Έντυπη Έκδοση

ΚΑΡΒΟΥΝΟ 8.000 ΣΤΡΕΜΜ. ΣΕ ΚΑΛΑΜΟ, ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ, ΑΝΩ ΣΟΥΛΙ, ΛΑΥΡΙΟ

Στάχτη ό,τι δεν κάηκε πέρσι

Ιούλιος 2001, Κάλαμος. «Κάθε δύο χρόνια, η ίδια ιστορία». Ιούλιος 2004, Κάλαμος «Εδώ, εδώ, εδώ. Τρέξτε». Ιούνιος 2008, η καταστροφή επαναλαμβάνεται. Η πρώτη μεγάλη φωτιά εκείνου του καλοκαιριού κάνει τους κατοίκους της περιοχής να καρδιοχτυπούν. Ιούλιος 2010... Ο Κάλαμος βρίσκεται για μια ακόμη φορά στη δίνη της φωτιάς. Ο ουρανός καλύπτεται από ένα γκριζοκίτρινο σύννεφο, το οποίο απλώνεται σύντομα σε όλη την Αττική.

Είναι η δεύτερη μέρα για φέτος το καλοκαίρι που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κάνει λόγο για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Οι φλόγες, που ξεκίνησαν σε δασική έκταση στην περιοχή Μικροχώρι του Καλάμου Αττικής, χορεύουν ανεξέλεγκτες στον καταστροφικό τους ρυθμό. Οι σειρήνες των πυροσβεστικών οχημάτων ουρλιάζουν... Ο γνώριμος ήχος των αεροσκαφών που ρίχνονται στη μάχη με τον άνισο εχθρό έχει επιστρέψει, μαζί με την αγωνία, τον πανικό και τον τρόμο, αλλά και την οργή που είναι ζωγραφισμένα στα πρόσωπα των ανθρώπων.

Η καταστροφή έχει ξεκινήσει και μοιάζει πολύ με εκείνη του 2009, όταν χιλιάδες στρέμματα δάσους αποτεφρώθηκαν, σπίτια και περιουσίες έγιναν στάχτη και το τεράστιο πύρινο τείχος των 60 χιλιομέτρων συνέχιζε ακάθεκτο από το Γραμματικό, όπου ξεκίνησε, μέχρι τον Γέρακα καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά του.

«Ο,τι έμεινε όρθιο πέρσι θα καεί...», μονολογούσαν και στα μάτια τους έβλεπες ότι δεν υπήρχε η ελπίδα. Παρ' όλα αυτά, πάλευαν. Με κλαριά, λάστιχα, όποιο μέσο διέθετε ο καθένας... Για να σώσουν τα δέντρα που ξεχώριζαν στο γκρίζο από πέρσι τοπίο, τις περιουσίες τους.

Το άλλο φλεγόμενο μέτωπο που είχε προηγηθεί και είχε ξεσπάσει στις 12 το μεσημέρι, στην περιοχή Πουνταζέζα, στο Λαύριο, βρισκόταν σε εξέλιξη. Ηταν και αυτό δύσκολο. Οι πυροσβέστες ρίχτηκαν στη μάχη με τον εχθρό, δύο κατασκηνώσεις εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους και αρκετή ώρα αργότερα αυτή η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις σπεύδουν στην πυρκαγιά του Μικροχωρίου, που με τη βοήθεια του ανέμου... τρέχει με ταχύτητα άλλοτε προς Καπανδρίτι, άλλοτε προς Βαρνάβα και άλλοτε προς Αγκώνα. Λίγα λεπτά πριν από τις 2 το μεσημέρι, στην περιοχή επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 27 οχήματα, οκτώ αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και επτά υδροφόρες των ΟΤΑ, μαζί με εθελοντές και κατοίκους. Οι δυνατοί άνεμοι, οι αυξομειώσεις της έντασης του αέρα και η απότομες εναλλαγές της φοράς του, μαζί με τα ξερά ακαθάριστα χόρτα αποδεικνύονται πολύ πιο ισχυρά από τους πυροσβέστες και όσους μάχονται στο πλευρό τους.

Ενα νέο μέτωπο ξεσπά σε δασική έκταση στο Ανω Σούλι Μαραθώνα. Στις 2.20, δέκα λεπτά μετά την εκδήλωσή της, η πυρκαγιά είναι υπό μερικό έλεγχο.

Στις 3.50 το μεσημέρι, οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις έχουν αυξηθεί. Εκατό πυροσβέστες, 32 οχήματα, 11 αεροσκάφη, τέσσερα ελικόπτερα, 6 πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ, 14 υδροφόρες των ΟΤΑ, ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και εθελοντών συνεχίζουν τη μάχη. Σπίτια κυκλώνονται από τις φλόγες. Ανθρωποι κινδυνεύουν.

Λίγο αργότερα, στις 4.20, ένα ακόμη μέτωπο ξεπηδά στην περιοχή ΚΤΕΟ Αναβύσσου. Οι πυροσβέστες θέτουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά 20 λεπτά αργότερα. Τα καλά νέα φτάνουν για την πυρκαγιά του Λαυρίου, αργότερα όμως υπάρχει αναζωπύρωση. «Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Κεφαλονέρι της Λακωνίας», στις 6.35. Ογδόντα πυρκαγιές ξέσπασαν το Σάββατο σε ολόκληρη τη χώρα, οι 29 στο Λεκανοπέδιο.

Η πυρκαγιά στην περιοχή του Βαρνάβα δείχνει να πηγαίνει καλά. Η ένταση του ανέμου έχει μειωθεί. Συνεργεία της ΔΕΗ έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση για λόγους ασφαλείας. Τριακόσιοι σαράντα πυροσβέστες, 20 υδροφόρες, 65 στρατιώτες, κάτοικοι και εθελοντές προσπαθούν, ενώ αναμένονται ενισχύσεις από Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα σημάδια αισιοδοξίας εξαφανίζονται ξαφνικά... Εξατμίζονται τόσο γρήγορα όσο δυναμώνει και πάλι ο αέρας, ο οποίος αποφασίζει να αλλάξει και πάλι κατεύθυνση.

«Γαμώ το κράτος», φωνάζουν κάποιοι. «Θα τη σβήσουμε; τι θα γίνει;» λένε. Είναι αγανακτισμένοι. Κάνουν λόγο για «εμπρησμό» με σκοπιμότητα να «υποβαθμιστεί η περιοχή για να δημιουργηθούν οι ΧΥΤΑ» και ελάχιστοι μιλούν για φωτιά που ξεκίνησε από κολόνα της ΔΕΗ. Οι καπνοί που έχουν μαυρίσει τα πρόσωπά τους δεν έχουν σβήσει την οργή και την εξάντληση. Η εναέρια ρίψη που πραγματοποιείται είναι η τελευταία πριν πέσει το σκοτάδι. Το πύρινο μέτωπο συνεχίζει να καίει, σε ένα δύσβατο σημείο στην Αγκώνα Καλάμου και στο δρόμο που ενώνει τον Βαρνάβα με το Μικροχώρι. Δεκάδες καντιλάκια φωτιάς σιγοκαίνε στη θέση των δέντρων που χάθηκαν. Το σκοτάδι έχει πέσει. Και όλοι φοβούνται... Οχι τόσο για αυτό που μπορεί να συμβαίνει όσο γι' αυτό που θα αντικρίσουν την επόμενη μέρα!

Ο εφιάλτης είναι «ζωντανός». Ο πρώτος απολογισμός αναφέρει ότι η αποτεφρωμένη έκταση στην περιοχή ξεπερνά τα 8.000 στρέμματα. ** *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πυρκαγιές
Σχετικά θέματα: Πυρκαγιές
Οι φλόγες ξύπνησαν μνήμες
«Δεν κινδύνεψαν ζωές, περιουσίες»
122 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα
Ζάκυνθος: καταγγέλλουν εμπρησμούς
Τρισάγιο στους «μαχητές» πυροσβέστες
Παρέμβαση εισαγγελέα
Για το ίδιο θέμα
Ευθύνες της ΔΕΗ εξετάζει ο εισαγγελέας
Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο Μικροχώρι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Πυρκαγιές
Στάχτη ό,τι δεν κάηκε πέρσι
Οι φλόγες ξύπνησαν μνήμες
«Δεν κινδύνεψαν ζωές, περιουσίες»
122 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα
Ζάκυνθος: καταγγέλλουν εμπρησμούς
Τρισάγιο στους «μαχητές» πυροσβέστες
Παρέμβαση εισαγγελέα
Υπόθεση Αλέξη Γρηγορόπουλου
Αναδίπλωση... αντιφάσεων
Ύδρευση
«Σουρωτήρι» το δημόσιο δίκτυο ύδρευσης
Χωματερές
Οικολόγοι κατά Νομαρχίας Ηλείας για τα ανεξέλεγκτα απορρίμματα
Ανοιξε με δικαστική απόφαση η χωματερή
Περιβάλλον
«Χάθηκε» η λίμνη της Αγιάς στα Χανιά από την εκτός ορίων άντληση του νερού
Φοροδιαφυγή
Τα κοντέινερ της... φοροδιαφυγής
ΣΔΟΕ
Και εικονικές συναλλαγές
Απεργίες νοσοκομειακών γιατρών
«Πυρετός» στα νοσοκομεία
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Συνελήφθη ο δραπέτης
Ληστές με... προϊστορία
Τους εγκατέλειψε τραυματισμένους
Στόχος και 78χρονη
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ο αρραβώνας... σχόλασε αλλά τα ενοίκια «έμειναν»
Τουρισμός
Εκπέμπουν SOS για την Υδρα
Άλλες ειδήσεις
Και άλλοι κρατούμενοι σε αποχή συσσιτίου
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο ζητεί συνεργάτες
Διπλάσιο το επίδομα γάμου μέσω... Αρείου Πάγου
«Ψάχνονται» για πρόστιμα σε όσους δεν πληρώνουν διόδια