Έντυπη Έκδοση

ΚΥΚΛΩΜΑ ΒΛΑΣΤΟΥ

Αναζητούνται παραφυάδες

Ο εγκέφαλος της απαγωγής Παναγόπουλου, τα πρόσωπα που κρύβονται σε συνομιλίες της σπείρας που παραμένουν κρυφές, το κρησφύγετο, τα λύτρα αλλά και οι τυχόν διασυνδέσεις με τρομοκράτες είναι τα πιο κρίσιμα κομμάτια του παζλ στην έρευνα για την υπόθεση που κυριαρχεί στην επικαιρότητα.

*«Αν εγώ μιλάω για κάποιους πολιτικούς και επιχειρηματίες, δεν σημαίνει ότι αυτοί εμπλέκονται κιόλας...», λέει τώρα ο φερόμενος ως αρχηγός της σπείρας Παν. Βλαστός, από τις φυλακές Τρικάλων. Αφήνει να εννοηθεί ότι γνωρίζει πολλά, ωστόσο ο συνήγορός του επιμένει πως ο πελάτης του δεν θα απολογηθεί «αν προηγουμένως δεν δοθούν στην ανάκριση οι πλήρεις απομαγνητοφωνήσεις συνομιλιών του, με άλλους συγκρατούμενούς του ή με δικά του πρόσωπα». Το ίδιο αίτημα, άλλωστε, έχουν διατυπώσει και άλλοι κατηγορούμενοι, οι οποίοι επιμένουν ότι οι διάλογοι που έχουν καταγραφεί δεν είναι αυτούσιοι και είτε έχουν κοπεί είτε έχουν επιλεκτικά παρουσιαστεί.

*Μέχρι στιγμής οι αρχές στέκονται επιφυλακτικά απέναντι στο σενάριο που θέλει εγκέφαλο της σπείρας έναν κατηγορούμενο που αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Πρόκειται για πρόσωπο που προφανώς είχε μεγαλύτερο ρόλο από τον Βλαστό σε επιχειρησιακό επίπεδο, όμως δύσκολα θα μπορούσε να είναι ο «ιθύνων νους» ενός τόσο πολύπλοκου σχεδίου.

*Προβληματισμός υπάρχει σε παράγοντες της ανάκρισης και για τις σχέσεις μελών της εγκληματικής ομάδας με υπηρεσιακούς παράγοντες των φυλακών, και με ισχυρά πρόσωπα, που τους εξασφάλιζαν άνετη καθημερινότητα, μεταγωγές και χρήματα για να κινούν τις παράνομες δραστηριότητές τους...

- Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διευθυντής των φυλακών Αγιάς Μιχ. Κυριακάκης (σήμερα σε αργία) ήταν αυτός που τον Αύγουστο 2008 ήλεγχε (;) πειθαρχικά τον Εμμ. Κουγιουμτζάκη, πρώην αρχιφύλακα των φυλακών Αλικαρνασσού (επίσης κατηγορούμενο για ιδιαίτερες σχέσεις με τον Βλαστό και τη σύζυγό του) επειδή είχε αποφυλακίσει τον Ζαχ. Λαγουδάκη και εκείνος είχε σκοτώσει εν ψυχρώ τον 21χρονο φοιτητή Μανώλη Χορευτάκη.

- Ο διευθυντής της φυλακής κατέγραφε τότε στο πόρισμά του ότι ο Κουγιουμτζάκης έχει ευθύνες για την αποφυλάκιση, αλλά... «ο κρατούμενος τον ξεγέλασε...». Ο ελέγχων, δηλαδή, εμφάνιζε ως παραπλανηθέντα τον ελεγχόμενο πριν από ένα έτος.

- Σε μία συγκλονιστική επιστολή του πατέρα του θύματος Αντ. Χορευτάκη, στην «Κ.Ε.», καταγγέλλεται «παραδικαστικό κύκλωμα μαφίας, που δέχθηκε τις ψευδείς βεβαιώσεις των εμπλεκομένων σωφρονιστικών υπαλλήλων...». Αλλά και «παρέμβαση του αστυνομικού διευθυντή Κρήτης Μπεσίρη, ο οποίος ζήτησε να γίνει η δίκη του Λαγουδάκη εκτός Κρήτης, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου ότι δήθεν κινδυνεύει...».

- Ο πατέρας υπαινίσσεται ότι «ο Λαγουδάκης απολαμβάνει ειδικής προστασίας, που δεν είναι άσχετη με την κουμπαριά του με τον αν. υπουργό Δημόσιας Τάξης, Χρ. Μαρκογιαννάκη».

*Τέλος, επιμένουν οι πληροφορίες ότι στο πλαίσιο της έρευνας για τη μαφία, έχει εντοπιστεί και συνομιλία εμπλεκομένου με πρόσωπο που κατά καιρούς έχει εξεταστεί ως ύποπτος για συμμετοχή σε ομάδα των παρυφών της τρομοκρατίας. Η σχετική έρευνα, ωστόσο, είναι στα σπάργανα και δεν αναμένεται να έχει αποτελέσματα πριν από τον Σεπτέμβριο...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οργανωμένο έγκλημα
Δικαστικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αδυναμία πληρωμών
Ενα καλοκαίρι γεμάτο σύννεφα
Υπουργείο Εσωτερικών
Μια χαρά και δυο τρομάρες
Αλλαγή στη διοίκηση της ΕΥΠ
Το στοίχημα του Μίμη
Το ΠΑΣΟΚ στα ίχνη της ΕΥΠ
Οργανωμένο έγκλημα
Αναζητούνται παραφυάδες
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Το Αλκατράζ στα Γρεβενά
Ράμπο νέου τύπου στις φυλακές
Συνασπισμός
Ο ΣΥΝ πήρε... Βίτσα
Οικολόγοι Πράσινοι
Μετά το 3,5% η συγκρότηση πράσινου κόμματος
Συνέντευξη: Ανδρέας Λοβέρδος
«Σκληρή στάση, μέσω Ε.Ε., για την Τουρκία»
Ονομασία των Σκοπίων
Βρήκαν τ' όνομα και διαφωνούν στη χρήση