Έντυπη Έκδοση

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΡΟΣΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

One man show στο ΠΑΣΟΚ

Μια προεκλογική εκστρατεία «one man show» κάνει το ΠΑΣΟΚ, επικεντρωμένη αποκλειστικά και μόνο στον Γιώργο Παπανδρέου.

Ωστόσο μέχρι τώρα και οι εμφανίσεις-προεκλογικές ομιλίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι περιορισμένες σε σχέση με άλλες προεκλογικές περιόδους...

Οι επιτελείς αυτής της εκστρατείας θεωρούν ότι, λόγω και του πρωθυπουργικοκεντρικού πολιτικού συστήματος, σε αυτές τις εκλογές περισσότερο από ποτέ κρίνονται και οι δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί. Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, λένε, όταν προκήρυξε τις εκλογές είπε ότι οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν ποιος από τους δύο, αυτός ή ο Γ. Παπανδρέου, είναι ο καλύτερος να διαχειριστεί την κρίση.

Ωστόσο, δεν περνάει απαρατήρητο ότι μέλημα του Γ. Παπανδρέου και των συνεργατών του είναι να δείξουν ένα νέο πρόσωπο στο κόμμα, ακόμα κι αν αυτό δημιουργεί εντυπώσεις ότι γνωστά στελέχη από το παρελθόν θα μείνουν εκτός κυβέρνησης στο μέλλον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι:

1 Ο Γ. Παπανδρέου αρνείται πεισματικά όχι μόνο τώρα αλλά και από παλιά να προβάλει μια ηγετική ομάδα στο ΠΑΣΟΚ ή να προϊδεάσει ποια θα είναι τα βασικά στελέχη της κυβέρνησής του. Επισημαίνει συχνά σε όλες τις ομιλίες και συνεντεύξεις του ότι θα χρησιμοποιήσει πολλά νέα στελέχη στην κυβέρνηση αλλά και στελέχη με εμπειρία, περνώντας έτσι το μήνυμα ότι πολλά γνωστά στελέχη από το παρελθόν θα μείνουν εκτός της κυβέρνησης που θα σχηματίσει, αν κερδίσει τις εκλογές.

2 Παράλληλα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου προχθές διαχώρισε σαφώς το «καινούργιο ΠΑΣΟΚ», το οποίο είπε δεν το εκφράζουν και δεν θα το εκφράσουν στο εξής οι «καρεκλοκένταυροι του παρελθόντος», που ενδιαφέρονται μόνο για τις θέσεις που θα πάρουν... Επιπλέον είπε ότι όλοι θα κριθούν από μηδενική βάση.

3 Περίοπτη θέση στην καθημερινή αντιπαράθεση έχουν μόνο οι δυο πιο άμεσοι συνεργάτες του τα τελευταία χρόνια, Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο μεν πρώτος, ως υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν έχει περιορισμούς στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του, ο δε άλλος είναι εκπρόσωπος του κόμματος και ευρωβουλευτής. Είναι επί της ουσίας τα στελέχη τα οποία προβάλλει ο Γ. Παπανδρέου για να σηματοδοτήσει το νέο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ.

4 Εκλογική επιτροπή δεν συγκροτήθηκε φέτος, σε αντίθεση με αυτό που συνέβαινε σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και στην οποία συμμετείχαν όλα τα κορυφαία στελέχη (Βενιζέλος, Διαμαντοπούλου, Σκανδαλίδης, Χρυσοχοΐδης, Πάγκαλος, Β. Παπανδρέου, Χ. Παπουτσής κ.ά.).

Ενδειξη κι αυτή μιας εκστρατείας στην οποία δεν τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα της συλλογικότητας.

5 Αυτά τα στελέχη μέχρι στιγμής κάνουν εκστρατεία κυρίως στις περιφέρειές τους και αναμένεται να βγουν στα τηλεοπτικά παράθυρα το τελευταίο δεκαήμερο για να κάνουν όλες μαζί τις τηλεοπτικές εμφανίσεις που δικαιούνται. Ομως ούτε και ο κομματικός σχεδιασμός φαίνεται να τους έχει αναθέσει προεκλογικές ομιλίες σε άλλες περιφέρειες...

6 Οι σημαντικότερες αποφάσεις που καθόρισαν και καθορίζουν την πορεία του ΠΑΣΟΚ και στην προεκλογική περίοδο αλλά και πριν από αυτή λαμβάνονται όχι από τα θεσμοθετημένα κομματικά όργανα αλλά από τον Γ. Παπανδρέου κι έναν κύκλο στενών συνεργατών του, που είναι κυρίως οι Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ν. Αθανασάκης, Δημ. Ρέππας, Ρεγγίνα Βάρτζελη (διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας). Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα στελέχη, οι βουλευτές και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου είχαν πληροφορηθεί από συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου την απόφασή του να προκαλέσει το ΠΑΣΟΚ εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή του Μαρτίου 2010. Η απόφαση του Γ. Παπανδρέου βεβαίως αποδείχθηκε τελικά καθοριστική για τη διενέργεια εκλογών, αφού ανάγκασε τον Κ. Καραμανλή να τις προκηρύξει, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ να είναι ένα βήμα πριν από την εξουσία, πολύ πιο νωρίς και πιο εύκολα απ' ό,τι φανταζόταν...

* Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Εκλογές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Νέα Δημοκρατία
Οι εκλογές και η «κεντροδεξιά πολυκατοικία»
Με πνευμονία στο νοσοκομείο η Ντόρα
Σενάρια για την επόμενη μέρα γράφουν ήδη στη Ν.Δ.
Εξηγήσεις από τον Καραμανλή ζητάει ο Τσιτουρίδης
Χθεσινοί αντίπαλοι, σημερινοί σύμμαχοι οι «προδομένοι» της Ν.Δ.
«Στρατιές ομήρων» μέσω των stage
ΠΑΣΟΚ
One man show στο ΠΑΣΟΚ
ΚΚΕ
Ομιλία στο Θησείο
ΣΥΡΙΖΑ
Με Μουλόπουλο επικεφαλής
Οικολόγοι Πράσινοι
«Ψήφος συνείδησης η ψήφος στους Οικολόγους»
Συνέντευξη Νίκος Χρυσόγελος
«Οι καρέκλες δεν είναι λόγος συνεργασίας»
Ντιμπέιτ
Εμπλοκή με το ντιμπέιτ, τα βροντάνε οι δημοσιογράφοι
Δημοκρατική Αναγέννηση
Οχι άλλα αδιέξοδα
Δημοσκόπηση
Στο 7,9% η διαφορά
Διαδίκτυο
Δίνει πολλά η Ν.Δ. στο διαδικτυακό στοίχημα