Έντυπη Έκδοση

Βρήκαν τ' όνομα και διαφωνούν στη χρήση

Στο εύρος που θα έχει η χρήση μιας πιθανής νέας ονομασίας της ΠΓΔΜ φαίνεται πως θα επικεντρωθεί η τελική μάχη στις διαπραγματεύσεις που ξανάρχισαν υπό τον Μάθιου Νίμιτς.

*Οπως όλα δείχνουν, υπάρχει σύγκλιση στο «Βόρεια Μακεδονία», ενώ ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ, μάλλον, θα απαλείψει και το σημείο της πρότασης του Οκτωβρίου στο οποίο γινόταν αναφορά σε ζητήματα της «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας.

*Η ηγεσία της γειτονικής χώρας αντιμετωπίζει πλέον ως ένα απολύτως ρεαλιστικό ενδεχόμενο μετά το ΝΑΤΟ να βρει κλειστές τις πόρτες και της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Δεκέμβριο, οπότε και θα αξιολογηθεί η ευρωπαϊκή της προοπτική. Αλλωστε, οι πιέσεις για συμβιβασμό με την Ελλάδα προέρχονται πλέον και από τις ΗΠΑ, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Στ. Τζόουνς να καλεί τα Σκόπια να διαπραγματευτούν μόνο για το όνομα και όχι για «αμφιλεγόμενα ζητήματα όπως η γλώσσα και η ταυτότητα». Την ίδια στιγμή, μάλιστα, δυναμώνουν κι οι φωνές υπέρ μιας διευθέτησης και στο εσωτερικό της χώρας.

*Η πρόσφατη παραίτηση του αναπληρωτή προέδρου της κυβέρνησης Ι. Μπότσεφσκι αποδίδεται από πολλούς αναλυτές στην ΠΓΔΜ σε διαφωνία με τον Ν. Γκρούεφσκι για τους χειρισμούς στη διαπραγμάτευση, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο την προσέγγιση με την Ε.Ε. Παράλληλη είναι η πίεση και από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο ζητεί από τον πρωθυπουργό να ανοίξει τα χαρτιά του και να μην παίζει με το μέλλον της χώρας.

*Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση Νίμιτς περιλαμβάνει το «Βόρεια Μακεδονία» για χρήση στους διεθνείς οργανισμούς, με ταυτόχρονη διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, αλλά και ταυτόχρονη σύσταση του ΟΗΕ προς τις χώρες που έχουν ήδη αναγνωρίσει διμερώς τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» να χρησιμοποιούν το νέο, συμφωνημένο, όνομα.

*Στην απάλειψη αυτού του τελευταίου σημείου επιμένει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, κάτι που, βεβαίως, θα σήμαινε ακύρωση της ελληνικής θέσης για «ονομασία erga omnes».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΓΔΜ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αδυναμία πληρωμών
Ενα καλοκαίρι γεμάτο σύννεφα
Υπουργείο Εσωτερικών
Μια χαρά και δυο τρομάρες
Αλλαγή στη διοίκηση της ΕΥΠ
Το στοίχημα του Μίμη
Το ΠΑΣΟΚ στα ίχνη της ΕΥΠ
Οργανωμένο έγκλημα
Αναζητούνται παραφυάδες
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Το Αλκατράζ στα Γρεβενά
Ράμπο νέου τύπου στις φυλακές
Συνασπισμός
Ο ΣΥΝ πήρε... Βίτσα
Οικολόγοι Πράσινοι
Μετά το 3,5% η συγκρότηση πράσινου κόμματος
Συνέντευξη: Ανδρέας Λοβέρδος
«Σκληρή στάση, μέσω Ε.Ε., για την Τουρκία»
Ονομασία των Σκοπίων
Βρήκαν τ' όνομα και διαφωνούν στη χρήση