Έντυπη Έκδοση

ΔΕΛΦΙΝΟΙ, ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ, ΛΟΧΑΓΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ

Σενάρια για την επόμενη μέρα γράφουν ήδη στη Ν.Δ.

Δύο σενάρια για την επόμενη μέρα, της διαχειρίσιμης ήττας που εκτιμάται ότι δεν θα προκαλέσει σοβαρή αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Κ. Καραμανλή και της πανωλεθρίας της Ν.Δ. με άνετη αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ που θα ανοίξει τον δρόμο για τη διαδοχή, μελετούν οι κομματικοί στρατοί, αλλά και οι «ανένταχτοι» υπουργοί, βουλευτές και στελέχη του απερχόμενου κυβερνητικού κόμματος.

Ντόρα Μπακογιάννη, Δημ. Αβραμόπουλος, Αντ. Σαμαράς παίρνουν θέση στην πρώτη γραμμή Ντόρα Μπακογιάννη, Δημ. Αβραμόπουλος, Αντ. Σαμαράς παίρνουν θέση στην πρώτη γραμμή Οι συμμαχίες άρχισαν να συγκροτούνται, έστω και αν όλοι ανεξαιρέτως αυτή τη στιγμή δηλώνουν ότι «προέχουν ο αγώνας για τη νίκη και η στήριξη του Κ. Καραμανλή». Ντόρα, Αβραμόπουλος, Σαμαράς στην πρώτη γραμμή και Μεϊμαράκης και Αρης με το όπλο παρά πόδα θα είναι τα πρόσωπα-κλειδιά. Οι τρεις ως δελφίνοι και οι δύο ως ρυθμιστικοί παράγοντες. Ο υπουργός Αμυνας ελέγχει ένα μεγάλο κομμάτι του κομματικού μηχανισμού και ο υπουργός Παιδείας έχει σφαίρα επιρροής στην ΟΝΝΕΔ, αλλά και σε μια κατηγορία μεσαίων στελεχών σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν και οι φωνές που ενθαρρύνουν είτε τον έναν είτε τον άλλον να κατεβούν κι εκείνοι ως υποψήφιοι. Ο Μεϊμαράκης όμως το πιο πιθανό είναι να συμμαχήσει με την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο Σπηλιωτόπουλος συνομιλεί και με την υπουργό Εξωτερικών και με τον Αβραμόπουλο, τον Σουφλιά και άλλους και κρατάει κλειστά τα χαρτιά του.

Ο Γ. Βαρβιτσιώτης, που είχε πρωτοστατήσει στην εκλογή του Κ. Καραμανλή, δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, ενώ και οι «λοχαγοί» βρίσκονται ήδη απέναντι ή αντιμετωπίζουν αδιάφορα τον Καραμανλή, χωρίς να έχουν πάρει θέσεις (Αλογοσκούφης, Τσιτουρίδης, Τσιαρτσιώνης, Νάκος κ.ά.).

Τρεις συναντήσεις

Ο θερμός εναγκαλισμός του Δ. Αβραμόπουλου με την Ντόρα Μπακογιάννη υπό το βλέμμα του Κώστα Μητσοτάκη στο «Ερρίκος Ντυνάν» χθες και οι κοινωνικού χαρακτήρα συναντήσεις που είχαν οι δυο τους επίσης σε πολύ καλό κλίμα τον τελευταίο καιρό, έχουν τη δική τους σημασία για την επόμενη μέρα. Πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν ότι «φυσικά και θα αναμετρηθούν σκληρά» όταν έρθει η ώρα. Το αποτέλεσμα όμως «δεν θα οδηγήσει τις σχέσεις τους στα άκρα γιατί η ενότητα της παράταξης προέχει», όπως εκτιμούσε βουλευτής που μιλάει και με τους δύο.

Β. Μεϊμαράκης και Α. Σπηλιωτόπουλος είναι με το όπλο παρά πόδα Β. Μεϊμαράκης και Α. Σπηλιωτόπουλος είναι με το όπλο παρά πόδα Αν η Ν.Δ. συνεχίσει όπως τώρα και αντί να μειώνει τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ την αυξάνει (ξεκίνησε από 4,8 μονάδες, αγγίζει τις 8 και δείχνει τάση για να χτυπήσει διψήφιο), τότε θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη η αποχώρηση Καραμανλή από την ηγεσία της Ν.Δ. «Δεν θα επιτρέψει να τον αμφισβητήσουν, θα παραιτηθεί μόνος του», υποστηρίζει κορυφαίος υπουργός που τον γνωρίζει καλά. Αν όμως κερδίσει από τα ντιμπέιτ, η προεκλογική του καμπάνια δεν δεχθεί άλλα πλήγματα και αυξηθεί η συσπείρωση της Ν.Δ. την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, κάποιοι αισιόδοξοι εκτιμούν ότι μπορεί να μπλοκαριστεί η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ. «Σ' αυτή την περίπτωση ο Καραμανλής μπορεί να μείνει», τονίζεται.

Το πρόβλημα της Ν.Δ. είναι ότι δεν έχει μια «καθαρή λύση» για την επόμενη μέρα, όπως υποστηρίζουν στελέχη. Δεν υπάρχει δηλαδή μια υποψηφιότητα που θα μπορούσε να εγγυηθεί την ενότητα και την προοπτική της εξουσίας. Δύο είναι τα κυρίαρχα μπλοκ στη βάση της Ν.Δ. Το καραμανλικό και το μητσοτακικό που έχει μετεξελιχθεί σε «ντορικό», καθώς η υπουργός Εξωτερικών έχει ανοίξει γέφυρες και με στελέχη της αντίθετης πλευράς, όπως είναι ο Γερ. Γιακουμάτος, αλλά και ο Μ. Βαρβιτσιώτης με την Ολγα Κεφαλογιάννη όταν οι πατέρες τους βρίσκονταν σε περίπου εμπόλεμη κατάσταση. Η υπουργός Εξωτερικών έχει μια σαφή υπεροχή αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα αναζητήσουν την αχίλλειο πτέρνα της όχι μόνον οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι, αλλά και εξωτερικοί (π.χ. ο Βγενόπουλος που χτίζει το προφίλ του δίνοντας την εντύπωση ότι ετοιμάζεται και αυτός για την επόμενη μέρα του ευρύτερου πολιτικού σκηνικού κ.ά.).

Με... Ταλεϊράνδο!

Ο Δ. Αβραμόπουλος υποστηρίζει «ουδέν σταθερότερον των μεταβλητών» και διαμηνύει «βγάλτε με από το κάδρο των δελφίνων». Συνεργάτες του λένε ότι δεν θα ήθελε το όνομά του να εμπλέκεται σε συνωμοσίες για τη φθορά ή ανατροπή του Καραμανλή. Για να τονίσουν την κοινωνική απήχηση που είχε από την αρχή παραπέμπουν στο βιβλίο του Αγγ. Μπρατάκου με την ιστορία της Ν.Δ., το οποίο αναφέρεται σε δημοσκόπηση της Metron Analysis που έγινε τον Δεκέμβριο του 1996, ενώ ήταν σε εξέλιξη στη Ν.Δ. η κούρσα διαδοχής. Ο Αβραμόπουλος προηγούνταν με διαφορά (23,8%) και ακολουθούσαν οι Γ. Σουφλιάς 17,3%, Κ. Μητσοτάκης 11,4%, Μ. Εβερτ 9,6% και Κ. Καραμανλής 7,9%. Ο ίδιος συνηθίζει να χρησιμοποιεί τη γνωστή φράση του Ταλεϊράνδου «τίθεμαι στη διάθεση των γεγονότων». Επειδή όμως τους αρχηγούς τούς βγάζουν τα κόμματα και όχι οι κοινωνίες, ο κομματικός στρατός θα του χρειαστεί και τώρα δεν τον έχει.

Ο Αντ. Σαμαράς επίσης δηλώνει ότι είναι κατά των στρατών. Από την άλλη όμως ίσως δεν πρόλαβε να συγκροτήσει τον δικό του, όπως λένε στελέχη της Ν.Δ. Οι συνεργάτες του υπενθυμίζουν ότι στην εκδήλωση όπου παρουσίασε την ιδεολογική του πλατφόρμα (Απρίλιος 2009) εμφανίστηκαν 73 βουλευτές. Πολλοί από αυτούς δήλωσαν ότι πήγαν και στης Ντόρας. Επισημαίνουν τις διαφορές που έχει με την υπουργό Εξωτερικών. «Είναι κοινωνιστής και κεϊνσιανιστής και οι θέσεις του στα εθνικά κινούνται σε πιο σκληρή γραμμή», λένε.

Αβραμόπουλος και Σαμαράς αποφεύγουν κάθε αναφορά ο ένας στον άλλον σήμερα, σαν να μην υπάρχει. Το παιχνίδι όμως θα παιχτεί μεταξύ των δύο κατά πόσο θα απειληθεί η Ντόρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εκλογές
Νέα Δημοκρατία
Σχετικά θέματα: Νέα Δημοκρατία
Οι εκλογές και η «κεντροδεξιά πολυκατοικία»
Με πνευμονία στο νοσοκομείο η Ντόρα
Εξηγήσεις από τον Καραμανλή ζητάει ο Τσιτουρίδης
Χθεσινοί αντίπαλοι, σημερινοί σύμμαχοι οι «προδομένοι» της Ν.Δ.
«Στρατιές ομήρων» μέσω των stage
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Νέα Δημοκρατία
Οι εκλογές και η «κεντροδεξιά πολυκατοικία»
Με πνευμονία στο νοσοκομείο η Ντόρα
Σενάρια για την επόμενη μέρα γράφουν ήδη στη Ν.Δ.
Εξηγήσεις από τον Καραμανλή ζητάει ο Τσιτουρίδης
Χθεσινοί αντίπαλοι, σημερινοί σύμμαχοι οι «προδομένοι» της Ν.Δ.
«Στρατιές ομήρων» μέσω των stage
ΠΑΣΟΚ
One man show στο ΠΑΣΟΚ
ΚΚΕ
Ομιλία στο Θησείο
ΣΥΡΙΖΑ
Με Μουλόπουλο επικεφαλής
Οικολόγοι Πράσινοι
«Ψήφος συνείδησης η ψήφος στους Οικολόγους»
Συνέντευξη Νίκος Χρυσόγελος
«Οι καρέκλες δεν είναι λόγος συνεργασίας»
Ντιμπέιτ
Εμπλοκή με το ντιμπέιτ, τα βροντάνε οι δημοσιογράφοι
Δημοκρατική Αναγέννηση
Οχι άλλα αδιέξοδα
Δημοσκόπηση
Στο 7,9% η διαφορά
Διαδίκτυο
Δίνει πολλά η Ν.Δ. στο διαδικτυακό στοίχημα