Έντυπη Έκδοση

Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

«Οι καρέκλες δεν είναι λόγος συνεργασίας»

Δεν απορρίπτουν εκ των προτέρων συνεργασία αλλά δεν είναι και λιγούρηδες που θα πουν ναι, μόλις τους προτείνουν κάποιες καρέκλες, δηλώνει ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος.

Ποιο είναι για σας το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

«Στις εκλογές δεν επιλέγουμε μόνο κυβέρνηση ή πρωθυπουργό αλλά ποιες πολιτικές θα εφαρμοστούν. Οι πολίτες που είναι οργισμένοι με το πολιτικό σύστημα και με τους πολιτικούς θα δώσουν ξανά εν λευκώ εντολή σε κάποιο κόμμα για τη νομή της εξουσίας ή θα επιλέξουν με κριτήριο πώς θα είναι η ζωή τους, τι οικονομία και ποια κοινωνική πολιτική επιθυμούν, σε τι περιβάλλον και κλιματικές συνθήκες θα ζήσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους».

Πόσο αισιόδοξος είστε ότι θα περάσετε τον Ρουβίκωνα;

«Είμαστε αισιόδοξοι. Είναι στο χέρι των πολιτών να ακολουθήσουν τη συνείδησή τους και να στείλουν τους Οικολόγους Πράσινους στη Βουλή γιατί υπάρχουν σοβαροί λόγοι. Εμείς θα είμαστε με τους πολίτες και μετά την 4η Οκτωβρίου, θα αγωνιζόμαστε για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημιουργία 100.000 πράσινων θέσεων εργασίας, για την πράσινη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, για την ουσιαστικοποίηση της δημοκρατίας, την αντιμετώπιση της διαφθοράς».

Ποια είναι τα δείγματα γραφής της πορείας του κινήματός σας, που είναι ικανά να πείσουν τους πολίτες να σας στείλουν στη Βουλή;

«Για παράδειγμα, νοιαζόμαστε για το δάσος ώστε να μείνει δάσος, δεν θυμόμαστε το δάσος μόνο τη στιγμή που καίγεται. Αμέσως μετά τις πυρκαγιές του 2007 ξεκινήσαμε μεγάλη καμπάνια για να μην επαναληφθεί η καταστροφή, προειδοποιούσαμε, καταθέταμε προτάσεις, οργανώναμε εκδηλώσεις. Στη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική συμμετείχαμε στην προσπάθεια να περιοριστεί η καταστροφή. Δεν ήμασταν στις κάμερες για να εκμεταλλευτούμε την καταστροφή για εκλογικά οφέλη. Αρκεί κάποιος να επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας www.ecogreens.gr.».

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του κόμματός σας και ποιες οι πρώτες πρωτοβουλίες σας, αν κερδίσετε τη μάχη της ψήφου και μπείτε στη Βουλή;

«Στη Βουλή θα επηρεάζουμε τις πολιτικές με τεκμηριωμένη κριτική αλλά και με προτάσεις από όποια θέση και αν είμαστε. Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών για τον Ασωπό, τα δάση, τις φυσικές περιοχές, τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας, την οικολογική γεωργία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την αλλαγή του φορολογικού συστήματος, το πρασίνισμα της οικονομίας, τη δημιουργία ενός ισχυρού υπουργείου Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Προστασίας του Κλίματος. Θα συζητάμε με φορείς, θα καταθέτουμε προτάσεις και νομοσχέδια, θα ανοίγουμε νέους πολιτικούς δρόμους».

Βάσει των δημοσκοπήσεων, το ΠΑΣΟΚ θα είναι το πρώτο κόμμα. Αν δεν κερδίσει αυτοδυναμία, θα συνεργαστείτε; Αν ναι, γιατί; Αν όχι, γιατί; Ανάληψη υπουργικού θώκου αποτελεί προϋπόθεση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ή αρκεί η δέσμευση της κυβέρνησης σε συγκεκριμένες πολιτικές;

«Οι καρέκλες δεν είναι από μόνες τους λόγος για τυχόν συνεργασία με το πρώτο κόμμα. Στο συνέδριό μας πρόσφατα ξεκαθαρίσαμε ότι δεν απορρίπτουμε εκ των προτέρων κάποια συνεργασία αλλά ούτε είμαστε οι λιγούρηδες που θα πούμε ναι, μόλις μας προτείνουν κάποιες καρέκλες. Οι αποφάσεις μας θα ληφθούν συλλογικά».

Πού αποδίδετε την πολυδιάσπαση του οικολογικού κινήματος;

«Αστείες περιπτώσεις ή προσωπικές φιλοδοξίες δεν αποτελούν υπόθεση... διάσπασης».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικολόγοι Πράσινοι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Νέα Δημοκρατία
Οι εκλογές και η «κεντροδεξιά πολυκατοικία»
Με πνευμονία στο νοσοκομείο η Ντόρα
Σενάρια για την επόμενη μέρα γράφουν ήδη στη Ν.Δ.
Εξηγήσεις από τον Καραμανλή ζητάει ο Τσιτουρίδης
Χθεσινοί αντίπαλοι, σημερινοί σύμμαχοι οι «προδομένοι» της Ν.Δ.
«Στρατιές ομήρων» μέσω των stage
ΠΑΣΟΚ
One man show στο ΠΑΣΟΚ
ΚΚΕ
Ομιλία στο Θησείο
ΣΥΡΙΖΑ
Με Μουλόπουλο επικεφαλής
Οικολόγοι Πράσινοι
«Ψήφος συνείδησης η ψήφος στους Οικολόγους»
Συνέντευξη Νίκος Χρυσόγελος
«Οι καρέκλες δεν είναι λόγος συνεργασίας»
Ντιμπέιτ
Εμπλοκή με το ντιμπέιτ, τα βροντάνε οι δημοσιογράφοι
Δημοκρατική Αναγέννηση
Οχι άλλα αδιέξοδα
Δημοσκόπηση
Στο 7,9% η διαφορά
Διαδίκτυο
Δίνει πολλά η Ν.Δ. στο διαδικτυακό στοίχημα