Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟ -15% ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΣΤΟ -25% ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ, ΣΤΟ -30% ΟΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ψυχρολουσία βιομηχανικής: -27,8%

Η κρίση εξακολουθεί να πλήττει σοβαρά και τη βιομηχανία, χωρίς οι προοπτικές να βελτιώνονται. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας: Ο κύκλος εργασιών (τζίρος) στη βιομηχανία (κύκλος εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Ιούλιο μειώθηκε κατά 27,8% έναντι του περσινού Ιουλίου. Τον Ιούλιο του 2008 ο τζίρος είχε αυξηθεί κατά 17,1%.

Βουτιά 33,7% στις παραγγελίες

* Οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία εμφανίζονται μειωμένες κατά 33,7%, έναντι αύξησης 11% πέρσι.

* Σε ρυθμούς ύφεσης κινείται πλέον και το εξωτερικό ισοζύγιο της Χώρας. Το τουριστικό συνάλλαγμα στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου εμφανίζει μείωση κατά 15,5% σε σύγκριση με περύσι. Οι εισαγωγές καταγράφουν κατακόρυφη πτώση κατά 25,5% ενώ οι εξαγωγές μας μειώθηκαν κατά 17%.

Οι εξελίξεις αυτές συνέβαλαν πάντως ώστε το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών να περιοριστεί κατά 23% σε σύγκριση με πέρυσι, στα 16,6 δισ. ευρώ.

Το εμπορικό έλλειμμα περιορίστηκε κατά 8,5 δισ. ευρώ, ενώ το πλέονασμα στο ισοζύγιο υπηρεσιών συρρικνώθηκε κατά περίπου 3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι, γιατί εκτός από τα μειωμένα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν σημαντικά, κατά 30%, οι καθαρές εισπράξεις από την εμπορική ναυτιλία οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2 δισ. ευρώ.

Καλύτερη είναι η εικόνα που εμφανίζουν οι άμεσες ξένες επενδύσεις. Η καθαρή εισροή κεφαλαίων για το σκοπό αυτό ανήλθε σε 2,4 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 23,7 δισ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως την εισορή κεφαλαίων για αγορές εντόκων γραμματίων και ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 26,3 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες εισροές κεφαλαίων για ξένες επενδύσεις τον Ιούλιο αφορούσαν την αύξηση της συμμετοχής της Deutsche Telecom στον ΟΤΕ από το 25% στο 30%, η οποία αντιστοιχούσε σε 673 εκατ. ευρώ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)
Βιομηχανία
Τουρισμός
Εμπορικό ισοζύγιο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υποσχέσεις & λόγια
Φλας μπακ στην πενταετία της «νέας διακυβέρνησης»
Συνέντευξη Γ. Αλογοσκούφης & Λ. Κατσέλη
«Οικονομία στο κράτος» εναντίον «πράσινης ανάπτυξης»
Απασχόληση
4.300 απολύσεις κάθε εργάσιμη επί 12 μήνες
Βιομηχανία
Ψυχρολουσία βιομηχανικής: -27,8%
Γ΄ΚΠΣ
Κρύβουν 1 δισ. ευρώ του Γ' ΚΠΣ
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Εκανε πίσω από το ΔΝΤ ο Χρ. Χατζηεμμανουήλ των 500.000 ευρώ
Προϋπολογισμός
Δανείζονται ήδη το ποσόν για το οποίο κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ
Άλλες ειδήσεις
Επιμένουν αγωνιστικά οι ελαιοπαραγωγοί
Μετά τις εκλογές η επιστροφή ΦΠΑ