Έντυπη Έκδοση

Το ΠΑΣΟΚ στα ίχνη της ΕΥΠ

Η ξαφνική αντικατάσταση του επικεφαλής της ΕΥΠ, Γ. Κοραντή, από τον πρώην εισαγγελέα Δ. Παπαγγελόπουλο μετέτρεψε σε βεβαιότητα τις υπόνοιες της Ιπποκράτους ότι στους απομαγνητοφωνημένους διαλόγους της συμμορίας Βλαστού κρύβονται στοιχεία που εκθέτουν την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ βλέπει στις κινήσεις αυτές διάθεση της κυβέρνησης να επανασχεδιάσει μικροκομματικά τον ρόλο της ΕΥΠ.

Η εκτίμηση αυτή προκάλεσε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Γ. Παπανδρέου, από τη Σκιάθο, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Χρ. Παπουτσή, στη Βουλή, του Απ. Κακλαμάνη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, καθώς και ερωτήσεις βουλευτών του, μερικές από τις οποίες υπογράφει το σύνολο των μελών του θερινού τμήματος, με τις οποίες ζητείται «άμεση διευκρίνιση των ενεργειών της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. και καθαρές απαντήσεις από την κυβέρνηση».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι πεπεισμένοι ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συγκεντρώσει στον Παπαγγελόπουλο τις αρμοδιότητες του διοικητή της ΕΥΠ και του δικαστικού λειτουργού για τον έλεγχο της διοίκησής της σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και νομιμότητας, προκειμένου να αποφύγει ανεπιθύμητες καταστάσεις. Η δεύτερη θέση, που προβλέπεται από τον νόμο της Ν.Δ., ουδέποτε καλύφθηκε. Οπως δεν εφαρμόστηκε και η διάταξη που προβλέπει ενημέρωση της Βουλής από την ΕΥΠ.

Ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης θεωρεί η Ιπποκράτους τα ακόλουθα:

*Την ανακοίνωση του Πρ. Παυλόπουλου στην οποία αναφέρεται ότι η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος που έχει ανατεθεί στην ΕΥΠ «μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικότερα ιδίως από λειτουργούς οι οποίοι διαθέτουν εχέγγυα δικαστικής ανεξαρτησίας. Αυτό, άλλωστε, σηματοδοτεί, μεταξύ άλλων και η θεσμοθέτηση, με το άρθρο 5 παρ. 3 του Ν. 3.649/2008 της απόσπασης στην ΕΥΠ εισαγγελικού λειτουργού προκειμένου να ελέγχει κυρίως τη νομιμότητα των ειδικών επιχειρησιακών της δράσεων που αφορούν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

-Ομως, ο υπουργός διαπράττει εν προκειμένω μια αλχημεία, καθώς η συγκεκριμένη διάταξη δεν αφορά τον διοικητή, αλλά εισαγγελικό λειτουργό με διακριτό ρόλο που αποσπάται στην ΕΥΠ με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου. Αντίθετα, ο διοικητής της ΕΥΠ είναι μετακλητός υπάλληλος της κατηγορίας των ειδικών θέσεων, που διορίζεται ή παύεται από τον υπουργό Εσωτερικών.

*Την άρνηση του κ. Παυλόπουλου, να δεσμευθεί για ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών από τους Γ. Κοραντή και Δ. Παπαγγελόπουλο, και να απαντήσει αν ορίστηκε ειδικός εισαγγελέας για έλεγχο της νομιμότητας των δράσεων της ΕΥΠ.

-Για όλους αυτούς τους λόγους, το ΠΑΣΟΚ ζητεί από την κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή, πόσες συνολικά ώρες μαγνητοφωνημένων συνομιλιών υπάρχουν και αν παραδόθηκαν όλες στη Δικαιοσύνη, σε ποια υπηρεσία έγινε η απομαγνητοφώνηση (της ΕΥΠ, της ΕΛ.ΑΣ. ή από εξωτερικούς συνεργάτες), αν η ΕΥΠ παρέδωσε στην ΕΛ.ΑΣ. το σύνολο των μαγνητοφωνήσεων, πού φυλάσσονται οι συνομιλίες, ποιος έχει την ευθύνη και πόσα αντίγραφα υπάρχουν και αν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι μόνες συνομιλίες που αναφέρονται σε πολιτικά πρόσωπα είναι αυτές που δημοσιοποιήθηκαν.

«Θέλουμε να επικεντρωθούμε στη φορομπηχτική πολιτική και τα θέματα της καθημερινότητας, αλλά τα κυβερνητικά πεπραγμένα σε ζητήματα θεσμών και διαφάνειας μας γυρίζουν πίσω σε σκάνδαλα», λένε στο ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνουν ωστόσο ότι η κυβέρνηση, μη μπορώντας να αποφύγει το κλίμα εις βάρος της με επίκεντρο την ΕΥΠ, την ανάγκη φιλοτιμία ποιουμένη, τα χρησιμοποιεί ως ασπίδα για να περάσει κατά το δυνατόν πιο ανώδυνα -σε επικοινωνιακό επίπεδο- τη φοροεπιδρομή και τα μέτρα περιστολής των ατομικών δικαιωμάτων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΥΠ
ΠΑΣΟΚ
Σχετικά θέματα: Αλλαγή στη διοίκηση της ΕΥΠ
Το στοίχημα του Μίμη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αδυναμία πληρωμών
Ενα καλοκαίρι γεμάτο σύννεφα
Υπουργείο Εσωτερικών
Μια χαρά και δυο τρομάρες
Αλλαγή στη διοίκηση της ΕΥΠ
Το στοίχημα του Μίμη
Το ΠΑΣΟΚ στα ίχνη της ΕΥΠ
Οργανωμένο έγκλημα
Αναζητούνται παραφυάδες
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Το Αλκατράζ στα Γρεβενά
Ράμπο νέου τύπου στις φυλακές
Συνασπισμός
Ο ΣΥΝ πήρε... Βίτσα
Οικολόγοι Πράσινοι
Μετά το 3,5% η συγκρότηση πράσινου κόμματος
Συνέντευξη: Ανδρέας Λοβέρδος
«Σκληρή στάση, μέσω Ε.Ε., για την Τουρκία»
Ονομασία των Σκοπίων
Βρήκαν τ' όνομα και διαφωνούν στη χρήση