Έντυπη Έκδοση

ΙΡΑΝ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΑΝ ΣΕ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ

«Θάνατος στον δικτάτορα»

Ευκαιρία για σφυγμομέτρηση του πολιτικού κλίματος, πέρα από τη δεδηλωμένη συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό και καταδίκη του κράτους του Ισραήλ, θεωρείται παραδοσιακά εδώ και τρεις δεκαετίες η «Μέρα της Ιερουσαλήμ», που από το 1979, τη χρονιά της Ιρανικής Επανάστασης, ο αγιατολάχ Χομεϊνί είχε ορίσει να τιμάται με ογκώδεις διαδηλώσεις την τελευταία Παρασκευή του μήνα της ισλαμικής νηστείας Ραμαντάν.

Ηευκαιρία αυτή δεν χάθηκε και χθες στην ιρανική πρωτεύουσα που οι κεντρικές οδικές αρτηρίες και οι πλατείες της πλημμύρισαν από δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές: Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης πριν από τη μεσημεριανή προσευχή, επανέλαβε λάβρος τη ρητορική του της αμφισβήτησης του εβραϊκού Ολοκαυτώματος από τους ναζί, κάτι που έχει επισύρει τη διεθνή κατακραυγή εναντίον του από το 2005, όταν την πρωτοδιατύπωσε. Λίγο πριν, σκληροπυρηνικοί οπαδοί του είχαν επιτεθεί εναντίον του μεταρρυθμιστή κληρικού πρώην προέδρου της χώρας και υποστηρικτή της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Χαταμί, προπηλακίζοντάς τον και ποδοπατώντας το τουρμπάνι του που είχαν ρίξει καταγής.

Οι Φρουροί της Επανάστασης είχαν από προχθές προειδοποιήσει τους υποστηρικτές των ηγετών της αντιπολίτευσης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί να μην τολμήσουν να εκδηλώσουν ξανά δημοσίως την αμφισβήτησή τους στη νομιμότητα της εκλογής του Αχμαντινετζάντ στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, αλλιώς θα αντιμετώπιζαν «ισχυρή αντιπαράθεση». Ομως εκείνοι, πρώτη φορά από τις 9 Ιουλίου που κατεστάλησαν βιαίως οι συγκεντρώσεις τους, σχημάτισαν χθες τα δικά τους μπλοκ από δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές με πράσινα περιβραχιόνια, με δάχτυλα υψωμένα στο σήμα της νίκης και συνθήματα «Θάνατος στον δικτάτορα!» και «Ούτε Γάζα ούτε Λίβανος, για το Ιράν είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε!».

Οι παραστρατιωτικοί

«Ούτε Γάζα ούτε Λίβανος, για το Ιράν είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε», φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκρούστηκαν με την αστυνομία, ενώ οι παραστρατιωτικοί Μπασιτζί επιτέθηκαν ακόμα και εναντίον του πρώην προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Χαταμί (φωτ. Reuters, Ass. Press) «Ούτε Γάζα ούτε Λίβανος, για το Ιράν είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε», φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκρούστηκαν με την αστυνομία, ενώ οι παραστρατιωτικοί Μπασιτζί επιτέθηκαν ακόμα και εναντίον του πρώην προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Χαταμί (φωτ. Reuters, Ass. Press) Οι διαδηλωτές των φιλοκυβερνητικών μπλοκ δεν έμειναν άπρακτοι. Από το σύνθημα «Θάνατος σε όσους αψηφούν τον ανώτατο ηγέτη» που φώναζαν μαζί με τα καθιερωμένα για τη μέρα «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Θάνατος στην Αμερική» πέρασαν στην επίθεση εναντίον των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης. Και βρήκαν πάλι ισχυρούς συμπαραστάτες στις βιαιοπραγίες τους τούς παραστρατιωτικούς Μπασιτζί.

Πέρα από το να ξαναχαρακτηρίσει «μη πραγματικό γεγονός» το Ολοκαύτωμα και την ίδρυση του Ισραήλ βασισμένη «σε λανθασμένες και μυθικές διεκδικήσεις», ο Αχμαντινετζάντ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από τις εναντίον του μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Και ότι οι προγραμματιζόμενες εναντίον του διαδηλώσεις κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι κι αυτές έργο των σιωνιστών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράν
Σχετικά θέματα: Ιράν
Μπαραντέι: έγγραφο του χρεώνει συγκάλυψη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράν
«Θάνατος στον δικτάτορα»
Μπαραντέι: έγγραφο του χρεώνει συγκάλυψη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Αντιπυραυλική ασπίδα
Αντιπυραυλική ασπίδα: μετά την ακύρωσή της, οι ΗΠΑ πιέζουν τη Ρωσία για το Ιράν
Μια «ασπίδα» για τρεις...
Πιερ Λελούς: «Να πιάσουμε το χέρι που μας δίνει η Ρωσία...»
Συνέντευξη Ροδρίγο Τσάβες
«Δεν θα αφήσουμε ποτέ τη Ρωσία να ιδρύσει βάσεις...»
Τουρκία
«Κοριοί» στα τηλέφωνα της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ
Άλλες ειδήσεις
Πακιστάν: μακελειό με 34 νεκρούς
Πολωνία: έκρηξη σε ορυχείο