Έντυπη Έκδοση

Οικολόγοι κατά Νομαρχίας Ηλείας για τα ανεξέλεγκτα απορρίμματα

Οικολογικό έγκλημα με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον χαρακτηρίζουν οι πολίτες της πεδινής Ηλείας και οι οικολογικές οργανώσεις την ενέργεια της Νομαρχίας Ηλείας να καταργήσει, εν όψει επιβολής προστίμων από την Ε.Ε., δεκατέσσερις παράνομες χωματερές του νομού, δίνοντας γραπτώς την άδεια να λειτουργήσουν τρεις, μεταξύ των οποίων αυτή των Λεχαινών που βρίσκεται στα όρια του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου - Στροφυλιάς που, όπως είναι γνωστό, προστατεύεται από τη διεθνή σύμβαση Ramsar.

Ο εγκεκριμένος ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) βρίσκεται δίπλα (!) από τη νέα εθνική οδό Πατρών - Πύργου και δίπλα από μεγάλο χείμαρρο που εκβάλλει στη λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου και μεταφέρει στο εσωτερικό της όλα τα τοξικά αποστραγγίδια της χωματερής με ολέθριες επιπτώσεις στο τοπικό ιχθυοτροφείο και στη δημόσια υγεία.

Ο νομάρχης Ηλείας, παρά τις έντονες αντιδράσεις, υπέγραψε προχθές τη σχετική άδεια συνέχισης λειτουργίας του ΧΑΔΑ του Δήμου Λεχαινών στη θέση «Δροσελή», ο οποίος θα εξυπηρετεί τους εφτά (!) δήμους του ηλειακού κάμπου (Βαρθολομιού, Γαστούνης, Ανδραβίδας, Λεχαινών, Βουπρασίας, Τραγανού, Κάστρου-Κυλλήνης) πυροδοτώντας θύελλα διαμαρτυριών.

Επειτα από έκτακτη συνεδρίασή της η συντονιστική επιτροπή αγώνα του Δήμου Λεχαινών, αποτελούμενη από εκπροσώπους των τοπικών φορέων, κατήγγειλε δημόσια «τις πρόχειρες λύσεις, τις μεθοδεύσεις, τους εκβιασμούς και τις ανεφάρμοστες τακτικές», τονίζοντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν πρόκειται να αποδεχτούν τετελεσμένα γεγονότα που έχουν έλλειψη σοβαρής επεξεργασίας και προοπτικής.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι της Ηλείας με ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για πλήρη αποτυχία των εκπροσώπων της Τ.Α. και της Πολιτείας να λύσουν το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ηλεία και τονίζουν ότι οι αποφάσεις τους οδηγούν σε ακραίες και τραγελαφικές καταστάσεις που προκαλούν οργή και αγανάκτηση στους πολίτες.

Τα μέλη της Ενωσης Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον (ΕΠΟΠ) επιρρίπτουν ευθύνες στον «ευαίσθητο» νομάρχη Ηλείας, που ευπειθώς υπέγραψε την απόφαση για συνέχιση της λειτουργίας του ΧΑΔΑ Λεχαινών δίπλα στο Κοτύχι, στον δήμαρχο Λεχαινών, που με τη φιλάρεσκη και κοντόφθαλμη πολιτική του (έχουμε τον καλύτερο ΧΑΔΑ) έκανε τα Λεχαινά έδρα 7 δημοτικών χωματερών, και στα μέλη του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που επιμελώς αγνόησαν ότι ο ΧΑΔΑ Λεχαινών βρίσκεται στο όριο του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφυλιάς.

Οπως αναφέρουν στην επιστολή τους προς όλους τους αρμόδιους φορείς, ο συγκεκριμένος ΧΑΔΑ, που έλαβε προσωρινή άδεια το 2003, λειτουργεί ήδη παρανόμως επί 7ετία και έχει κορεστεί.

Επιπλέον:

1 Βρίσκεται στο όριο της Β' ζώνης του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς.

2 Σε απόσταση μόλις 100 μέρων από την εθνική οδό Πατρών-Πύργου και σε κοινή θέα των διερχομένων, τουριστών κ.λπ.

3 Δίπλα σε χείμαρρο που εκβάλλει στη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου μεταφέροντας εκεί όλα τα τοξικά αποστραγγίδια με ολέθριες επιπτώσεις στα αλιεύματα του εκεί ιχθυοτροφείου και την πανίδα της λιμνοθάλασσας.

4 Σε περιοχή με εργοστάσια, ποιμνιοστάσια και καλλιέργειες βρώσιμων προϊόντων.

«Θεωρούμε την πράξη του νομάρχη παράνομη και καταστροφική για το περιβάλλον ενός προστατευόμενου οικοσυστήματος και Εθνικού Πάρκου, ολέθρια για τη δημόσια υγεία και την οικονομική και κοινωνική ζωή. Καλούμε τις αρμόδιες πολιτικές, διοικητικές, αυτοδιοικητικές και δικαστικές αρχές να ματαιώσουν αυτό το επιχειρούμενο έγκλημα και να αποφασίσουν το οριστικό κλείσιμο και την πλήρη αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Δήμου Λεχαινών», τονίζουν στην επιστολή τους τα μέλη της ΕΠΟΠ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διαχείριση απορριμμάτων
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Χωματερές
Ανοιξε με δικαστική απόφαση η χωματερή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Πυρκαγιές
Στάχτη ό,τι δεν κάηκε πέρσι
Οι φλόγες ξύπνησαν μνήμες
«Δεν κινδύνεψαν ζωές, περιουσίες»
122 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα
Ζάκυνθος: καταγγέλλουν εμπρησμούς
Τρισάγιο στους «μαχητές» πυροσβέστες
Παρέμβαση εισαγγελέα
Υπόθεση Αλέξη Γρηγορόπουλου
Αναδίπλωση... αντιφάσεων
Ύδρευση
«Σουρωτήρι» το δημόσιο δίκτυο ύδρευσης
Χωματερές
Οικολόγοι κατά Νομαρχίας Ηλείας για τα ανεξέλεγκτα απορρίμματα
Ανοιξε με δικαστική απόφαση η χωματερή
Περιβάλλον
«Χάθηκε» η λίμνη της Αγιάς στα Χανιά από την εκτός ορίων άντληση του νερού
Φοροδιαφυγή
Τα κοντέινερ της... φοροδιαφυγής
ΣΔΟΕ
Και εικονικές συναλλαγές
Απεργίες νοσοκομειακών γιατρών
«Πυρετός» στα νοσοκομεία
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Συνελήφθη ο δραπέτης
Ληστές με... προϊστορία
Τους εγκατέλειψε τραυματισμένους
Στόχος και 78χρονη
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ο αρραβώνας... σχόλασε αλλά τα ενοίκια «έμειναν»
Τουρισμός
Εκπέμπουν SOS για την Υδρα
Άλλες ειδήσεις
Και άλλοι κρατούμενοι σε αποχή συσσιτίου
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο ζητεί συνεργάτες
Διπλάσιο το επίδομα γάμου μέσω... Αρείου Πάγου
«Ψάχνονται» για πρόστιμα σε όσους δεν πληρώνουν διόδια