Έντυπη Έκδοση

Ισραηλινή κτηνωδία

«Αφήστε τους εφιάλτες και τον τρόμο για μετά, τώρα πυροβολείτε», διέτασσε ισραηλινός διοικητής τους φαντάρους του στη διάρκεια της επίγειας εισβολής στη Γάζα, το Δεκέμβριο.

Αυτό κατήγγειλε ένας από τους 30 στρατιώτες που κατέθεσε στην ΜΚΟ Breaking the Silence (Σπάζοντας τη Σιωπή), που χρηματοδοτείται από τις κυβερνήσεις Βρετανίας, Ολλανδίας και Ισπανίας. Ολοι όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση «Λιωμένο Σίδερο» πυροβόλησαν. Τώρα μιλούν για «δυσανάλογη» δράση, για χρήση ανθρώπινων ασπίδων, για θάνατο αμάχων. Αλλος συμπλήρωνε ότι «ήθελαν το μικρότερο ανθρώπινο κόστος για μας, αδιαφορώντας για το τι σήμαινε αυτό για την άλλη πλευρά». Επτά μήνες μετά την εισβολή, τα βίντεο και το βιβλίο με τις συγκλονιστικές καταθέσεις δόθηκαν στη δημοσιότητα ξεσηκώνοντας τη μήνι του ισραηλινού στρατού, που χαρακτήρισε την έκθεση «συκοφαντική».

Οι βομβιστές της Τζακάρτας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τις δύο βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στα ξενοδοχεία «J. W. Marriott» και «Ritz Carlton», στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα, και τόνισε την ανάγκη να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι δράστες. Την καταδίκη του εξέφρασε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να συνδράμει την κυβέρνηση της Ινδονησίας. Οι επιθέσεις αυτοκτονίας, που στοίχισαν τη ζωή σε εννέα άτομα, έγιναν εννέα μόλις ημέρες μετά την επανεκλογή του φιλοαμερικανού προέδρου Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο. Αποδίδονται στη φονταμενταλιστική οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια, που εκτιμάται ότι διαθέτει εκατοντάδες μέλη σε Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη και Αυστραλία. Το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Πολιτικής Στρατηγικής είχε προειδοποιήσει ότι η οργάνωση πιθανόν να επιχειρούσε νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, εκτιμώντας πως «οι διαφωνίες στην ηγεσία και η πρόσφατη απελευθέρωση μελών της από τις φυλακές αυξάνουν την πιθανότητα ομάδα διαφωνούντων να επιχειρήσει να επαναδραστηριοποιήσει την οργάνωση μέσω βίαιων επιθέσεων».

Αλλαγή έπειτα από 50 χρόνια

Αυξάνει η πίεση προς τον ιάπωνα πρωθυπουργό Τάρο Ασο να παραιτηθεί πριν από τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών της 30ής Αυγούστου. Ομάδα βουλευτών του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης συνόδου της κοινοβουλευτικής ομάδας για να εξεταστούν οι δυσοίωνες προοπτικές μιας εκλογικής συντριβής. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις φέρουν το αντιπολιτευτικό Δημοκρατικό Κόμμα να κερδίζει την εκλογική αναμέτρηση, γεγονός που εφόσον επιβεβαιωθεί θα σημάνει την απομάκρυνση των Φιλελεύθερων από την εξουσία έπειτα από 50 χρόνια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αφγανιστάν
Ο πόλεμος του Ομπάμα
Το κομβόι της σφαγής
Μετανάστες
Σε στεριές και πελάγη
Οι εκτός χάρτη πολίτες
Δολοφονία μπροστά στα μάτια των δικαστών
Η μάχη των αγωγών φυσικού αερίου
Η όπερα του φυσικού αερίου
Ειδήσεις σε 1 Λεπτό
Ισραηλινή κτηνωδία
Le Monde diplomatique
Οι τέσσερις ζωές των ανταρτών Σαντινίστας
Ο αμφισβητούμενος πρόεδρος