Έντυπη Έκδοση

Εκπέμπουν SOS για την Υδρα

«Κάποτε η Υδρα είχε μεγάλο βαπόρι, που ήταν μέσο επικοινωνίας και πολιτισμού, με φτηνό εισιτήριο. Τώρα μη δώσει ο Θεός να αρρωστήσεις σοβαρά σ' αυτό νησί. Σε μεταφέρουν με το «δελφίνι» στο πάτωμα ή με τα θαλάσσια ταξί απέναντι στο Μετόχι και από εκεί στην πρωτεύουσα. Αν πεθάνει κάποιος στην Αθήνα, τον γυρίζουν μέχρι το Μετόχι (Ερμιονίδος), από εκεί στο θαλασσο-ταξί και κατευθείαν στον ναό».

Την άγνωστη στους πολλούς κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Υδρα περιγράφει ο καπετάν Βαγγέλης μαζί με άλλους συνομιλητές. Ετσι βοήθησε εμένα, την ανέμελη επισκέπτρια του τριημέρου, να βλέπω γεγονότα και προβλήματα, έξω από τη βιτρίνα και το glamour, που έχουν επικρατήσει για το νησί, την ώρα που η καμπάνα της Κοίμησης στο λιμάνι χτυπούσε πένθιμα για τη μετάσταση ενός συνανθρώπου μας. Είχε μεταφερθεί, όπως ακριβώς περιέγραψε προηγουμένως ο καπετάνιος.

Οι πληγές για την προστασία της Υδρας δεν φαίνονται πίσω από τα βεγγαλικά των εκδηλώσεων και των γάμων (σ.σ. το Σάββατο 10/7 έγιναν τρεις γάμοι εκεί, χωρίς οι νυμφευόμενοι να έχουν καμία σχέση με τον τόπο). Οι γάμοι και οι πολλοί επισκέπτες του Σαββατοκύριακου εκτινάσσουν τις τιμές των δωματίων στα ύψη. Στα λιγοστά καταλύματα της Υδρας η διαμονή στοιχίζει 140 ευρώ και θεωρείσαι τυχερός αν βρεις ή αν πετύχεις ξενοδόχο που να σου κάνει καλύτερη τιμή.

- Μα είναι δυνατόν με τέτοια κρίση να προσφέρονται καταλύματα σε τέτοιες τιμές;

«Ναι. Γιατί δεν υπάρχει ανταγωνισμός δωματίων. Για να βγει μια άδεια οικοδομής ή επισκευής απαιτούνται στην Υδρα από 2 έως 4 χρόνια. Τα καταλύματα είναι λίγα, οι απαιτήσεις πολλές», απαντά ο οικοδόμος της συντροφιάς μας.

Σε αυτό το σημείο τον λόγο πήρε ο κ. Μαν. Τσακίρης, εκπρόσωπος της Οικολογικής-Πολιτιστικής ΜΚΟ με προσφορά επί 23 χρόνια στην Υδρα.

«Μπορεί η πολιτεία, τα υπουργεία να έχουν θέσει νόμους, όμως αυτοί, δυστυχώς, δεν εφαρμόζονται από τα μεσαία και κατώτερα εκτελεστικά όργανα, κυρίως του ΥΠΠΟ. Νόμοι και απαγορεύσεις δεν φτάνουν, αν δεν δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη και θεμιτά οικονομικά ανταλλάγματα όπως:

* Η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50% για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού, για την ορθή απαγόρευση του ηλιακού θερμοσίφωνα.

* Η επιδότηση κάθε τρία χρόνια για την επισκευή των ξύλινων κουφωμάτων, διότι αρχίζουν και εμφανίζονται στο νησί, που προστατεύεται ολόκληρο από τον αρχαιολογικό νόμο, αλουμινένια κουφώματα, πράγμα που νοθεύει βάναυσα την ομορφιά του και τις αιτίες για τις οποίες προστατεύεται.

* Η επιδότηση των οικοδομικών υλικών και της μεταφοράς τους, διότι η οικοδομή στην Υδρα κοστίζει 70% παραπάνω από όσο οπουδήποτε αλλού για τους λόγους ότι τα πάντα μεταφέρονται με τα ζώα. Η Υδρα κτίζεται σιγά σιγά με άλφα μπλοκ (κύβους από τσιμέντο) προκειμένου να κατασκευάζεται ή να επισκευάζεται η οικοδομή γρήγορα και πιο φθηνά, γεγονός που επίσης δημιουργεί έναν άλλο οικισμό προκάτ.

Η Υδρα -συνέχισε- δεν διαθέτει βιολογικό καθαρισμό. Δεν έχει σταθερή υδροδότηση με νερό ποιότητας.

Οι καθυστερήσεις κάθε είδους οικοδομικής εργασίας στο νησί από την 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων φέρνουν τους ιδιοκτήτες σε απόγνωση. Μια έγκριση ή μια άδεια οικοδομική μπορεί να κάνει από 1 έως 3 χρόνια. Εκτός από τον χρόνο που απαιτεί η Πολεοδομία. Ετσι, οι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε αυθαίρετες κατασκευές. Στο διάστημα της αναμονής, οι τιμές των υλικών τριπλασιάζονται από φορολογία, μεταφορές, κ.λπ.».

«Είμαι επαγγελματίας οικοδόμος, χειμώνα και καλοκαίρι εδώ φρουρός. Εχω παράπονο από την πολιτεία, διότι δεν υπάρχει κάποιο υποκατάστημα υπηρεσιών του ΙΚΑ για να εκτελέσω διοικητικές πράξεις. Ετσι πρέπει να πάω στις Σπέτσες. Το ίδιο αντιμετωπίζουν και οι καταστηματάρχες. Τώρα, το καλοκαίρι είναι αδιανόητο να αφήσουμε δουλειές και μεροκάματα. Τον χειμώνα πρέπει να πάρουμε το "δελφίνι", με ακριβό εισιτήριο -όχι όπως του πλοίου της γραμμής- και να πάμε στις Σπέτσες, αν έχει καλό καιρό, ώστε να τακτοποιήσουμε τις υποθέσεις μας».

Παράπονο έχουν και οι υπόλοιποι 150 οικοδόμοι-τεχνίτες του νησιού, υποστηρίζει και άλλος συνομιλητής. Μάλιστα παρακάλεσε να κρατήσουμε την ανωνυμία του. «Φοβάμαι να μιλήσω επώνυμα. Διότι οι 3-4 εργολάβοι, που δραστηριοποιούνται στην Υδρα, δεν θα με ξαναπάρουν στη δούλεψή τους» είπε και συνέχισε: «Αγωνιζόμαστε για τα ένσημα. Οπως και σ' όλη την Ελλάδα έτσι και εδώ εργατοτεχνίτες και οικοδόμοι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ομως εδώ τα προβλήματα είναι πολλαπλάσια. Σκεφθείτε πως για μια επισκευή στέγης η άδεια κάνει να βγει 2-4 χρόνια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Κάνουμε έκκληση στην κ. Μενδώνη -μας είπε ο μάστορας της πέτρας, που την έμαθε σε ηλικία 10 ετών, από τον πατέρα του και τον παππού του- να ιδρύσει ένα γραφείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων, μόνιμο στην Υδρα σε συνεργασία με τον δήμο, που θα στεγάζεται δωρεάν στο Μέγαρο Κουντουριώτη. Θα στελεχώνεται από έναν αρχαιολόγο και έναν αρχιτέκτονα, που θα διαμένουν δωρεάν εδώ, ώστε ο κόσμος να βλέπει ότι η πολιτεία είναι δίπλα του. Διότι όταν στάζει η στέγη και μπαίνουν νερά μέσα στο σπίτι, ο πολίτης κάτι θα μηχανευτεί για να σώσει την περιουσία του. Εγώ ή κάποιος από τους 70 ξυλουργούς του νησιού από ευαισθησία θα φροντίσουμε τον εργοδότη-ιδιοκτήτη και την Υδρα. Αν όμως ο πολίτης έχει πάρει τον Αλβανό να του φτιάξει το μερεμέτι, θα δεις και το αλουμίνιο να εμφανίζεται».

- Εχετε πολλούς Αλβανούς εδώ;

«Τον χειμώνα η Υδρα θυμίζει Τίρανα. Ελληνικά δεν ακούς. Αλλοι είναι νόμιμοι με χαρτιά και άλλοι παράνομοι. Η αναλογία είναι 40% νόμιμοι και 60% παράνομοι».

- Ποιος ή ποιοι φταίνε;

«Αρχικά το Λιμεναρχείο Υδρας και Ερμιόνης τούς φέρνει εδώ ντουζίνες χωρίς έλεγχο χαρτιών και πιστοποιητικών. Η κατάσταση αυτή δεν έχει τελειωμό».

Ολα τα ανωτέρω επιβεβαιώνει ο κ. Τσακίρης και παράλληλα απευθύνει έκκληση στον πρωθυπουργό:

«Κύριε πρόεδρε, σώσε την Υδρα»!

Ακόμα, του θυμίζει το ισχυρό νομικό πλαίσιο, που υπάρχει για την προστασία του νησιού από τις κυβερνήσεις Αν. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη, με κορυφαίο το προεδρικό διάταγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με το οποίο επέστρεψε η Υδρα στην προστασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ύστερα από αποκλειστικές ενέργειες του Συλλόγου Οικολόγων Υδρας.

Υπογραμμίζει ότι «ο δήμαρχος Υδρας πρώτος έκανε προσφυγή στο ΣτΕ ανεπιτυχώς, πριν από λίγα χρόνια, για να φύγει η Υδρα από την προστασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Ενέργεια που φρενάρισε ο Σύλλογός μας». Ζητά από τον πρωθυπουργό να κάνει αποδεκτό το αίτημα του γενικού γραμματέα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιτζή, ο οποίος διαπίστωσε ότι «είναι τεράστιο λάθος να ισχύει η εντοπιότητα ως βασικό κριτήριο πρόσληψης για ανθρώπους που μπορούν να καθορίζουν με τη συμπεριφορά τους -ιδιαίτερα σε μικρές κοινωνίες- την τύχη τόσο σημαντικών για τον ελληνισμό και τον πολιτισμό τόπων».

Κάνει έκκληση στην έμπειρη γ.γ. του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη, από την οποία ζητά να μη γίνει αποδεκτό το κείμενο που περιφέρεται και ήδη έχει «κρούσει» την πόρτα του υπουργού κ. Παύλου Γερουλάνου (απαιτεί να φύγει η Υδρα από την εποπτεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας).

Επίσης ο κ. Τσακίρης ζητά να μην αμβλυνθεί η προστασία του ΥΠΠΟ στην Υδρα, δεδομένου ότι εδώ και μερικά χρόνια έχουν σημειωθεί 350 παρεκκλίσεις οικοδομικών αδειών και μεγάλες και μικρές αυθαίρετες κατασκευές, που υπονομεύουν τη μονάκριβη Υδρα.

Τέλος, απευθύνεται στην πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, να μεριμνήσει ταυτόχρονα με τις προσπάθειες που κάνει μαζί με τον Ζαν Μισέλ Ζαρ για την Ελλάδα, να ξαναποκτήσει το παλαιότερο καλό όνομά της. Ζητά να νοιαστεί και για την Υδρα, ώστε να ενταχθεί το νησί στις προστατευόμενες περιοχές της UNESCO. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συγκοινωνίες-Μεταφορές
Τουρισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Πυρκαγιές
Στάχτη ό,τι δεν κάηκε πέρσι
Οι φλόγες ξύπνησαν μνήμες
«Δεν κινδύνεψαν ζωές, περιουσίες»
122 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα
Ζάκυνθος: καταγγέλλουν εμπρησμούς
Τρισάγιο στους «μαχητές» πυροσβέστες
Παρέμβαση εισαγγελέα
Υπόθεση Αλέξη Γρηγορόπουλου
Αναδίπλωση... αντιφάσεων
Ύδρευση
«Σουρωτήρι» το δημόσιο δίκτυο ύδρευσης
Χωματερές
Οικολόγοι κατά Νομαρχίας Ηλείας για τα ανεξέλεγκτα απορρίμματα
Ανοιξε με δικαστική απόφαση η χωματερή
Περιβάλλον
«Χάθηκε» η λίμνη της Αγιάς στα Χανιά από την εκτός ορίων άντληση του νερού
Φοροδιαφυγή
Τα κοντέινερ της... φοροδιαφυγής
ΣΔΟΕ
Και εικονικές συναλλαγές
Απεργίες νοσοκομειακών γιατρών
«Πυρετός» στα νοσοκομεία
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Συνελήφθη ο δραπέτης
Ληστές με... προϊστορία
Τους εγκατέλειψε τραυματισμένους
Στόχος και 78χρονη
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ο αρραβώνας... σχόλασε αλλά τα ενοίκια «έμειναν»
Τουρισμός
Εκπέμπουν SOS για την Υδρα
Άλλες ειδήσεις
Και άλλοι κρατούμενοι σε αποχή συσσιτίου
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο ζητεί συνεργάτες
Διπλάσιο το επίδομα γάμου μέσω... Αρείου Πάγου
«Ψάχνονται» για πρόστιμα σε όσους δεν πληρώνουν διόδια