Έντυπη Έκδοση

Το κομβόι της σφαγής

«Ηταν στοιβαγμένοι μέσα σε κλειστά φορτηγά. Η ασφυξία τούς έκανε να εκλιπαρούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής για λίγο αέρα. Οι οπλαρχηγοί αποφάσισαν να «ικανοποιήσουν» το αίτημά τους.

Μπροστά στα θύματα ποζάρουν άνδρες του Ντοστούμ (δεξιά, με τον Καρζάι). Μπροστά στα θύματα ποζάρουν άνδρες του Ντοστούμ (δεξιά, με τον Καρζάι). Σταμάτησαν τα φορτηγά στην άκρη του δρόμου και άρχισαν να τα γαζώνουν, προσπαθώντας να ανοίξουν μεγάλες τρύπες... στις λαμαρίνες. Ακούγονταν σπαραχτικά ουρλιαχτά. Μέσα από τις τρύπες έβγαινε αίμα. Ενας οδηγός υπολόγισε ότι σε κάθε φορτηγό πρέπει κατά μέσο όρο να έχασαν τη ζωή τους 150-160 άτομα».

Η παραπάνω συγκλονιστική μαρτυρία ανήκει σ' έναν πρώην στρατιώτη της Βόρειας Συμμαχίας που καταγράφηκε στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η αφγανική σφαγή: Το κομβόι του θανάτου» και αφορά τη σφαγή χιλιάδων κρατούμενων Ταλιμπάν από τις δυνάμεις του οπλαρχηγού Ντοστούμ το Νοέμβριο του 2001, υπό την ανοχή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα στις αρχές της εβδομάδας διέταξε να διερευνηθεί αν υπάρχει αμερικανική εμπλοκή, κάτι που ισχυρίζεται ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Τζέιμι Ντόραν: «Υπήρξε συγκάλυψη από το Πεντάγωνο, ελπίζοντας ότι η ιστορία θα αποσιωπηθεί, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε».

Το ντοκιμαντέρ συνδέει τη σφαγή με δύο γεγονότα: την εξέγερση αιχμάλωτων Ταλιμπάν στις φυλακές Qala-i-Jhangi, όπου επέζησαν μόνο 86 κρατούμενοι, και την παράδοση, ύστερα από σκληρές μάχες, 8.000 Ταλιμπάν στην πόλη Κουντούζ.

Αξιωματικοί πιστοί στον ουζμπέκο στρατηγό, Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ, ο οποίος αργότερα έγινε υφυπουργός Αμυνας επί προεδρίας Χαμίντ Καρζάι, είχαν διαπραγματευθεί την παράδοση των Ταλιμπάν στα δύο σημεία. Οι οπλαρχηγοί της Βόρειας Συμμαχίας υποσχέθηκαν ότι θα απελευθέρωναν όλους τους πολίτες που βρίσκονταν στις τάξεις των Ταλιμπάν αν παρέδιδαν τα όπλα. Η μοίρα όμως των ξένων μαχητών, ήταν κατά κάποιο τρόπο θολή όμως, στο τέλος των διαπραγματεύσεων, ο Ντοστούμ, εγγυήθηκε για την ακεραιότητα όλων των αιχμαλώτων.

Περίπου 5.000 από αυτούς τους αιχμάλωτους μεταφέρθηκαν στη φυλακή Σεμπεργκάν με φορτηγά. Για τους υπόλοιπους η μοίρα ήταν προδιαγεγραμμένη. Οι άνδρες του Ντοστούμ ήθελαν εκδίκηση, για τις απώλειες που υπέστησαν, τόσο από την εξέγερση στις φυλακες της Qala-i-Jhangi, όσο και από τη σφοδρή αντίσταση που πρόβαλαν στην Κουντούζ. «Ηταν τρομερό», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο Ιρφάν Αζγκάρ Αλί, ένας επιζών του μοιραίου κομβόι. «Μας τσουβάλιασαν μέσα στα φορτηγά για 20 ώρες. Δεν μπορούσαμε στην κυριολεξία να αναπνεύσουμε. Στο δικό μου φορτηγό ήμασταν 300 άτομα και όταν φθάσαμε στο Σεμπεργκάν είχαμε απομείνει μόνο 10. Οι υπόλοιποι είτε πέθαναν από ασφυξία, είτε εκτελέστηκαν εν ψυχρώ μετά».

Ο ρόλος των Αμερικανών

Οταν στο Σεμπεργκάν άνοιξαν τις πόρτες των φορτηγών, τα πτώματα σωριάστηκαν έξω. Δώδεκα αμερικανοί κομάντο της 5ης Ειδικής Δύναμης, σύμφωνα με τους μάρτυρες, άρχισαν την επιλογή κρατουμένων για άμεση μεταφορά τους στο Γκουαντάναμο.

«Οι Αμερικανοί έψαχναν μέσα στα πτώματα για πειστήρια και αποδείξεις διασυνδέσεων με την Αλ Κάιντα. Μερικοί αιχμάλωτοι ήταν ακόμα ζωντανοί. Τους εκτέλεσαν επιτόπου. Περίπου 30-40 αμερικανοί κομάντο παρακολουθούσαν από κοντά το θέαμα», είπε πρώην στρατιώτης της Βόρειας Συμμαχίας στο ντοκιμαντέρ.

Κάποιοι από την 5η Ειδική Μονάδα σε συνέντευξη που έδωσαν στην εκπομπή του PBS «Frontline» στις 2 Αυγούστου 2002 επιβεβαίωσαν την παρουσία τους στο Σεμπεργκάν αλλά αρνήθηκαν ότι συμμετείχαν σε εγκλήματα πολέμου. Οι αμερικανοί στρατιωτικοί, όμως, πρωτοστάτησαν στο κουκούλωμα της υπόθεσης, αφού διέταξαν τους κατοίκους του Σεμπεργκάν να ξεφορτωθούν τα πτώματα προτού οι δορυφόροι αποτυπώσουν τη σφαγή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι 3.000 δολοφονηθέντες αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν στο Ντας-ι-Λεϊλί για μαζική ταφή. Ενας άλλος μάρτυρας αποκάλυψε ότι ένα αμερικανικό όχημα ήταν παρκαρισμένο στην άκρη του δρόμου όταν οι μπουλντόζες έθαβαν τους νεκρούς. Το 2003, λέει ο Τζέιμι Ντόραν, οι δύο αυτόπτες μάρτυρες που εμφανίζονται στο φιλμ να δίνουν στοιχεία συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στη φυλακή Σεμπεργκάν όπου εκτελέστηκαν από άνδρες του τότε υφυπουργού Αμυνας, Ντοστούμ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Αφγανιστάν
Σχετικά θέματα: Αφγανιστάν
Ο πόλεμος του Ομπάμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αφγανιστάν
Ο πόλεμος του Ομπάμα
Το κομβόι της σφαγής
Μετανάστες
Σε στεριές και πελάγη
Οι εκτός χάρτη πολίτες
Δολοφονία μπροστά στα μάτια των δικαστών
Η μάχη των αγωγών φυσικού αερίου
Η όπερα του φυσικού αερίου
Ειδήσεις σε 1 Λεπτό
Ισραηλινή κτηνωδία
Le Monde diplomatique
Οι τέσσερις ζωές των ανταρτών Σαντινίστας
Ο αμφισβητούμενος πρόεδρος