Έντυπη Έκδοση

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ...10-40%

«Σουρωτήρι» το δημόσιο δίκτυο ύδρευσης

Ελλειμμα 1,1 δισ. κυβικά μέτρα νερού, όσο δηλαδή η ετήσια κατανάλωση πόσιμου σε επίπεδο επικράτειας, εμφανίζει η περιοχή της Θεσσαλίας κατά την «ξηρή περίοδο».

Το πανόραμα της υδατικής κατάστασης στη χώρα παρουσιάζεται μέσα από την έκθεση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων προς την ειδική μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος, στην οποία υπολογίζεται η συνολική κατανάλωση νερού σε 8.243 m3/έτος (κυβικά μέτρα).

Από αυτή την ποσότητα διατίθενται: περίπου το 84% στην άρδευση, το 1% στην κτηνοτροφία, το 12% στην ύδρευση και το 3% στη βιομηχανία και την ενέργεια.

Το δημόσιο δίκτυο ύδρευσης καλύπτει το 94% του πληθυσμού της Ελλάδας με απώλειες εξαιτίας του πεπαλαιωμένου δικτύου που κυμαίνονται από 10% έως 40%!

Ο αγροτικός τομέας είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής υδατικών πόρων, καθώς απορροφά το 84% της συνολικής κατανάλωσης. Στα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων για την ποιότητα των λιμνών και των ποταμών η κατάσταση των 50 λιμνών σημαντικού μεγέθους, όπως ορίζει το άρθρο 5 της οδηγίας 2000/60, είναι για 32 άγνωστη(!), για 3 κακή, για 6 ελλιπής, για 7 μέτρια και για 2 καλή. Με την ένδειξη άγνωστη περιλαμβάνονται λίμνες όπως η Στυμφαλία αλλά και τεχνητές λίμνες όπως του Μόρνου, του Ταυρωπού, του Πηνειού, της Κάρλας κ.ά. Στη μέτρια κατάσταση βλέπουμε τη λίμνη Μαραθώνα, την Τριχωνίδα, τη μεγάλη Πρέσπα, τη Βόλβη και στην κακή τη Χειμαρίτιδα, τη Ζάζαρη, την Κορώνεια. Ελλιπής είναι η οικολογική κατάσταση των Δοϊράνης, Κερκίνης, Βεγορίτιδας, μικρής Πρέσπας και Παμβώτιδος.

Τα ποτάμια

Το 58% του μήκους των ποταμών βρίσκεται σε μέτρια ή κακή κατάσταση, αν και η Ελλάδα είναι στα ποτάμια της ποιοτικά καλύτερη από τον μέσο όρο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σημαντικά προβλήματα ρύπανσης εντοπίζονται: στον Αξιό, τον Εβρο, τον Ασωπό.

Μέτρια ή ελλιπής είναι η κατάσταση στους Σπερχειό, Νέστο, Αλιάκμονα, Στρυμόνα, Αχελώο.

Σε επίπεδο γεωτρήσεων οι εκτιμήσεις θέλουν ένα ποσοστό 50% να είναι παράνομες. Τα πρόστιμα των νομαρχιών είναι ύψους 350 ευρώ για μία παράνομη ανόρυξη με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο συμφέρουσα η πληρωμή του προστίμου από την πληρωμή της μελέτης και την εφαρμογή της νόμιμης διαδικασίας.

Η ρύπανση

Σε ό,τι αφορά τη ρύπανση των επιφανειακών υδάτων ένας σημαντικός λόγος, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, είναι η μη λειτουργία βιολογικού σταθμού είτε ή μη απόδοσή τους σε μέγιστο βαθμό. Συμπερασματικά σημαντική είναι η επιβάρυνση και εξαιτίας της πλημμελούς λειτουργίας βιολογικών καθαρισμών αλλά και των υδροηλεκτρικών - αρδευτικών φραγμάτων.

Η Ελλάδα βαδίζει χωρίς ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης ποιότητας των υδάτων, που θα έπρεπε να είναι υπό λειτουργία από το 2006 αλλά προβλέπεται για το τέλος του 2010.

Η οδηγία-πλαίσιο για το νερό, η οποία αποτελεί πολιτική εξέλιξη στον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, δεν «περπατάει» σωστά στη χώρα μας, λόγος που έχει οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει προδικαστική διαδικασία (Ιούνιος 2010). Συγχαρητήρια! *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Ύδρευση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Πυρκαγιές
Στάχτη ό,τι δεν κάηκε πέρσι
Οι φλόγες ξύπνησαν μνήμες
«Δεν κινδύνεψαν ζωές, περιουσίες»
122 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα
Ζάκυνθος: καταγγέλλουν εμπρησμούς
Τρισάγιο στους «μαχητές» πυροσβέστες
Παρέμβαση εισαγγελέα
Υπόθεση Αλέξη Γρηγορόπουλου
Αναδίπλωση... αντιφάσεων
Ύδρευση
«Σουρωτήρι» το δημόσιο δίκτυο ύδρευσης
Χωματερές
Οικολόγοι κατά Νομαρχίας Ηλείας για τα ανεξέλεγκτα απορρίμματα
Ανοιξε με δικαστική απόφαση η χωματερή
Περιβάλλον
«Χάθηκε» η λίμνη της Αγιάς στα Χανιά από την εκτός ορίων άντληση του νερού
Φοροδιαφυγή
Τα κοντέινερ της... φοροδιαφυγής
ΣΔΟΕ
Και εικονικές συναλλαγές
Απεργίες νοσοκομειακών γιατρών
«Πυρετός» στα νοσοκομεία
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Συνελήφθη ο δραπέτης
Ληστές με... προϊστορία
Τους εγκατέλειψε τραυματισμένους
Στόχος και 78χρονη
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ο αρραβώνας... σχόλασε αλλά τα ενοίκια «έμειναν»
Τουρισμός
Εκπέμπουν SOS για την Υδρα
Άλλες ειδήσεις
Και άλλοι κρατούμενοι σε αποχή συσσιτίου
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο ζητεί συνεργάτες
Διπλάσιο το επίδομα γάμου μέσω... Αρείου Πάγου
«Ψάχνονται» για πρόστιμα σε όσους δεν πληρώνουν διόδια