγηθείσας ανόδου είναι αναμενόμενη για τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας. Για τους παίκτες, μάλιστα, που αγόραζαν όταν οι περισσότεροι πουλούσαν, υπάρχει και η αφορμή: «Οταν ο Dr. Doom (Roubini) παρουσιάζεται με χαμόγελο, η διόρθωση είναι προ των πυλών».

ALPHA ΒΑΝΚ. Η μετοχή επιβεβαίωσε ότι η ανοδική διάσπαση του επιπέδου των 7,85 ευρώ είναι αξιόπιστη και δείχνει ότι θα κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα τιμών το επόμενο διάστημα. Υστερα από μια σύντομη διόρθωση της σημαντικής ανόδου από τα 7,19 μέχρι τα 8,66 ευρώ (+20%), η προσπάθεια προσέγγισης της περιοχής των 9,4 ευρώ που ήταν τα υψηλά του περασμένου Ιουνίου αναμένεται να συνεχιστεί με την τεχνική ανάλυση να συνηγορεί σε υπέρβασή τους.

ΑΝΘΕΚΤΙΚΕΣ. Πέντε στις πέντε θετικές συνεδριάσεις είχε την περασμένη εβδομάδα η μετοχή της Ελλάκτωρ, καταγράφοντας κέρδη 13% από τα χαμηλά των 5,01 ευρώ. Μαζί με Coca Cola και Εθνική είναι οι μοναδικές μετοχές του FTSE 20 που απέχουν λιγότερο από 6-7% συγκριτικά με τις υψηλότερες τιμές του Ιουνίου.

ΟΠΑΠ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ. Οταν στις 25 Ιουνίου 2009 ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση οι αλλαγές στη φορολογία των κερδών των τυχερών παιχνιδιών, οι αναλυτές «μέτρησαν» τις συνέπειες. Η Eurobank Χρηματιστηριακή, σε σχόλιό της, εκτίμησε ότι «το νέο φορολογικό καθεστώς θα έχει αμελητέα επίπτωση στη δημοτικότητα των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ και δεν βλέπουμε κανένα λόγο για οποιαδήποτε μεταβολή στις εκτιμήσεις μας σε αυτό το στάδιο». Ετσι, ανανέωσε τη σύσταση υπεραπόδοσης με τιμή στόχο τα 26,20 ευρώ. Την ημέρα που ανακοινώθηκε το μέτρο, η μετοχή είχε 20,95 ευρώ και την προηγούμενη εβδομάδα έφθασε μέχρι τα 16,04 ευρώ (-23%). Αλλες χρηματιστηριακές όπως η Proton, η HSBC και ο Πήγασος έκαναν εγγύτερη στο αποτέλεσμα εκτίμηση και υποβάθμισαν τη μετοχή. Ο πιο «καλός» στην περίπτωση του ΟΠΑΠ είναι ο αναλυτής William Birch της Jefferies, που εδώ και μήνες δίνει σύσταση υπο-απόδοσης με τιμή στόχο τα 14 ευρώ! Υπάρχουν κι άλλοι, όπως η Citigroup, που έπειτα από όλα αυτά, δηλαδή όταν η μετοχή έφθασε στα 16 ευρώ, έσπευσε... την Παρασκευή να υποβαθμίσει τη σύσταση για τη μετοχή σε διακράτηση από αγορά. Δεν χρειάζεται πάντως να είσαι αναλυτής για να καταλάβεις ότι τα 16 ευρώ είναι πιο χαμηλά επίπεδα από τα 20, 21 και 22, που προσφέρονταν για τοποθετήσεις. Για την ιστορία, η Eurobank Χρηματιστηριακή την Παρασκευή ανέφερε ότι η σύσταση και η τιμή-στόχος είναι υπό αναθεώρηση...

EKTASIS-ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ. Οφειλή 3,5 εκατ. ευρώ έχει η εταιρεία real estate Ektasis Development προς θυγατρική της εισηγμένης στο Χ.Α., Κλουκίνας-Λάππας. Την οφειλή μέχρι το ποσού των 3 εκατ. ευρώ ανέλαβε και κάλυψε ο Ιωάννης Κλουκίνας, πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος της εισηγμένης. Ετσι, το μεγαλύτερο μέρος της απαίτησης επιβαρύνει τον ίδιο και όχι την εταιρεία. Θυμίζουμε πως σχετικά πρόσφατα τα Ελληνικά Πετρέλαια αγόρασαν ένα ολόκληρο κτίριο από την Ektasis Development (το κτίριο προοριζόταν για άλλη χρήση), για να καλυφθεί άνοιγμα δανείου που είχε η Ektasis στη Eurobank. Η Ektasis υπέβαλε αίτηση για να ενταχθεί στη διαδικασία συνδιαλλαγής του πτωχευτικού κώδικα, ζητώντας προστασία από τους πιστωτές της.

ΕΘΝΙΚΗ. Δείχνει έτοιμη να προσεγγίσει νέα μέγιστη τιμή έτους, παρότι τρέχει η αύξηση κεφαλαίου. Την Τετάρτη 22 Ιουλίου ολοκληρώνεται η περίοδος άσκησης του δικαιώματος. Στη συνέχεια (Πέμπτη 23 Ιουλίου) ξεκινάει η άσκηση δικαιώματος του Δημοσίου. Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009: Ανακοίνωση για την κάλυψη της αύξησης και τη διάθεση τυχόν αδιάθετων μετοχών. Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009: Εναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

ΔΙΑΣ. Το τεράστιο discount (42%), δηλαδή η διαφορά μεταξύ της πραγματικής αξίας της μετοχής και της χρηματιστηριακής της εταιρείας επενδύσεων Δίας σε συνδυασμό με την αποτελεσματική διαχείριση που γίνεται εφέτος (φαίνεται στην αύξηση 25% του ενεργητικού) αφύπνισαν ορισμένους επενδυτές. Ετσι, η μετοχή ξαναέφθασε τα 0,60 ευρώ από 0,54 ευρώ που είχε μία εβδομάδα νωρίτερα. Από τη μέγιστη τιμή εφέτος (0,67 ευρώ) απέχει 11,6%.

ΕΧΑΕ. Τον τίτλο της ακριβότερης χρηματιστηριακής αγοράς σε όλη την Ευρώπη συνεχίζει να κατέχει η ΕΧΑΕ αναφορικά με το κόστος που επωμίζονται οι επενδυτές για να εκτελέσει αγοραπωλησίες. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ελληνική αγορά παραμένει πιο ακριβή από τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Αυτό οφείλεται τόσο στον μονοπωλιακό χαρακτήρα της ΕΧΑΕ, που δεν αντιμετωπίζει εσωτερικό ανταγωνισμό, όσο κυρίως στην ύπαρξη του φόρου επί των πωλήσεων που αντιστοιχεί στο 0,15% της αξίας της συναλλαγής. Η κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου που θα αντικατασταθεί από την 1η Ιανουαρίου 2010 με φόρο υπεραξίας 10%, εκτιμάται, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, ότι θα λειτουργήσει καταλυτικά ώστε να μειωθεί το κόστος συναλλαγών ώς και 34%. Και πάλι όμως ζήτημα θα είναι αν το Χ.Α. θα φτάσει έστω κοντά στον μέσο όρο των υπόλοιπων αγορών.

MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Μετά τη συμφωνία με τον όμιλο Φουρλή (θα προμηθεύει τα κινητά Samsung με λογισμικό πλοήγησης) ακολουθεί η επιστροφή κεφαλαίου 0,05 ευρώ, που ενσωματώνει απόδοση 3,3%. Από την ερχόμενη Τετάρτη (22/07/2009) οι μετοχές της εταιρείας θα είναι υπό διαπραγμάτευση χωρίς το ποσό της επιστροφής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Στα πάνω & στα κάτω τους
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κομισιόν
Ευρω-χαλινάρι στις τράπεζες
Στοιχεία ΕΚΤ
Οι ελληνικές τράπεζες μας χρεώνουν με το παραπάνω
Οικονομικό επιτελείο
Τα αδιέξοδα των άδειων ταμείων
Έκτακτη εισφορά
Πληρώστε τώρα, προσφύγετε μετά
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων
Με ρυθμό χελώνας η απελευθέρωση υπηρεσιών
Στεγαστικά δάνεια
Ποια επιλογή σάς ταιριάζει
Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Θεμάτων της Κομισιόν
Βόμβα μεγατόνων το εξωτερικό χρέος
ΗΠΑ
Με υποσχετικές πληρώνει τα χρέη η Καλιφόρνια
Τουρκία
Τουρκικά παζάρια με λεφτά του ΔΝΤ
Βουλγαρία
Μία από τα ίδια
Επιχειρήσεις
Από το χονδρεμπόριο στη λιανική
Open Coffee
Καφεδάκι και business deals
Συνέντευξη: Νικήτας Κωνσταντέλλος
Η επέκταση στα Βαλκάνια έφερε έσοδα
Ημιυπαίθριοι χώροι
Χαμένοι στο λαβύρινθο των ημιυπαίθριων
«Να πληρώσω ή όχι;»
Συγχωροχάρτι στους ασυνεπείς
Αλαλούμ στην πολυκατοικία
Ακτοπλοϊα
Τα εξοχικά αύξησαν την κίνηση
Ισχυροί και περιφερειακοί παίκτες
Η ήττα της Σαμοθράκης
Ανταγωνισμός και τιμές
Δρομολογούν νέα κέρδη οι εταιρείες
Συνέντευξη: Πάτρικ Βόλερ
«Δανειακές εγγυήσεις για μικρομεσαίους»
Χρηματοδότηση
Χρήμα μόνο για τους μεγάλους
Χρηματιστήριο Αθηνών
Πώς ξεκόλλησε η αγορά
Ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το Σίτι
Τράπεζες
Ξεπερνούν το βαρίδι των αυξήσεων κεφαλαίου
Βγενόπουλος - Ορφανίδης
Η κόντρα και οι έλεγχοι
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σκληρή λιτότητα στην Ευρώπη