Έντυπη Έκδοση

Των ανθρώπων του ηφαιστείου

«Με λόγια που προσηλυτίζουν το άπειρο, γέννησες τη φωνή της μέρας, έστησες ψηλά, στην πράσινη και ρόδινη αιθεροβασία».

Ποιητική «Ωδή στη Σαντορίνη» του Ελύτη από την ενότητα «Η Θητεία του Καλοκαιριού».

Πώς να μη σταθείς ενεός αντικρίζοντας το τοπίο της, τους απολιθωμένους όγκους της λάβας, την ανάσα της γης, το κρυσταλλωμένο φως που πλημμυρίζει και καταυγάζει. Ξεφυλλίζοντας το εντυπωσιακό φωτογραφικό λεύκωμα το Γιώργου Μέη «Θήρα ή Σαντορίνη, γέννημα τέφρας» αναρωτιέσαι πώς πλάθονται τέτοιες φόρμες, γεωμετρικές ή ασύμμετρες, λευκές ή χρωματιστές, πώς τα πολυμορφικά κτίσματα αντιδρούν στο φως σαν πραγματικά πρίσματα.

«Κάθε στιγμή που ο ήλιος αλλάζει θέση καινούργιες ευθείες, τεθλασμένες και καμπύλες αναδύονται. Μια γεωμετρική σύνθεση συνεχώς μεταβαλλόμενη, που δίνει την εντύπωση σπιτιών με φόρμες μαγικά μεταλλασσόμενες», σημειώνει ο Γιώργος Μέης.

Ο Μανώλης Γλέζος γράφει για τη Σαντορίνη της Γαίας, του Ηλιου, των Ανθρώπων: «Οι Θηραίοι, οι Θηρασιώτες, οι Σαντορινιοί, οι αξερίζωτοι Κυκλαδίτες φίλιωσαν με τη γη που αναταράζεται, με τη γαία που ανασαίνει. Αντεξαν αυτό το ρίγος π' αναταράζει σύγκορμα τη γη, στον εγκελάδειο τοκετό της. Τις σταγονοροές αυτές, τα σπίτια των ανθρώπων πάνω στ' ακρόχειλα της ηφαιστειακές χοάνης ο Γιώργος Μέης αποτύπωσε με τον φακό του. Το έργο του: ο βαθμός συνειδητότητας του καθενός μας απέναντι στη φύση και στα γεννήματά της, απέναντι στον άνθρωπο και τον μόχθο του».

Ο Γιώργος Βουγιουκαλάκης του ΙΓΜΕ αναφέρεται στην ιστορία των ηφαιστείων και η αρχιτέκτων Βούλα Μποζινέκη - Διδώνη τονίζει: «Η Σαντορίνη μεταμορφώνεται με το φως και τις εποχές. Τα ειρηνικά αμπέλια του κάμπου, "πλεγμένα" σε "κουλούρες" και η γεμάτη τρυφερότητα γήινη αρχιτεκτονική της γαληνεύουν και ισορροπούν το δέος που προκαλούν οι γεωλογικές μεταμορφώσεις του νησιού. Η Σαντορίνη περιβάλλεται από την ιστορία και τους μύθους της».*

Σύνδεσμος Λαγκαδινών

*Τον περίφημο Λαγκαδινό κτίστη, τον ξακουστό τεχνίτη της πέτρας, τον καλλιτέχνη της οικοδομής, που η φήμη του είχε εξαπλωθεί σ' ολόκληρη τη χώρα, αλλά κι έξω από αυτήν, τίμησαν πριν από λίγες ημέρες οι συντοπίτες του.

Με τη συνεργασία του Συνδέσμου των Λαγκαδινών Αττικής και του Δήμου Λαγκαδίων, πραγματοποιήθηκε στα ιστορικά Λαγκάδια η τελετή αποκαλυπτηρίων του μπρούντζινου μνημείου του Λαγκαδινού κτίστη διά χειρός Δημήτρη Κούρου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στην τοποθεσία «Βρύση Καράγιαννη». Για τους Λαγκαδινούς κτίστες - μαστόρους της ιστορίας μίλησε η Ελενα Κωνσταντινίδου, αρχιτέκτων - μηχανικός, λέκτωρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Στ' Απεράθου της ειρήνης

Τις δυο καλύτερες εκθέσεις των μαθητών της Γ' Γυμνασίου και της Γ' Λυκείου που διαγωνίστηκαν σε θέματα σχετικά με τη φρίκη του πολέμου, τα οποία αντλήθηκαν από κείμενα του Ηρόδοτου και του Θουκυδίδη, βραβεύει το Σάββατο ο Απεραθίτικος Σύλλογος Νάξου.

Τη σπουδαία αυτή εκδήλωση, που έχει γίνει πλέον θεσμός, πλαισιώνει επιτροπή αποτελούμενη από φιλόλογο, πανεπιστημιακό και σύμβουλο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.Ο Σύλλογος καλεί τους συγχωριανούς, τους φίλους και επισκέπτες του χωριού, και της Νάξου, τους φίλους της ειρήνης, να παρευρεθούν για να αφουγκραστούν τις σκέψεις και τις ανησυχίες των μαθητών και να ακούσουν την ομιλία του στρατηγού ε.α. και αντιστασιακού Μιχάλη Βαρδάνη, επί σειρά ετών προέδρου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων περιόδου 1967-74. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με βιολί και λαούτο, με παλαιούς σκοπούς της απελευθέρωσης, τραγούδια από χορωδία νεολαίας, απαγγελία ποιημάτων του Ρίτσου και του Λειβαδίτη.

Ο πύργος Δροσίνη

Στις Γούβες της Βόρειας Εύβοιας, στο δρόμο Ιστιαίας - Χαλκίδας, είναι xτισμένος ο πύργος όπου έζησε ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης, πάνω σε βράχο, και δεσπόζει στην περιοχή.

Είναι διώροφο ιστορικό μνημείο εκατό τετραγωνικών μέτρων. Χτίστηκε στα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα από τον τότε Τούρκο ιδιοκτήτη του, Ιβραήμ-Αγά. Μετά το 1821 πουλήθηκε στους Αλέξανδρο Θεσύλλα και Βαπτιστή Δρόσο. Το 1831 πουλήθηκε στον Κων/νο Πετροκόκκινο, παππού του Γεωργίου Δροσίνη. Κατόπιν περιήλθε στην ιδιοκτησία του ιερέα του χωριού Σταύρου Παπαϊωάννου και εν συνεχεία στους απογόνους του. Σήμερα ανήκει στην Κοινότητα Γουβών. Ο πύργος έχει αναπαλαιωθεί και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

Αντιθέσεις

Γιώργος Αμυράς

«Μένουμε...

«Ακολούθησα τη συμβουλή του πατέρα μου που λέει ότι η Νομική σε πάει παντού».

«Ntv»

Ρένια Τσιτσιμπίκου

... Ελλάδα»

«Οι συμμαθητές μου με κοιτούσαν παράξενα που ήθελα να γίνω δημοσιογράφος».

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Σήμερα η απόφαση για σχολεία
Το εμβόλιο τρέχει - Η Σελήνη ακίνητη
Γιατί δεν πρέπει να μας φοβίζει η νέα γρίπη
Εξωση από το Δημόσιο
5.000 Ανδριώτες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους
Περιβάλλον
Λατομεία Μαρκόπουλου: στον εισαγγελέα ο φάκελος με τις παράνομες εξορύξεις
Σωτήριες βροχές - απόν το υπουργείο
Πυρκαγιές
Φιμώνουν τον διοικητή
Καίγεται για 2η μέρα το πευκοδάσος στο Σοφικό
Καταγγέλλουν εμπρηστές
Για εμπρησμό εξ αμελείας
Αλλοτινές ταξιδιωτικές εντυπώσεις
Η Κάρπαθος της καρδιάς μας
Φυλακές
Ακουσαν την κραυγή των ανηλίκων
Άλλες ειδήσεις
Η οδύσσεια ξεκίνησε από την 9η μέρα της ζωής του
«Δεν υπάρχει εμπλοκή ΣτΕ για ημιυπαίθριους»
Ακτοπλοΐα: Αυξήθηκαν επιβάτες και οχήματα
Χωρίς ρεύμα οι... Θερμοπύλες του Αιγαίου