Έντυπη Έκδοση

*** ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΑΕΔ - ΤτΕ

4.300 απολύσεις κάθε εργάσιμη επί 12 μήνες

Σε χρόνο καταστροφής των θέσεων εργασίας αναδεικνύεται το τελευταίο 12μηνο, ενώ οι προσλήψεις υπολείπονται των απολύσεων ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, περίοδο κατά την οποία αναμενόταν ότι η εποχική απασχόληση θα προσφέρει ευκαιρίες εργασίας.

Το πιο καυτό δίμηνο της τουριστικής σεζόν, την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου, η ελληνική οικονομία αντί να ψάχνει για εργατικά χέρια έστελνε στην ανεργία 145.000 εργαζομένους, ενώ άλλοι 66.000 αποχωρούσαν (σύνταξη και αναζήτηση άλλης,καλύτερης εργασίας). Συνολικά το καλοκαίρι φέτος χάθηκαν 2.667 θέσεις εργασίας, πρωτοφανής εξέλιξη για την ελληνική αγορά εργασίας και προμήνυμα για τις διαστάσεις που θα λάβει η ανεργία μέσα στο χειμώνα, καθώς αναμένεται να προστεθούν και οι εποχικές απολύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εγγεγραμμένης ανεργίας (ΟΑΕΔ) που συνυπολογίζει η Τράπεζα της Ελλάδος στις τακτικές Εκθέσεις της για την οικονομία, το διάστημα Ιούνιος 2008-Ιούλιος 2009 προστέθηκαν άλλες 91.000 άνεργοι και μόλις δύο μήνες (Απρίλιος και Μάιος) οι προσλήψεις υπερτερούσαν των απολύσεων-αποχωρήσεων (168.400 αρνητικό ισοζύγιο τους 10 μήνες και μόλις 77.230 θετικό ισοζύγιο τους 2 μήνες που αυξήθηκε η απασχόληση). Αξίζει να σημειωθεί ότι και αυτούς τους δύο μήνες του θετικού προσήμου στην απασχόληση οι τουριστικές επιχειρήσεις ενισχύθηκαν με 72 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ προκειμένου να προσλάβουν 36.000 υπαλλήλους που απασχολούσαν και πέρυσι. Η σχετική εξαγγελία της υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πετραλιά προέβλεπε ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που θα επαναπροσληφθεί το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου 2009. Και όπως αποκαλύπτουν τώρα τα στοιχεία της εγγεγραμμένης ανεργίας, οι εν λόγω υπάλληλοι στη συνέχεια... απολύθηκαν.

Συνολικά μέσα σε ένα χρόνο, το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2008-Ιουλίου 2009 απολύθηκαν 904.000 άτομα, μια «ανθρωπιστική καταστροφή», αφού κάθε εργάσιμη ημέρα (210 το έτος) απολύονταν περισσότερα από 4.300 άτομα. Ετσι, 1 στους 3 μισθωτούς οδηγήθηκε στο «Λογιστήριό» του και κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις οικογενειακές ανάγκες με τα 454 ευρώ της μηνιαίας αποζημίωσης. Και αυτό το ποσόν μόλις για 3 έως 12 μήνες. Στοιχεία που, μαζί με τις απειλές Καραμανλή για νέο, διετές πάγωμα των μισθών, ερμηνεύουν το δημοσκοπικό εύρημα για τη φυγή των μισθωτών από το κυβερνών κόμμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υποσχέσεις & λόγια
Φλας μπακ στην πενταετία της «νέας διακυβέρνησης»
Συνέντευξη Γ. Αλογοσκούφης & Λ. Κατσέλη
«Οικονομία στο κράτος» εναντίον «πράσινης ανάπτυξης»
Απασχόληση
4.300 απολύσεις κάθε εργάσιμη επί 12 μήνες
Βιομηχανία
Ψυχρολουσία βιομηχανικής: -27,8%
Γ΄ΚΠΣ
Κρύβουν 1 δισ. ευρώ του Γ' ΚΠΣ
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Εκανε πίσω από το ΔΝΤ ο Χρ. Χατζηεμμανουήλ των 500.000 ευρώ
Προϋπολογισμός
Δανείζονται ήδη το ποσόν για το οποίο κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ
Άλλες ειδήσεις
Επιμένουν αγωνιστικά οι ελαιοπαραγωγοί
Μετά τις εκλογές η επιστροφή ΦΠΑ