Έντυπη Έκδοση

ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ, ΕΝΩ Ν.Δ. ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΤΑ ΡΙΧΝΟΥΝ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ

Εμπλοκή με το ντιμπέιτ, τα βροντάνε οι δημοσιογράφοι

Αντιστροφή των όρων και εμπλοκή στο debate των έξι πολιτικών αρχηγών της Δευτέρας 21 Σεπτεμβρίου σημειώθηκε χθες, ενώ πλέον η μόνη που πρέπει να θεωρείται βέβαιη είναι η διεξαγωγή της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου μεταξύ του Κ. Καραμανλή και του Γ. Παπανδρέου.

Οι 7 δημοσιογράφοι που επελέγησαν από τα κανάλια στη χθεσινή συνάντησή τους Οι 7 δημοσιογράφοι που επελέγησαν από τα κανάλια στη χθεσινή συνάντησή τους Οι εξελίξεις αυτές σημειώθηκαν μετά την επιστολή των έξι δημοσιογράφων που επρόκειτο να μετάσχουν στη συζήτηση και με την οποία επί της ουσίας δηλώνουν ότι θα απόσχουν, αν δεν αλλάξουν οι όροι διεξαγωγής στη συζήτηση των έξι (δημοσιεύεται παραπλεύρως).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε επιστολή του προς τον Γ. Παπακωνσταντίνου κάνει αποδεκτή μόνο την αύξηση του χρόνου για τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων από 20 σε 30 δευτερόλεπτα.

Αργά το βράδυ, πάντως, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, με επιστολή του στον Β. Αντώναρο, έκανε επί της ουσίας αποδεκτές τις ενστάσεις των δημοσιογράφων και πέταξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση να τις αποδεχθεί.

Εν τω μεταξύ, δε, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα πάει στο ντιμπέιτ.

Σε πόντιουμ οι δύο

Πάντως μετά την επιστολή του κυβερνητικού εκπροσώπου Β. Αντώναρου προς τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, με την οποία στην πραγματικότητα λέει ναι σε όλους τους όρους που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να θεωρείται βέβαιη η πραγματοποίηση του debate μεταξύ Καραμανλή - Παπανδρέου.

Ο κ. Αντώναρος αποδέχεται τον όρο οι δύο αρχηγοί να στέκονται όρθιοι μπροστά σε πόντιουμ. Πρότεινε επίσης την παρουσία και την υποβολή ερωτήσεων από δύο ακόμη δημοσιογράφους, πέραν της συντονίστριας που προφανώς αποδέχεται να είναι η Μαρία Χούκλη, πρόταση που δεν αποδέχτηκε το ΠΑΣΟΚ.

Για τον δικό της ρόλο πρότεινε να επιλέγει τυχαία καθέναν από τους φακέλους με τις θεματικές ενότητες και να ζητεί από τους αρχηγούς να τοποθετηθούν, αλλά μετά τις αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε η ίδια η συντονίστρια να διαλέγει τις ενότητες.

Οι τοποθετήσεις των δύο αρχηγών να διαρκούν τρία λεπτά στις πρωτολογίες, τρία επίσης στις δευτερολογίες και ένα λεπτό στις τριτολογίες. Τέλος, ζητεί να συμπληρωθούν οι ενότητες κοινωνικά θέματα με «θέματα παιδείας» και περιβάλλοντος με την προσθήκη των «υποδομών». *

«Η διαδικασία καθιστά περιττή την παρουσία μας»

Εστω και καθυστερημένα, οι δημοσιογράφοι των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, που έχουν επιλεγεί από τα κανάλια να συμμετάσχουν στο περιβόητο ντιμπέιτ με τους έξι πολιτικούς αρχηγούς, αποφάσισαν χθες να ζητήσουν διάλογο άμεσα με τα κόμματα, ώστε να προσδιοριστεί ένα πλαίσιο που δεν θα τους καθιστά κομπάρσους στη διαδικασία.

Διαφορετικά κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν πρόκειται να πάρουν μέρος στην τηλεμαχία.

Χθες οι Μαρία Χούκλη (ΝΕΤ), Παύλος Τσίμας (ΜΕΓΚΑ), Νίκος Ευαγγελάτος (ΑΝΤ1), Ανδρέας Κωνσταντάτος (Alter), Αιμίλιος Λιάτσος (Star), Αντώνης Σρόιτερ (Alpha) και Σία Κοσιώνη (Σκάι) συναντήθηκαν και κατέληξαν σε κοινή ανακοίνωση-επιστολή προς όλα τα κομμάτα, στην οποία τονίζουν: «Η διαδικασία, έτσι όπως έχει συμφωνηθεί, καθιστά περιττή την παρουσία των δημοσιογράφων. Οι όροι διεξαγωγής είναι χειρότεροι από εκείνους που ίσχυσαν στην τηλεμαχία του περασμένου Μαΐου και είχαμε καταγγείλει όλοι. Αλλωστε και τα κόμματα έχουν καταγγείλει τη διαδικασία με βαρείς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Ο δημοσιογράφος πρέπει να μπορεί να ρωτά ελεύθερα, να έχει επαρκή χρόνο να διατυπώσει τις ερωτήσεις και να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει διευκρινίσεις από τον πολιτικό αρχηγό. Ζητάμε λοιπόν διάλογο, ακόμα και εντός της ημέρας, ώστε να προσδιοριστεί εγκαίρως το πλαίσιο διεξαγωγής του ντιμπέιτ, έτσι ώστε να είναι χρήσιμη η παρουσία μας».

Ο Παύλος Τσίμας επισήμανε ότι, έτσι όπως έχει καθιερωθεί το ντιμπέιτ στη χώρα μας, καλώς ή κακώς «την πρωτοβούλία έχουν τα πολιτικά κόμματα και καλούν τους δημοσιογράφους να διαμεσολαβήσουν σ' έναν διάλογο μεταξύ τους και ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς και την κοινή γνώμη. Η αντίρρηση που είχαμε συνεπώς δεν ήταν γιατί οι όροι του ντιμπέιτ δεν είναι όροι δημοσιογραφικής εκπομπής, αλλά γιατί στην πραγματικότητα ο ρόλος του δημοσιογράφου, στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε, είναι εντελώς περιττός».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εκλογές
Νέα Δημοκρατία
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Νέα Δημοκρατία
Οι εκλογές και η «κεντροδεξιά πολυκατοικία»
Με πνευμονία στο νοσοκομείο η Ντόρα
Σενάρια για την επόμενη μέρα γράφουν ήδη στη Ν.Δ.
Εξηγήσεις από τον Καραμανλή ζητάει ο Τσιτουρίδης
Χθεσινοί αντίπαλοι, σημερινοί σύμμαχοι οι «προδομένοι» της Ν.Δ.
«Στρατιές ομήρων» μέσω των stage
ΠΑΣΟΚ
One man show στο ΠΑΣΟΚ
ΚΚΕ
Ομιλία στο Θησείο
ΣΥΡΙΖΑ
Με Μουλόπουλο επικεφαλής
Οικολόγοι Πράσινοι
«Ψήφος συνείδησης η ψήφος στους Οικολόγους»
Συνέντευξη Νίκος Χρυσόγελος
«Οι καρέκλες δεν είναι λόγος συνεργασίας»
Ντιμπέιτ
Εμπλοκή με το ντιμπέιτ, τα βροντάνε οι δημοσιογράφοι
Δημοκρατική Αναγέννηση
Οχι άλλα αδιέξοδα
Δημοσκόπηση
Στο 7,9% η διαφορά
Διαδίκτυο
Δίνει πολλά η Ν.Δ. στο διαδικτυακό στοίχημα