Έντυπη Έκδοση

Ράμπο νέου τύπου στις φυλακές

Γενική έφοδο στις φυλακές της χώρας με στόχο την πάταξη της διαφθοράς έχουν ξεκινήσει εισαγγελείς και «αδιάφθοροι». Προτεραιότητα δίνεται στα σωφρονιστικά καταστήματα για τα οποία υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες ή υπόνοιες: Τρίκαλα, Αλικαρνασσός, Λάρισα, Κορυδαλλός, Αμφισσα, Κέρκυρα και όλες οι αγροτικές θα είναι οι πρώτες που θα βρεθούν στο στόχαστρο.

«Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου. Οσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς θα τιμωρηθούν», διαμηνύει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας, που ξεκίνησε την επιχείρηση "Καθαρά Χέρια". Και τα πρώτα δείγματα γραφής είναι θετικά: Πολλοί σωφρονιστικοί υπάλληλοι που τιμωρήθηκαν, μπήκαν στο στόχαστρο του ελέγχου αν και προέρχονται από το χώρο της Ν.Δ.

Οι αρχές δεν περιορίζονται στις αποκαλυπτικές συνομιλίες του συνδικάτου του εγκλήματος. Διαθέτουν σημαντικές πληροφορίες και στοιχεία για αρκετούς υπαλλήλους και φύλακες. «Απλωμένο χέρι» και «Μπούμπης» (πέραν των γνωστών «Αρχηγός» και «Χοντρός») είναι μερικά μόνο από τα «παρατσούκλια» υπαλλήλων με «ύποπτες παράλληλες δραστηριότητες». Κάποιοι από αυτούς έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία, αλλά αυτό «δεν θα σταματήσει την διερεύνηση των πεπραγμένων τους», λένε πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης.

1 Στις φυλακές του Κορυδαλλού, βρίσκεται σε εξέλιξη η ΕΔΕ που ξεκίνησε μετά τη θεαματική δεύτερη απόδραση Παλαιοκώστα-Ριτζάι. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 50 άτομα, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, συγγενείς τους και άλλοι, έχουν μπει στο στόχαστρο. Εστω και με αρκετή δυσκολία, έχουν ανοιχθεί λογαριασμοί και έχουν βρεθεί σημαντικά ποσά που εκ πρώτης όψεως δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα των δικαιούχων τους.

Η έρευνα συνχίζεται με απόλυτη μυστικότητα και σύντομα αναμένονται ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

Αδιερεύνητες καταγγελίες

2 Στις φυλακές της Λάρισας, ο εισαγγελέας έχει ήδη πάρει καταθέσεις από τουλάχιστον 60 σωφρονιστικούς υπαλλήλους και άλλο διοικητικό προσωπικό. Πληροφορίες φέρουν αρκετούς μάρτυρες να δίνουν πληροφορίες για το τι πραγματικά συνέβαινε εκεί. Οι αρχιφύλακες της φυλακής (που εμπλέκονται από τον Βλαστό στις συνομιλίες) έχουν τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα, ενώ η έρευνα επεκτείνεται σε όλη τη δραστηριότητά τους.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι για την απαράδεκτη κατάσταση στις φυλακές της Λάρισας είχε ενημερωθεί από το 2007 το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάλληλος των φυλακών έχει αποστείλει τουλάχιστον 5 επώνυμες επιστολές στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου: «Οι φυλακές της Λάρισας είναι καζάνι που βράζει και όταν εκραγεί θα εκτεθούμε όλοι ανεπανόρθωτα. Και οι υπάλληλοι, και το υπουργείο Δικαιοσύνης, και η Ν.Δ.» φέρεται να γράφει σε μία από αυτές, που εστάλη πριν από μερικούς μήνες στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Περιγράφει μια εντελώς ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη των αρμοδίων της φυλακής, ενώ πολλά άλλα αδυνατεί, όπως σημειώνει, να τα αναφέρει εγγράφως.

Ο υπουργός Ν. Δένδιας δηλώνει, ωστόσο, άγνοια για την ύπαρξη αυτών των αναφορών. Το ερώτημα, όμως, είναι γιατί οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου δεν έδωσαν σημασία στις αλλεπάλληλες καταγγελίες. Οπως γνωρίζουμε, ουδέποτε ο συγκεκριμένος υπάλληλος εκλήθη να καταθέσει σε κάποιο όργανο επιθεώρησης των φυλακών.

3 Μεγάλο πρόβλημα διαπιστώνεται και στις φυλακές της Αμφισσας, στις οποίες επίσης καταγγελίες για ασύδοτη συμπεριφορά είναι πολλές και έως τώρα δεν έχουν διερευνηθεί απ' την Αθήνα.

4 «Μαύρη τρύπα» αποδεικνύονται επίσης και οι αγροτικές φυλακές, στις οποίες εδώ και πολλά χρόνια κανείς δεν έχει ερευνήσει ούτε τα στοιχειώδη: τον τρόπο μεταγωγής των κρατουμένων ή τη διαχείριση υλικού και οικονομικών πόρων.

Αξιολόγηση υπαλλήλων

Οπως έλεγαν μάλιστα χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου, από το 1994 μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος σε καμία φυλακή της χώρας! Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εάν διαπιστωθούν απάτες, πολλές ταμειακές αλχημείες θα έχουν ήδη παραγραφεί.

5 Ενδεικτικό για το μπάχαλο στο λεγόμενο σωφρονιστικό σύστημα είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν λειτουργούσε οργανωμένη στατιστική υπηρεσία, ενώ σπάνια συντάσσονταν εκθέσεις αξιολόγησης των υπαλλήλων! Υπάρχουν σήμερα διευθυντές φυλακών που δεν έχουν αξιολογηθεί ποτέ.

Το Σώμα Επιθεωρητών, που το 2002 είχε διαφημιστεί ως «Ράμπο των φυλακών», αποτελούνταν από έναν ή δύο αστυνομικούς και έναν συνταξιούχο δικαστικό, «που δεν είχαν ιδέα για το πώς λειτουργεί η φυλακή», έλεγαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

6 Για τον λόγο αυτό, η νέα υπηρεσία στελεχώθηκε τώρα από έναν «αδιάφθορο» διευθυντή και δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι, σε συνεργασία με τις αστυνομικές και τις εισαγγελικές αρχές, θα πραγματοποιούν εφόδους στα κελιά και θα ελέγχουν ό,τι επιλήψιμο φτάνει στ' αφτιά τους.

Οι «αδιάφθοροι» των φυλακών θα συνεργαστούν πλήρως και με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Α. Κανελλόπουλο, που θα συντονίσει την πανελλαδική έρευνα των εισαγγελέων στις φυλακές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Σωφρονιστικό σύστημα
Νέα Δημοκρατία
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Σχετικά θέματα: Υπουργείο Δικαιοσύνης
Το Αλκατράζ στα Γρεβενά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αδυναμία πληρωμών
Ενα καλοκαίρι γεμάτο σύννεφα
Υπουργείο Εσωτερικών
Μια χαρά και δυο τρομάρες
Αλλαγή στη διοίκηση της ΕΥΠ
Το στοίχημα του Μίμη
Το ΠΑΣΟΚ στα ίχνη της ΕΥΠ
Οργανωμένο έγκλημα
Αναζητούνται παραφυάδες
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Το Αλκατράζ στα Γρεβενά
Ράμπο νέου τύπου στις φυλακές
Συνασπισμός
Ο ΣΥΝ πήρε... Βίτσα
Οικολόγοι Πράσινοι
Μετά το 3,5% η συγκρότηση πράσινου κόμματος
Συνέντευξη: Ανδρέας Λοβέρδος
«Σκληρή στάση, μέσω Ε.Ε., για την Τουρκία»
Ονομασία των Σκοπίων
Βρήκαν τ' όνομα και διαφωνούν στη χρήση