Έντυπη Έκδοση

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΚΑΙ Η ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Οικονομία στο κράτος» εναντίον «πράσινης ανάπτυξης»

«Λιγότερο κράτος στην οικονομία και περισσότερη οικονομία στο κράτος», είναι ο στόχος που προκρίνει για την επόμενη τετραετία ο «τσάρος» της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο Γιώργος Αλογοσκούφης, που αυτές τις μέρες περιδιαβαίνει τη δύσκολη Α' Αθήνας. «Η πράσινη ανάπτυξη και η αναβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών πολιτικής και οικονομικής διακυβέρνησης» προκρίνεται από την υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία Λούκα Κατσέλη, που έχει ριχθεί στον στίβο της αχανούς Β' Αθηνών.

Στη συνέντευξή του -αντικριστά με τη Λ. Κατσέλη- ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρει ότι ο χάρτης των κομμάτων δεν θα αλλάξει μετά τις εκλογές και τονίζει ότι είναι σημαντικό να επιδιωχθούν συναινέσεις και συγκλίσεις στα αυτονόητα. Θεωρεί όμως ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν μεγάλοι συνασπισμοί κομμάτων λόγω ιδεολογικών διαφορών. Η κ. Κατσέλη είναι κάθετη. Πρώτα «ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση» και μετά συμμαχίες και διαβουλεύσεις με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς...

10+1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΕ 2 ΜΟΝΟΜΑΧΟΥΣ

1. Με πρόσχημα την κρίση οι επιχειρήσεις απολύουν. Είστε υπέρ του παγώματος των απολύσεων όσο διαρκεί η κρίση, όπως ζητεί η ΓΣΕΕ;

2. «Μπλοκάκια», ανασφάλιστη εργασία, ενοικίαση εργαζομένων κυριαρχούν αντί νέων προσλήψεων, έτσι προσχηματικά ανάγεται η απασχόληση 3 και 3 ημερών. Είστε υπέρ της επιβολής ποινών ή πρέπει να αυτορυθμιστεί η αγορά;

3. Ποιον στόχο θέτετε γενικά για την ανεργία και ειδικά για την ανεργία των νέων; Θεωρείτε σκόπιμο να τον πετύχετε με προσλήψεις στο Δημόσιο και με κοινωνική εργασία ή θα περιμένετε τον ιδιωτικό τομέα;

4. Οι τιμές στην αγορά είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Ελεγχοι αυστηροί, όροι ανταγωνισμού;

5. Σε ποιες κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες θα στραφεί η προσπάθεια κατά της φοροδιαφυγής; Πώς εννοείτε τα τεκμήρια διαβίωσης;

6. Πόσο εκτιμάτε το έλλειμμα φέτος; Τι πρόσθετα ποσά θα απαιτηθούν στην επόμενη τριετία για να επιτευχθεί ο στόχος του 3%. Σε ποιους τομείς θα υπάρξει στην εξοικονόμηση δαπανών και ποιοι θα έχουν προτεραιότητα στην αύξηση;

7. Θα επηρεάσει τον χάρτη των πολιτικών κομμάτων η αντιμετώπιση της κρίσης την επόμενη ημέρα των εκλογών;

8. Υπάρχουν περιθώρια συμμαχιών, συνενώσεων, συναίνεσης;

9. Οι συζητήσεις με τους ψηφοφόρους έχουν αλλάξει ή έστω έχουν επηρεάσει τη «ματιά» σας για τα πολιτικά πράγματα;

10. Ποιοι πρέπει να είναι οι πολιτικοί στόχοι για την επόμενη τετραετία; Στη δεκαετία του '80 ήταν η αναδιανομή και ο εκδημοκρατισμός. Αργότερα η ΟΝΕ. Τώρα;

11. Τι γνώμη έχετε για τον κ. Αλογοσκούφη; ή την κ. Κατσέλη; (αντιστοίχως)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

Στην Ελλάδα δεν χωράνε «μεγάλοι συνασπισμοί»

1«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκαλεί η πρωτοφανής οικονομική κρίση, τόσο στην Ελλάδα όσο και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις οικονομίες της Δύσης, είναι η αύξηση της ανεργίας.

Η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι η σημαντικότερη πρόκληση για τις κυβερνήσεις στη σημερινή συγκυρία και χρειάζεται μία ρεαλιστική προσέγγιση. Το "πάγωμα" των απολύσεων, με την έννοια της διοικητικής απαγόρευσής τους, θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερη ανεργία, καθώς πολλές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πτώση των εσόδων τους λόγω της κρίσης δεν θα είχαν άλλη επιλογή από την πλήρη διακοπή της λειτουργίας τους. Αυτό που χρειάζεται είναι μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, τα οποία να προβλέπουν παράλληλα και την υποχρέωση των επιχειρήσεων να διατηρούν τις θέσεις εργασίας τους για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Πρέπει επίσης να δίνονται κίνητρα και για νέες προσλήψεις, γιατί και αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η πολιτική της κυβέρνησης. Με τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας και με τη στήριξη των επιχειρήσεων μέσα από ειδικά προγράμματα, που θέτουν ως προϋπόθεση ότι δεν θα προχωρήσουν αυτές σε απολύσεις για δύο χρόνια».

2«Δεν τίθεται τέτοιο δίλημμα. Υπάρχει νομοθεσία που ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις και ειδικότερα τα θέματα των προσλήψεων. Αν υπάρχουν παραβάσεις της, θα πρέπει να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινές».

3«Η ανεργία μειώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σας θυμίζω ότι το πρώτο τρίμηνο του 2004 ήταν στο 11,3% και στο δεύτερο τρίμηνο του 2008 είχε υποχωρήσει στο 7,2%, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη ξεσπάσει η διεθνής οικονομική κρίση. Ανάλογα μειώθηκε και η ανεργία των νέων, η οποία βέβαια παραμένει πολύ μεγαλύτερη από τη συνολική ανεργία. Από το τελευταίο τρίμηνο του 2008, η κρίση μεταδόθηκε με ένταση και στην ελληνική οικονομία και αυτό είχε αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, λιγότερο όμως απ' ό,τι στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο στόχος μας πρέπει να είναι να συγκρατήσουμε όσο είναι δυνατόν την αυξητική τάση της. Και για να επιτύχει αυτόν τον στόχο, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μία σειρά από πολιτικές στήριξης της απασχόλησης, μεταξύ των οποίων είναι και η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας και στον δημόσιο τομέα. Οταν βγούμε από την κρίση, το πρόβλημα της ανεργίας θα αντιμετωπιστεί σε μόνιμη βάση με τις θέσεις απασχόλησης που θα δημιουργήσει ο ιδιωτικός τομέας».

4«Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξάνεται μετά την είσοδό μας στην Ευρωζώνη περισσότερο -περίπου κατά 1% τον χρόνο- από τους εταίρους μας. Αυτό οφείλεται στον χαμηλότερο βαθμό ανταγωνισμού στην Ελλάδα αλλά και στη συγκριτικά μεγαλύτερη αύξηση του κόστους εργασίας. Με την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την εναρμόνιση του κόστους εργασίας με ό,τι ισχύει στην Ευρωζώνη, θα συγκρατηθούν οι αυξήσεις των τιμών. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά γάλακτος που οδήγησε σε σημαντική μείωση των τιμών σε ένα είδος ευρείας κατανάλωσης».

5«Φοροδιαφυγή, όπως είναι γνωστό, δεν μπορούν να κάνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, γιατί τα εισοδήματά τους εμφανίζονται στη βεβαίωση των αποδοχών που παίρνουν από τους εργοδότες τους. Ολοι γνωρίζουμε, επίσης, ότι δεν υπάρχει στη χώρα μας η νοοτροπία κατά της φοροδιαφυγής. Πολλοί συμπολίτες μας δεν ζητούν απόδειξη στις αγορές τους είτε γιατί δεν το θεωρούν σημαντικό είτε ακόμη γιατί ντρέπονται. Τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης δίνουν τη δυνατότητα να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή σε περιπτώσεις επαγγελματιών ή επιτηδευματιών που δεν κόβουν αποδείξεις. Είναι σαφές ότι τα τεκμήρια πρέπει να είναι λίγα και δίκαια, καθώς να βασίζονται σε αντικειμενικά στοιχεία κόστους διαβίωσης, να αφορούν όσους δηλώνουν εισοδήματα που είναι προκλητικά χαμηλά σε σχέση με τον τρόπο διαβίωσής τους».

6«Οπως είπε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, το έλλειμμα θα φθάσει στο 6% του ΑΕΠ φέτος, με την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν μετά τις εκλογές τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για την τόνωση των εσόδων. Επομένως, αν είναι κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, το έλλειμμα θα είναι στο 6% του ΑΕΠ. Η κατάσταση θα είναι πολύ πιο δύσκολη, αν στην κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο από τη μία πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει τα μέτρα της κυβέρνησης και από την άλλη υπόσχεται μία σειρά από νέες δαπάνες, που δεν είναι δυνατό να υλοποιηθούν εν μέσω της κρίσης».

7+8«Ο χάρτης των κομμάτων δεν θα αλλάξει. Ομως όπως έχω πει και στο βιβλίο μου "Η Ελλάδα μετά την κρίση" είναι σημαντικό να επιδιωχθούν πολιτικές συναινέσεις και συγκλίσεις στα αυτονόητα. Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να υπάρξουν μεγάλοι συναπισμοί κομμάτων λόγω των ιδεολογικών διαφορών και λόγω του τρόπου που έχει πορευτεί η αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια -αλλά θα σας έλεγα και η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση, όταν ήταν αντιπολίτευση- έχουν κάνει τις συγκλίσεις πολύ δύσκολες. Εχουν υπάρξει και προσωπικές επιθέσεις. Ολα αυτά δυσκολεύουν τα πράγματα, πέρα από τις ιδεολογικές διαφορές που υπάρχουν».

9«Σίγουρα. Οι συζητήσεις με τους ψηφοφόρους ανανεώνουν έναν πολιτικό και τον κάνουν σοφότερο. Ο πολιτικός πρέπει να ακούει και τα θετικά και τα αρνητικά».

0«Η κρίση μπορεί να αποτελέσει μια νέα εθνική ευκαιρία. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε λιγότερο κράτος στην οικονομία και περισσότερη οικονομία στο κράτος. Οφείλουμε να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά στην προσπάθεια για ένα κράτος που κάνει σωστά τη δουλειά του, πιο αποτελεσματικό για τον πολίτη, πιο κοντά στον άνθρωπο. Χρειάζονται επίσης τολμηρές πρωτοβουλίες για το περιβάλλον, την υγεία και την παιδεία. Οφείλουμε τέλος να εμπεδώσουμε το αίσθημα τάξης και ασφάλειας σε ολόκληρη τη χώρα».

11«Μόνο πολιτικά μπορώ να τοποθετηθώ στην ερώτηση σας και σας απαντώ ότι οι πολιτικές μας θέσεις είναι αντίθετες». *

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ

Θα κριθούμε χωρίς πίστωση χρόνου

1«Οπως και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στη ΔΕΘ, δεν συμφωνούμε με την προσχηματική εκμετάλλευση της κρίσης για να μειωθούν οι θέσεις εργασίας.

Προωθούμε συγκεκριμένες ρυθμίσεις, που βάζουν τάξη στην εργασιακή ζούγκλα και αναπληρώνουν, όσο είναι δυνατόν, το εισόδημα των εργαζομένων».

2«Η αυτορρύθμιση οδηγεί στην εργασιακή "ζούγκλα". Εμείς έχουμε πάρει ξεκάθαρη θέση: τέρμα στα "μπλοκάκια" και στα stage στο Δημόσιο, που κρατάνε χιλιάδες νέους ως κομματικούς ομήρους. Αναθεώρηση του καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων, που έχει εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα. Εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και του οχταώρου και πληρωμή των υπερωριών στον ιδιωτικό τομέα με ουσιαστικούς ελέγχους από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας».

3 «Το ερώτημα "τι θα παράγει αυτός ο τόπος την επόμενη δεκαετία;", "σε ποιους τομείς οι νέοι τού σήμερα και του αύριο θα βρουν δουλειές;", είναι το πλέον κρίσιμο. Και η απάντηση που θα δώσουμε είναι το σημαντικότερο στοίχημα.

Μακροπρόθεσμα, το νέο αναπτυξιακό πρότυπο που προωθούμε, με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη, το φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που θα προωθήσουμε και οι μεγάλες τομές για τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, αποτελούν εχέγγυα για την παραγωγική αναδιάρθρωση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Βραχυπρόθεσμα, όμως, απαιτούνται και ενεργητικές πολιτικές στήριξης της εργασίας και προστασίας των ανέργων. Το σχέδιο 100 ημερών, που ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, περιλαμβάνει, γι' αυτό τον λόγο, κίνητρα πρόσληψης νέων, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τέσσερα χρόνια, επανασύνδεση των κινήτρων του επενδυτικού νόμου με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας, ιδιαίτερα για τους μακροχρόνια ανέργους, τις γυναίκες και ηλικιωμένους ανέργους».

4«Ξεκινάμε με το Δημόσιο: παγώνουμε τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο. Δίνουμε τη μάχη ενάντια στα μικρά και μεγάλα καρτέλ που τροφοδοτούν την ακρίβεια και την κερδοσκοπία, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να πληρώνουν υψηλότερες τιμές στο ράφι. Αναβαθμίζουμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού και δημιουργούμε μια ανεξάρτητη υπηρεσία παρακολούθησης της αγοράς, καθώς και πρόληψης και καταπολέμησης των εναρμονισμένων πρακτικών που διατηρούν τις τιμές υψηλές».

5«Καταρχήν, τα τεκμήρια υπήρχαν, όταν δεν υπήρχε κατάλληλη οργάνωση του κράτους. Τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα τη δώσουμε και θα την κερδίσουμε με την εφαρμογή ενός αντικειμενικού συστήματος επιλογής των ελεγκτέων υποθέσεων (point system). Με τη δημιουργία "επαγγελματικών λογαριασμών" στις τράπεζες, στις οποίες θα καταχωρίζονται όλες οι συναλλαγές και θα διασυνδέονται με τις φορολογικές αρχές. Με πλήρη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών και διασταύρωση στοιχείων, ώστε να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή και να διευκολυνθεί ο εντοπισμός των μη δηλωμένων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων από όλες τις πηγές, περιορίζοντας την παραοικονομία».

6«Μόλις προχθές ο κ. Παπαθανασίου αναίρεσε τον στόχο τού 3,7% του ΑΕΠ για το έλλειμμα φέτος και παραδέχθηκε ότι θα είναι 6% του ΑΕΠ. Εμείς προβλέπουμε ότι θα ξεπεράσει το 7% του ΑΕΠ. Επομένως, ο στόχος του 3% δεν είναι εφικτός, τουλάχιστον για τα επόμενα 1-2 χρόνια, αλλά πρέπει να επιτευχθεί σταδιακά στο πλαίσιο του τριετούς Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα καταθέσουμε. Προτεραιότητα, για να αρχίσει η καθοδική πορεία του ελλείμματος, πρέπει να δοθεί στον περιορισμό της σπατάλης, στην κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών και χαριστικών ρυθμίσεων και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Η εκτόξευση των δημοσίων δαπανών σε δυσθεώρητα ύψη -αντί να μειωθούν, αυξήθηκαν κατά 20% το τελευταίο εξάμηνο- σημαίνει ότι με σοβαρή προσπάθεια μπορούν να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι.

Ταυτόχρονα, μπορούμε με κατάλληλη ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και αναθέρμανση της οικονομίας, να εισπράξουμε μέρος από τις ανείσπρακτες οφειλές σήμερα που ανέρχονται στα 31 δισ.

Αξίζει να σας πω ότι, αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούσαν στο επίπεδο αποτελεσματικότητας του 2003, τότε τα δημόσια ταμεία θα είχαν σήμερα παραπάνω τουλάχιστον 3,5 δισ. μόνο από ΦΠΑ!».

7 «Η αποτυχία της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά και να δώσει μια σοβαρή προοπτική ελπίδας για το αύριο, αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις. Εμείς θα κριθούμε, χωρίς πίστωση χρόνου, από την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα να εφαρμόσουμε όσα προτείνουμε. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, αλλά έχουμε ισχυρή πολιτική βούληση να προχωρήσουμε χωρίς καθυστέρηση στις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος μας».

8 «Συμμαχίες και σοβαρή διαβούλευση χρειάζεται με όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, ώστε να βάλουμε μπροστά τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση».

9«Αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης, το οποίο θα κληθούμε να αναλάβουμε αύριο ως κυβέρνηση. Οι πολίτες είναι έτοιμοι να δώσουν ξανά στο ΠΑΣΟΚ ψήφο εμπιστοσύνης. Απαιτούν, όμως, αξιοπιστία, υπευθυνότητα, αξιοκρατία, διαφάνεια και λογοδοσία. Επιζητούν λύσεις στα συσσωρευμένα τους προβλήματα. Αυτά ακούω παντού στην καθημερινή επαφή που έχουμε στις γειτονιές της Β' Αθήνας. Την εμπιστοσύνη αυτή δεν έχουμε δικαίωμα να τη διαψεύσουμε».

0 «Η πράσινη ανάπτυξη και η αναβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών πολιτικής και οικονομικής διακυβέρνησης. Για να δημιουργηθεί νέος πλούτος στη χώρα και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος».

11 «Οι επιλογές του στην άσκηση οικονομικής πολιτικής υπήρξαν και αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες. Επέλεξε να ευνοήσει τους λίγους και ισχυρούς και να ρίξει όλα τα βάρη στους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Ενέδωσε στις σειρήνες του πελατειακού κράτους, ακυρώνοντας τον αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο του κράτους. Αποτέλεσμα αυτών των επιλογών ήταν η ύφεση και η δημοσιονομική εκτροπή». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Νέα Δημοκρατία
ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υποσχέσεις & λόγια
Φλας μπακ στην πενταετία της «νέας διακυβέρνησης»
Συνέντευξη Γ. Αλογοσκούφης & Λ. Κατσέλη
«Οικονομία στο κράτος» εναντίον «πράσινης ανάπτυξης»
Απασχόληση
4.300 απολύσεις κάθε εργάσιμη επί 12 μήνες
Βιομηχανία
Ψυχρολουσία βιομηχανικής: -27,8%
Γ΄ΚΠΣ
Κρύβουν 1 δισ. ευρώ του Γ' ΚΠΣ
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Εκανε πίσω από το ΔΝΤ ο Χρ. Χατζηεμμανουήλ των 500.000 ευρώ
Προϋπολογισμός
Δανείζονται ήδη το ποσόν για το οποίο κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ
Άλλες ειδήσεις
Επιμένουν αγωνιστικά οι ελαιοπαραγωγοί
Μετά τις εκλογές η επιστροφή ΦΠΑ