Έντυπη Έκδοση

ΝΑΤΟ Ο Γ.Γ. ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΗΡΕ ΤΗ «ΣΚΥΤΑΛΗ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Μια «ασπίδα» για τρεις...

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ το σχέδιο ανάπτυξης αντιπυραυλικών συστημάτων στην Πολωνία και την Τσεχία.

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, πρότεινε χθες μια κοινή αντιπυραυλική άμυνα μεταξύ ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και Ρωσίας και την ενίσχυση της συνεργασίας των τριών πλευρών σε όλους τους τομείς για την αντιμετώπιση επιθέσεων προερχόμενων από χώρες όπως το Ιράν.

Το ΝΑΤΟ λοιπόν, σε συνεργασία φυσικά με την Ουάσιγκτον, προχώρησε ακόμη ένα βήμα μετά την εγκατάλειψη από τις ΗΠΑ -προς μεγάλη ικανοποίηση της Μόσχας- του σχεδίου για τη δημιουργία στρατηγικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Κεντρική Ευρώπη.

Οι τρεις προτάσεις

Ο Α. Ράσμουσεν υπέβαλε «τρεις συγκεκριμένες προτάσεις» για την ενίσχυση της συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας, η οποία πέρασε δύσκολες στιγμές κατά την τελευταία διετία. Συγκεκριμένα, ο γ.γ. προτείνει στη Μόσχα:

1«Την άμεση εξέταση της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών σε όλους τους τομείς που υπάρχει κοινό ενδιαφέρον, όπως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την απαγόρευση των όπλων μαζικής καταστροφής και τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν.

2Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, που κλονίστηκε λόγω των διαφορών τους σχετικά με τη διεύρυνση της Συμμαχίας. Ο Α. Ράσμουσεν επιδιώκει «την αναζωογόνηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ -Ρωσίας», ώστε να εξεταστούν όλα τα θέματα «χωρίς προκατάληψη».

3Την εξέταση από ΝΑΤΟ και Ρωσία «των νέων προκλήσεων του 21ου αιώνα στον τομέα της ασφάλειας».

Το επιστέγασμα των εν λόγω προτάσεων είναι η συνεργασία «όταν θα έρθει η στιγμή» ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και Ρωσίας όσον αφορά τα αμυντικά αντιπυραυλικά συστήματα... Ο Α. Ράσμουσεν φρόντισε επίσης να καλέσει τη Μόσχα να ενώσει τη φωνή της με τη Δύση για την άσκηση πιέσεων στο Ιράν , ώστε η Τεχεράνη να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της στον πυρηνικό τομέα. Για τον γ.γ. οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία πρέπει να μπουν σε νέα τροχιά...

Επί Μπους, η αρχή...

Στην έδρα της Συμμαχίας οι προτάσεις Ράσμουσεν αποδίδονται στην επανεκτίμηση των Αμερικανών ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της απειλής από το Ιράν και τη Β. Κορέα καθώς και στην πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα στον τομέα του αφοπλισμού. Βέβαια αναγνωρίζεται ότι η εγκατάλειψη από αμερικανικής πλευράς της δημιουργίας αντιπυραυλικής ασπίδας στην Κεντρική Ευρώπη και οι προτάσεις Ράσμουσεν θα δώσουν την ευκαιρία στη Μόσχα να μιλήσει για «νίκη». Οι ΝΑΤΟϊκοί όμως υπενθυμίζουν ότι οι βάσεις για την ενίσχυση συνεργασίας ΝΑΤΟ - Ρωσίας τέθηκαν επί εποχής Μπους και στη συνάντηση της Κέρκυρας. Ο Ράσμουσεν μπήκε στο παιχνίδι στηριζόμενος στις αμερικανικές προθέσεις. Μάλιστα η άποψη ορισμένων ΝΑΤΟϊκών είναι ότι ο γ.γ. «ίσως βιάστηκε»...

Πάντως ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «πολύ θετικές» τις προτάσεις Ράσμουσεν... *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
ΝΑΤΟ
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: Αντιπυραυλική ασπίδα
Αντιπυραυλική ασπίδα: μετά την ακύρωσή της, οι ΗΠΑ πιέζουν τη Ρωσία για το Ιράν
Πιερ Λελούς: «Να πιάσουμε το χέρι που μας δίνει η Ρωσία...»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράν
«Θάνατος στον δικτάτορα»
Μπαραντέι: έγγραφο του χρεώνει συγκάλυψη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Αντιπυραυλική ασπίδα
Αντιπυραυλική ασπίδα: μετά την ακύρωσή της, οι ΗΠΑ πιέζουν τη Ρωσία για το Ιράν
Μια «ασπίδα» για τρεις...
Πιερ Λελούς: «Να πιάσουμε το χέρι που μας δίνει η Ρωσία...»
Συνέντευξη Ροδρίγο Τσάβες
«Δεν θα αφήσουμε ποτέ τη Ρωσία να ιδρύσει βάσεις...»
Τουρκία
«Κοριοί» στα τηλέφωνα της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ
Άλλες ειδήσεις
Πακιστάν: μακελειό με 34 νεκρούς
Πολωνία: έκρηξη σε ορυχείο