Έντυπη Έκδοση

Τραγική επέτειος

Πριν από μία δεκαετία ακριβώς, σφραγίστηκε η μοίρα των πολιτικών περιοδικών. Θα παρέμεναν για πάντα προνόμιο των ολίγων και των γνωστικών και δεν θα διάβαιναν ποτέ το κατώφλι της life style κουλτούρας. Φρόντισε γι' αυτό ένα τραγικό ατύχημα που έστειλε στον άλλο κόσμο τον Τζον Κένεντι τζούνιορ.

Τον εκδότη του «George», υβριδίου ανάμεσα στην ενημέρωση και στο θέαμα, που προσπάθησε να αντιμετωπίσει τα σημεία των καιρών με χιούμορ, με φαντασία, με εφευρετικότητα. Οπως και ο ίδιος ο εμπνευστής του, άλλωστε.

*Ο Τζον Κένεντι τζούνιορ τα είχε όλα: Εναν τραπεζικό λογαριασμό που υπερέβαινε τα 200.000.000 δολάρια, ένα προνομιούχο οικόπεδο 1.800 στρεμμάτων στην πολυπόθητη νήσο των πλουσίων Μάρθας Βίνγιαρντ, τον τίτλο του «Πιο Σέξι» ανδρός, την όμορφη και γκλάμορους σύζυγο Κάρολιν Μπεσέτ. Συν το «George», το περιοδικό που ζήλευαν οι πάντες.

*Κι ένα βράδυ του 1999, στις 16 Ιουλίου, τα έχασε όλα. Το αεροπλανάκι που πιλοτάριζε, τύπου Piper Saratoga, βούτηξε στον ωκεανό. Κι έτσι αποδήμησαν εις Κύριον η δική του ψυχή κι εκείνες της Κάρολιν Μπεσέτ και της αδελφής της Λόρεν. Ο Τζον Τζον δεν ήθελε να πετάξει νύχτα, αλλά περίμενε τη Λόρεν Μπεσέτ, που έμεινε μέχρι αργά στην επενδυτική φίρμα «Morgan Stanley», κλείνοντας επικερδείς συμφωνίες. Απογειώθηκαν τελικά στις 20.38', Μία ώρα μοιραία...

*Το «George» δεν κράτησε πολύ μετά το θάνατο του εκδότη του. Η οικογένεια Κένεντι πούλησε γρήγορα γρήγορα το ποσοστό της (50%, προς 10.000.000 δολάρια) στη συνεταίρο εταιρεία Hachette Filipacchi Ma-gazines και αποσύρθηκε απ' το παιχνίδι. Ενώ, όμως, η κυκλοφορία του εντύπου διατηρήθηκε σταθερή με μικρές ανοδικές τάσεις, οι διαφημίσεις κατακρημνίσθηκαν.

*Μόλις 251 σελίδες του περιοδικού καλύφθηκαν από διαφημίσεις στην περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2000, έναντι 419 σελίδων στο αντίστοιχο διάστημα του 1999. Αποτέλεσμα; Ζημίες 8.000.000 το 1999 και 10.000.000 δολαρίων το 2000. Το τεύχος Μαρτίου του 2001 έμελλε να είναι το αποχαιρετιστήριο.

*Εκεί γράφτηκε ο επίλογος μιας γενναίας προσπάθειας να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στο παλιό σύμπαν του λόγου και στον καινούριο κόσμο της εικόνας. Ο ίδιος ο Τζον Κένεντι τζούνιορ αγωνίστηκε σκληρά να ελαφρύνει περιεχόμενα και παρελκόμενα, πολλές φορές θυσιάζοντας μέρος από την προσωπική του ακτινοβολία. Κι όταν τον επέκριναν, απαντούσε ευθαρσώς: «Ας γιορτάσουμε την πολιτική με τον ίδιο τρόπο που το "Sports Illustrated" γιορτάζει τον αθλητισμό!» Με χαρά, δηλαδή, με ενθουσιασμό και σφρίγος, μακριά από τη μούχλα και τη διαπλοκή. Πολύ καλό για να 'ναι αληθινό;

Την απάντηση δεν θα τη μάθουμε ποτέ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Media
Άλλα θέματα στην κατηγορία Media της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη
«Ο καθένας ας κάνει την αυτοκριτική του»
on - off
Κλάμα για τη ρεκλάμα
Παρουσιαστή, το δελτίο να 'χει δράκο
Περιοδικά
Τραγική επέτειος