Έντυπη Έκδοση

«Πυρετός» για το εμβόλιο

Δισεκατομμύρια δολάρια εναποθέτουν στα «πόδια» των φαρμακευτικών εταιρειών οι κυβερνήσεις των κρατών για την αγορά εμβολίων κατά του ιού της νέας γρίπης. Οι παραγγελίες έχουν κλειστεί μήνες πριν από την παρασκευή του εμβολίου, καθώς η αποφυγή του παγκόσμιου πανικού για πανδημία δεν έχει καταστεί δυνατή.

Οι επιστήμονες μεγάλων εταιρειών του φαρμάκου έχουν ριχτεί στη μάχη για να παρασκευάσουν πρώτοι το εμβόλιο κατά του Η1Ν1. Οι επιστήμονες μεγάλων εταιρειών του φαρμάκου έχουν ριχτεί στη μάχη για να παρασκευάσουν πρώτοι το εμβόλιο κατά του Η1Ν1. *Η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 884 εκατ. δολάρια για την αγορά εμβολίων και άλλων φαρμάκων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα όσων έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό, από τις τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες που έχουν ριχτεί στη μάχη για την παρασκευή του εμβολίου, και για το ποια θα το καταφέρει πρώτη.

*Οι πιο αισιόδοξες φωνές, αυτές των εκπροσώπων τους, υπολογίζουν τη διάθεση του εμβολίου στην αγορά στα μέσα Οκτωβρίου, ωστόσο η υπεύθυνη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για θέματα εμβολίων Μαρί-Πολέ Κιένι δήλωσε, πριν από λίγες μέρες, στη Γενεύη ότι «το εμβόλιο δεν θα κυκλοφορήσει πριν από το τέλος του χρόνου». Οι υπεύθυνοι της ΠΟΥ διευκρινίζουν ότι «δεν υπάρχει εμβόλιο προς το παρόν» και καταλογίζουν ευθύνες σε κυβερνήσεις που υπόσχονται μαζικό εμβολιασμό πριν από το Σεπτέμβριο, καθώς δεν θα είναι ασφαλές ως προς τη χρήση του.

Αυτό έχει οδηγήσει πολλές χώρες να τροποποιήσουν ακόμη και τη νομοθεσία τους, ώστε να μπορούν να χορηγήσουν το πειραματικό εμβόλιο σε ομάδες πληθυσμού όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας.

Πειράματα στην Αφρική

Μετά τις ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ταΐλάνδη έχουν ήδη ανακοινώσει την καταβολή εκατομμυρίων δολαρίων στις φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να είναι από τις πρώτες που θα προμηθευτούν το εμβόλιο.

*Οι εταιρείες, από την πλευρά τους, σε μια κίνηση «καλής θέλησης», που ωστόσο κρύβει σκοπιμότητες, ανακοίνωσαν τη δωρεά εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου σε χώρες της Αφρικής. Η γαλλική Sanofi-Aventis θα παράσχει 100 εκατομμύρια δόσεις στη Μαύρη Ηπειρο και η βρετανική Glaxo άλλα 50 εκατομμύρια δόσεις, ενώ η Novartis ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει το εμβόλιο σε χαμηλότερες τιμές.

*Ετσι, οι «φτωχοί» Αφρικανοί θα εμβολιαστούν πρώτοι και στην ουσία οι εταιρείες θα τους χρησιμοποιήσουν για να δοκιμάσουν το εμβόλιο πριν την τελική έγκρισή του από τους αρμόδιους οργανισμούς ελέγχου. Μικρότερα ερευνητικά κέντρα που παίρνουν μέρος στη μάχη της παρασκευής του εμβολίου πληρώνουν έως και 50 δολάρια το «κεφάλι» για όσους θελήσουν να αποτελέσουν τα «πειραματόζωα».

*Η ΠΟΥ έχει ωστόσο ανακοινώσει ότι το εμβόλιο θα δοθεί σε όλες τις χώρες. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν θα είναι σε μία ισχυρή δόση ή θα χρειαστεί και επαναληπτική.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Σχετικά θέματα: Νέα γρίπη
Γρίπη βαριάς μορφής στο σύστημα περίθαλψης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Γρίπη βαριάς μορφής στο σύστημα περίθαλψης
«Πυρετός» για το εμβόλιο
Εργασία
Επαγγέλματα με ISO
Ιονία οδός
Φρένο λόγω προσφυγής
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών