Έντυπη Έκδοση

Επαγγέλματα με ISO

«Είσαι σερβιτόρος; Πωλητής; Απόδειξέ το!». Ενα εκατομμύριο επαγγελματίες ή και νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας 200 επαγγελμάτων θα οδηγηθούν στην πιστοποίηση κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Παρότι δεν θα είναι απαραίτητο πιστοποιητικό για απόκτηση δουλειάς, εντούτοις θα θεωρείται σημαντικό πρόσθετο προσόν.

Οι σερβιτόρες και οι πωλήτριες θα υποχρεωθούν να πιστοποιήσουν ότι γνωρίζουν το αυτονόητο. Δηλαδή, να σερβίρουν και να πωλούν προϊόντα. Οι σερβιτόρες και οι πωλήτριες θα υποχρεωθούν να πιστοποιήσουν ότι γνωρίζουν το αυτονόητο. Δηλαδή, να σερβίρουν και να πωλούν προϊόντα. Είναι η νέα μεγάλη «μπίζνα» της επόμενης δεκαετίας, στο χώρο της κατάρτισης, καθώς υπολογίζεται ότι περισσότερα από ένα δισ. ευρώ, κοινοτικό χρήμα και εθνικοί πόροι, θα καταλήξουν στα ταμεία κυρίως ιδιωτικών εταιριών οι οποίες θα αναλάβουν να χορηγούν τα πιστοποιητικά.

Τι έχει γίνει μέχρι τώρα;

**Οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΕΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ) έχουν αναλάβει να ολοκληρώσουν, σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΙΣ (Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης), τα πρώτα 200 επαγγελματικά περιγράμματα. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται περίπου στα 5,5 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται, πάντως, για ψίχουλα μπροστά στον πακτωλό των κονδυλίων που έρχονται και θα δαπανηθούν για την εκπαίδευση και την πιστοποίηση των επαγγελματιών.

**Στην πραγματικότητα θα υποχρεωθούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να καθήσουν στα θρανία για να πιστοποιήσουν ότι, πράγματι, γνωρίζουν... το επάγγελμά τους.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα, εξετάσεις, ακόμη και πρακτική άσκηση.

«Η ανάπτυξη και η πιστοποίηση των επαγγελματικών περιγραμμάτων συνιστά μια πρόκληση στο χώρο της διά βίου κατάρτισης και της διά βίου μάθησης», δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο Ευθ. Δρόσος, πρόεδρος του ΕΚΕΠΙΣ.

**Τι είναι, όμως, αυτά τα επαγγελματικά περιγράμματα;

«Αποτελούν μια ολοκληρωμένη περιγραφή ενός επαγγέλματος: δηλαδή είναι ο τίτλος του επαγγέλματος, η ιστορική του αναδρομή και εξέλιξη, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, η ανάλυση του επαγγέλματος σε προδιαγραφές, οι απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες για την άσκησή του. Οι προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτηση των απαιτούμενων επαγγελματικών προσόντων και οι ενδεικτικοί τρόποι αξιολόγησης των γνώσεων, δεξιοτήτων, ικανοτήτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εγχειρίδιο του ΕΚΕΠΙΣ.

**Σύντομα, λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πετραλιά, θα υπογράψει απόφαση με την οποία το ΕΚΕΠΙΣ θα ορίζεται ως ο «Ενδιάμεσος Φορέας Διαπίστευσης». Δηλαδή, θα διαπιστεύσει τους φορείς -κυρίως ιδιωτικούς- που θα αναλάβουν να πιστοποιούν τους επαγγελματίες.

Η ιστορία μοιάζει με την πιστοποίηση πληροφορικής: Πριν από τρία χρόνια ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, που ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, διαπίστευσε ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να χορηγούν πιστοποιητικά αναγνωρισμένα από το Δημόσιο.

**Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μερικές ημέρες το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει φορέα πιστοποίησης σε συνεργασία με ιδιώτες.

Το κλίμα, όμως, έγινε αμέσως βαρύ, καθώς στη διάρκεια των ανακοινώσεων καταγγέλθηκε από παριστάμενους ότι πίσω από την εξαγγελία βρίσκεται μεγάλη ιδιωτική εταιρεία πιστοποίησης, που χρησιμοποιεί το χώρο των μηχανικών ως δούρειο ίππο, «για να εξοικονομήσει τεράστια οικονομικά οφέλη».

«Δεν θέλουμε ιδιωτικές εταιρείες να αναλάβουν αυτό το ρόλο», δηλώνει και ο Γ. Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ. «Θέση μας είναι να αναλάβουν την πιστοποίηση αποκλειστικά τα επιμελητήρια και οι επιστημονικές ενώσεις».

**Παράλληλα, έχουν ξεσηκωθεί έντονες αντιδράσεις και στους κόλπους των κλαδικών ομοσπονδιών των τεχνικών επαγγελμάτων με αφορμή την πρωτοβουλία του ΤΕΕ.

Συντηρητές ανελκυστήρων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, αλουμινοσιδηροκατασκευαστές και κατεργαστές ξύλου, με ψήφισμά τους εκφράζουν την αντίθεσή τους στη δημιουργία φορέα ή φορέων με αντικείμενο την πιστοποίηση επαγγελματικής επάρκειας.

**Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Επιστημονική Ενωση των Μηχανικών. «Η πιστοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων πρέπει να διενεργείται από τους οικείους επαγγελματικούς - επιστημονικούς φορείς και να μην γίνει ανεξέλεγκτο εμπόριο από ιδιωτικές εταιρείες», λέει ο πρόεδρος Δημ. Δημόπουλος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Γρίπη βαριάς μορφής στο σύστημα περίθαλψης
«Πυρετός» για το εμβόλιο
Εργασία
Επαγγέλματα με ISO
Ιονία οδός
Φρένο λόγω προσφυγής
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών