Έντυπη Έκδοση

«Σκληρή στάση, μέσω Ε.Ε., για την Τουρκία»

Σκληρότερη στάση της Αθήνας απέναντι στην Τουρκία, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εισηγείται ο Α. Λοβέρδος. Οσο για το θέμα της μετανάστευσης, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση αντέδρασε με καθυστέρηση τουλάχιστον τριών χρόνων.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ * Η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε το επόμενο εξάμηνο «δύσκολο και ενδιαφέρον» για τα εθνικά θέματα. Ποιες παγίδες κρύβονται;

-Τα δύσκολα θέματα του δευτέρου εξαμήνου του 2009, είναι: α) Το crash test των ευρω-τουρκικών σχέσεων το Δεκέμβριο. Εδώ η παγίδα είναι, βοηθούσης και της σουηδικής προεδρίας, να δώσει η Τουρκία κάποια προσχήματα συμμόρφωσής της με το κοινοτικό κεκτημένο και έτσι να προσπεράσει τον σκόπελο. β) Η ενδεχόμενη εμφάνιση Τούρκων και Τουρκοκυπρίων ως επισπευδόντων για λύση του Κυπριακού. Εδώ, η απέχουσα ελληνική κυβέρνηση δεν βοηθά να αποκαλυφθεί ο εμπαιγμός από τους Τούρκους: από τη μία να εμφανίζονται πως ενδιαφέρονται για γρήγορη λύση και από την άλλη να καταθέτουν αντιπαραγωγικές προτάσεις στην απευθείας διαπραγμάτευση. γ) Η κατανάλωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε ανταλλαγή κλισέ και φιλοφρονήσεων ενέχει τον κίνδυνο να νομιμοποιηθεί η κλιμάκωση των τουρκικών παραβιάσεων και παραβάσεων στο Αιγαίο, στο πλαίσιο ενός δήθεν ανοιχτού θέματος.

* Ποια πρέπει, δηλαδή, να είναι η αντίδραση της Ελλάδας;

- Η ελληνική γραμμή πρέπει να σκληρύνει. Κυρίως ως ευρωπαϊκή γραμμή. Η Τουρκία πρέπει να περάσει το crash test του Δεκεμβρίου μόνο εφόσον κυριολεκτήσει ως προς την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου. Ουδέποτε οι συνθήκες ήταν τόσο ευνοϊκές στο πλαίσιο της Ε.Ε. Στην επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, στις 9 Ιουλίου, ζήτησα από την υπουργό να ξανασκεφτεί τη δεύτερη συνάντησή της με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών μέσα σε λίγες εβδομάδες. Πρώτον, διότι η πρώτη ενώ ήταν αντιπαραγωγική έτυχε επικοινωνιακής εκμετάλλευσης από τον κ. Νταβούτογλου. Δεύτερον, διότι οι τούρκοι υπουργοί Νταβούτογλου - Μπαγίς, χρησιμοποιούν την τακτική του «σάντουιτς» απέναντι στην ελληνίδα υπουργό, η οποία δεν έχει τακτική. Τρίτον, διότι τυχούσα βιαστική κι απροετοίμαστη δεύτερη συνάντηση νομιμοποιεί την τουρκική ατζέντα. Η υπουργός απέρριψε το σκεπτικό μας. Μόλις στις 14 Ιουλίου άρχισαν από το υπουργείο Εξωτερικών οι διαρροές περί επανεξέτασης του ενδεχομένου αυτής της συνάντησης και, στη συνέχεια, εφευρέθηκε το επιχείρημα ότι ουδέποτε η Ελλάδα αποδέχθηκε συνάντηση στα μέσα Αυγούστου!

* Ο Μ. Νίμιτς εμφανίζεται αισιόδοξος για λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ τους επόμενους μήνες. Υπάρχει τέτοια δυναμική;

- Οχι, δυστυχώς. Οπως μας είπε ο κ. Νίμιτς, κατέθεσε νέες προτάσεις ως προς τις χρήσεις του ονόματος της ΠΓΔΜ. Υποτίθεται θα μας ενημέρωνε ως προς αυτές η υπουργός, η οποία, όμως, απέφυγε να πει το παραμικρό. Συνεπώς, είναι αδιανόητο να εκφράζουμε ελπίδες όταν δεν γνωρίζουμε. Κι ακόμη, από τα συμφραζόμενα Νίμιτς δεν υπάρχουν εξελίξεις που να δικαιολογούν μια αισιοδοξία «επί του γενικού».

* Σας ικανοποιούν οι τελευταίες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την λαθρομετανάστευση;

- Η κυβέρνηση καθυστέρησε δραματικά να ενημερώσει την Ευρώπη. Ενώ η έκρηξη της παράνομης μετανάστευσης εντοπίζεται το 2006, η ίδια αντέδρασε κυρίως μετά τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου του 2009! Ετσι, στα αίτια της γιγάντωσης του φαινομένου, πέραν της προκλητικής στάσης της Τουρκίας, συγκαταλέγεται και η αδράνεια της κυβέρνησης. Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει θετική κινητικότητα ως προς την Ε.Ε. Υπάρχει και μία κινητικότητα στο εσωτερικό της χώρας, δίχως όμως να είναι κανείς ενήμερος για τα αποτελέσματά της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αδυναμία πληρωμών
Ενα καλοκαίρι γεμάτο σύννεφα
Υπουργείο Εσωτερικών
Μια χαρά και δυο τρομάρες
Αλλαγή στη διοίκηση της ΕΥΠ
Το στοίχημα του Μίμη
Το ΠΑΣΟΚ στα ίχνη της ΕΥΠ
Οργανωμένο έγκλημα
Αναζητούνται παραφυάδες
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Το Αλκατράζ στα Γρεβενά
Ράμπο νέου τύπου στις φυλακές
Συνασπισμός
Ο ΣΥΝ πήρε... Βίτσα
Οικολόγοι Πράσινοι
Μετά το 3,5% η συγκρότηση πράσινου κόμματος
Συνέντευξη: Ανδρέας Λοβέρδος
«Σκληρή στάση, μέσω Ε.Ε., για την Τουρκία»
Ονομασία των Σκοπίων
Βρήκαν τ' όνομα και διαφωνούν στη χρήση