Έντυπη Έκδοση

Κρύβουν 1 δισ. ευρώ του Γ' ΚΠΣ

Μπορεί η κυβέρνηση να επαναλαμβάνει διαρκώς ότι έκλεισε με επιτυχία το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική.

Εργα αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ ακόμη εκκρεμούν, δημιουργώντας κίνδυνο απώλειας κονδυλίων, αλλά κυρίως εκτροχιασμού του ελλείμματος.

Το πρόβλημα είναι, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, ότι μετά την ξαφνική προκήρυξη των εκλογών οι υπηρεσίες που πρέπει να πληρώσουν τους δικαιούχους αλλά και να παραλάβουν τα έργα έχουν σε πολλές περιπτώσεις «χαλαρώσει».

Η... ατυχής αυτή συγκυρία φέρνει πιο κοντά δύο κινδύνους: έναν δημοσιονομικό και έναν οικονομικό:

* Αν δεν ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους οι αιτήσεις πληρωμών προς τις κοινοτικές υπηρεσίες για το σύνολο των έργων, τότε θα χαθούν τελεσίδικα κοινοτικά κονδύλια. Εως τότε παράταση έχουν πάρει (ως πυρόπληκτα) μόνο κάποια από τα προγράμματα του ΚΠΣ.

Μέχρι πρότινος θεωρούνταν βέβαιη η ομαλή τους ολοκλήρωση, καθώς λόγω της κρίσης η Ε.Ε. θέσπισε «προνομιακούς» όρους για να καλυφθούν τυχόν «αστοχίες». Μεταξύ αυτών, η κάλυψη της μειωμένης απορρόφησης έως και κατά 50% μιας δράσης, από μια άλλη που έχει υπεραπορροφήσει το ανάλογο ποσό.

Ωστόσο, τώρα πολλές, κυρίως περιφερειακές υπηρεσίες καθυστερούν ή φοβούνται να παραλάβουν έργα για τα οποία πιθανόν να λογοδοτήσουν στην επόμενη κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, το δεύτερο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου, όταν θα γίνουν ξανά αιτήσεις πληρωμών, αναμένεται να έχει συγκεντρωθεί μικρό ποσό.

Ετσι, για ακόμη μία φορά αναμένεται η κυβέρνηση να τρέχει στις 31 Δεκεμβρίου να προλάβει στο όριο την προθεσμία. Ωστόσο, ακόμη και αν το πετύχει, θα έχει χάσει άλλον ένα στόχο, τον δημοσιονομικό.

Θα έρθουν το 2010

* Μόνο οι αιτήσεις που θα γίνουν τον Οκτώβριο είναι έγκαιρες, ώστε να «φτάσει» το κοινοτικό χρήμα στα κρατικά ταμεία έως το τέλος του 2009 και έτσι να μειώσει το φετινό έλλειμμα. Οσες αιτήσεις θα σταλούν τον Δεκέμβριο θα ωφελήσουν τα ταμεία το 2010.

Ετσι, είναι πιθανό η κυβέρνηση, η οποία επιβάλλει δεκάδες εισπρακτικά μέτρα με έμβλημα τη δημοσιονομική επιτήρηση, λόγω καθυστερήσεων να θέτει σε κίνδυνο εισροές εκατομμυρίων ευρώ σε ένα έτος κατά το οποίο θα κριθεί η αυστηρότητα της δημοσιονομικής επιτήρησης εκ Βρυξελλών.

Το ποσό που «χάνουμε» ως έσοδο δεν προκύπτει μόνο από την καθυστέρηση του ΚΠΣ, αλλά και του νέου κοινοτικού πακέτου, του ΕΣΠΑ. Ο λόγος είναι ότι δημιουργείται μια κατάσταση «ντόμινο»: αφού δεν «κλείνει» το ΚΠΣ, δεν μπορούν να εγγραφούν δαπάνες στο ΕΣΠΑ καθώς είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Δηλαδή, οι υπηρεσίες δεν «δηλώνουν» έργα που έχουν δαπάνες καθώς μπορεί να προκύψει «τρύπα» σε πρόγραμμα του ΚΠΣ που ακόμη δεν έχει κλείσει και θα πρέπει να το εντάξουν εκεί.

Πού βρίσκεται προς το παρόν το ΕΣΠΑ; Τον Ιούλιο εστάλησαν αιτήσεις πληρωμών αξίας 297 εκατ. ευρώ (επί συνόλου 9 δισ. ευρώ διαθεσίμων την τριετία 2008-2009).

Πριν δεν είχε γίνει αίτηση ούτε για ένα ευρώ. Είχε απλά εισρεύσει η προκαταβολή αξίας 1,5 δισ. ευρώ, η οποία όμως δεν κατέληξε απαραίτητα σε έργα. Πήγε στα κρατικά ταμεία, στον... λογαριασμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Θα αντιλογιστεί με έργα το 2015 - 2016, όπως γίνεται τώρα με το τέλος του ΚΠΣ.

Τι σημαίνει στην πράξη αυτή η καθυστέρηση του ΕΣΠΑ; Οτι δεν κινείται αρκετό χρήμα στην οικονομία, αλλά και ότι δεν εισρέουν οι επιδοτήσεις της Ε.Ε. για έργα που έχουν ήδη πληρωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, αυξάνοντας και πάλι το έλλειμμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κοινοτικά κονδύλια & επιδοτήσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υποσχέσεις & λόγια
Φλας μπακ στην πενταετία της «νέας διακυβέρνησης»
Συνέντευξη Γ. Αλογοσκούφης & Λ. Κατσέλη
«Οικονομία στο κράτος» εναντίον «πράσινης ανάπτυξης»
Απασχόληση
4.300 απολύσεις κάθε εργάσιμη επί 12 μήνες
Βιομηχανία
Ψυχρολουσία βιομηχανικής: -27,8%
Γ΄ΚΠΣ
Κρύβουν 1 δισ. ευρώ του Γ' ΚΠΣ
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Εκανε πίσω από το ΔΝΤ ο Χρ. Χατζηεμμανουήλ των 500.000 ευρώ
Προϋπολογισμός
Δανείζονται ήδη το ποσόν για το οποίο κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ
Άλλες ειδήσεις
Επιμένουν αγωνιστικά οι ελαιοπαραγωγοί
Μετά τις εκλογές η επιστροφή ΦΠΑ