Έντυπη Έκδοση

ΡΟΔΡΙΓΟ ΤΣΑΒΕΣ Ο ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

«Δεν θα αφήσουμε ποτέ τη Ρωσία να ιδρύσει βάσεις...»

Ο Ροδρίγο Οσβάλδο Τσάβες Σαμούδιο, πρεσβευτής της Βενεζουέλας στην Αθήνα, θα μπορούσε να μιλάει με τις ώρες για τον πρόεδρο Ούγκο Τσάβες και το όραμά του για έναν πολυπολικό κόσμο, στον οποίο οι χώρες της Λατινικής Αμερικής δεν θα εξαρτώνται τόσο πολύ όσο σήμερα από την πολιτική της Ουάσιγκτον.

«Τα οπλικά μας συστήματα προέρχονται από τις ΗΠΑ και είναι... 20-30 ετών. Εχουμε ζητήσει ανταλλακτικά κι οι Αμερικανοί δεν μας πουλάνε. Προσπαθήσαμε να αγοράσουμε από τη Βραζιλία και οι ΗΠΑ την εμπόδισαν», λέει ο Ροδρίγο Οσβάλδο Τσάβες Σαμούδιο για τη σύμβαση προμήθειας οπλικών συστημάτων που υπέγραψε η χώρα του με τη Ρωσία (φωτ. Ελ. Παναγοπούλου) «Τα οπλικά μας συστήματα προέρχονται από τις ΗΠΑ και είναι... 20-30 ετών. Εχουμε ζητήσει ανταλλακτικά κι οι Αμερικανοί δεν μας πουλάνε. Προσπαθήσαμε να αγοράσουμε από τη Βραζιλία και οι ΗΠΑ την εμπόδισαν», λέει ο Ροδρίγο Οσβάλδο Τσάβες Σαμούδιο για τη σύμβαση προμήθειας οπλικών συστημάτων που υπέγραψε η χώρα του με τη Ρωσία (φωτ. Ελ. Παναγοπούλου) Ο 47χρονος διπλωμάτης με την επιστημονική ειδικότητα του γιατρού-χειρουργού και τη συνωνυμία με τον πρόεδρο της χώρας του είχε μόλις επιστρέψει από το Καράκας, όπου, μαζί με ομολόγους του πρέσβεις όλων των διπλωματικών αποστολών της Βενεζουέλας στον κόσμο, είχε ενημερωθεί από τον Ούγκο Τσάβες για τις νεότερες εξελίξεις στην κατάσταση έντασης των σχέσεων με τη γειτονική Κολομβία. Οπου, όσο και αν ενισχύεται η εκεί στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ με βάσεις και εξοπλισμούς, δεν φαίνεται να πλήττεται καίρια το ναρκοεμπόριο των μεγαλοβαρόνων της κοκαΐνης.

Τη μέρα της συνάντησής μας με τον πρεσβευτή, εξελισσόταν το πολυήμερο ταξίδι του Τσάβες στο δικό μας ημισφαίριο αυτό τον μήνα, όπου, σε Αφρική, Ευρώπη και Ασία, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητος -το αντίθετο- από τα διεθνή ΜΜΕ: Και δίπλα στον Καντάφι εμφανίστηκε τη μέρα του επίσημου εορτασμού της Λιβυκής Επανάστασης στην Τρίπολη. Και στο κόκκινο χαλί της Μόστρας στη Βενετία περπάτησε λουσμένος στα φωτογραφικά φλας στο πλευρό του σκηνοθέτη Ολιβερ Στόουν. Και επωφελείς διμερείς συμβάσεις προμήθειας οπλικών συστημάτων υπέγραψε με τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ στη Μόσχα, όπως και συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα των πετροχημικών με τον Αχμαντινετζάντ στην Τεχεράνη και ανώτατα στελέχη της κινεζικής κυβέρνησης στο Πεκίνο.

Η ανάμιξη των ΗΠΑ

Στην Μπογκοτά της Κολομβίας, ωστόσο, διαδηλώσεις εναντίον του Τσάβες είχαν λάβει χώρα, «συνδιοργανωμένες από την Κολομβία και τις ΗΠΑ», όπως έλεγε ο πρεσβευτής Τσάβες Σαμούδιο. «Στην Κολομβία, ακολουθούν μία γραμμή πολιτικής εναντίον της Βενεζουέλας απολύτως εναρμονισμένη με τη γραμμή των ΗΠΑ και αυτό κλιμακώνεται επειδή ο πρόεδρος Τσάβες απευθύνεται σε ομολόγους του στη Λατινική Αμερική, λέγοντάς τους "ας επιδιώξουμε την ανεξαρτησία μας, ας επιδιώξουμε την αυτονομία μας". Αρχισε πολύ σκληρά πριν από την απελευθέρωση της Μπετανκούρ, ενώ ο πρόεδρος Τσάβες προσπαθούσε να βοηθήσει την Κολομβία μεσολαβώντας με τους αντάρτες του FARC για την απελευθέρωση περισσότερων απαχθέντων. Ο πρόεδρος Ουρίμπε και η κυβέρνηση της Κολομβίας στην αρχή είχαν συμφωνήσει, υπολογίζοντας ότι τίποτε δεν θα γινόταν. Ομως, όταν άρχισαν να κινούνται τα πράγματα και ο Τσάβες πετύχαινε αυτά που εκείνοι δεν είχαν καταφέρει μέσα στην ίδια τους τη χώρα, τότε ξεκίνησε η ένταση μεταξύ Τσάβες και Ουρίμπε».

Ο οποίος κατηγόρησε τον Τσάβες ότι βοηθά τους αντάρτες του FARC, εξοπλίζοντάς τους με αντιαρματικά...

«Και εδώ επίσης βλέπουμε πως οι ΗΠΑ δεν ανακατεύονται πλέον άμεσα σε τέτοιες διενέξεις στη Λατινική Αμερική. Δίνουν κατευθυντήριες γραμμές, εξοπλίζουν. Στην περίπτωση της Κολομβίας είναι άμεσα αναμεμιγμένοι με επιτόπια στρατιωτική παρουσία, επειδή αισθάνονται την ανάγκη να αυξήσουν τη στρατιωτική τους επιρροή στη Νότια Αμερική γενικότερα. Μέσω των βάσεων στη χώρα ενισχύεται το εύρος του πεδίου δράσης του 4ου Στόλου των ΗΠΑ γύρω από τη διώρυγα του Παναμά».

Θα περιγράφατε τις σχέσεις της χώρας σας με την Κολομβία ως ευρισκόμενες σε κατάσταση ψυχρού πολέμου;

«Πόλεμος μεταξύ μας είναι μάλλον δύσκολο να ξεσπάσει. Οι λαοί δεν θα τον αποδεχτούν. Ακόμα και οι οικονομικές σχέσεις είναι δύσκολο να τερματιστούν. Εχουμε πολλούς Κολομβιανούς που ζουν ως μετανάστες στη Βενεζουέλα. Από μια χώρα με 20 εκατομμύρια πληθυσμό, πάνω από 4 εκατομμύρια ζουν στη Βενεζουέλα. Υπάρχουν μεταξύ μας ιστορικοί δεσμοί. Δεν βλέπω να ξεσπάει πόλεμος, ακόμα κι αν οι ΗΠΑ που τον επιδιώκουν ασκήσουν σοβαρές πιέσεις για την πραγματοποίησή του».

Η «στροφή» στη Ρωσία

Οι σχέσεις της Βενεζουέλας με τη Ρωσία (αγορά αρμάτων μάχης και άλλες συμφωνίες) χρησιμοποιούνται ως αντίβαρο της ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Κολομβία;

«Τα υφιστάμενα οπλικά μας συστήματα προέρχονται από τις ΗΠΑ. Τα αεροσκάφη μας είναι 20-30 χρόνων παλιά. Εχουμε ζητήσει από τους Αμερικανούς να μας πουλήσουν ανταλλακτικά και εκείνοι αρνήθηκαν. Προσπαθήσαμε να αγοράσουμε από τη Βραζιλία αεροσκάφη για την πολιτική αεροπορία και μικρότερα μοντέλα για εναέρια επιτήρηση των συνόρων, για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Πάλι οι ΗΠΑ εμπόδισαν την πραγματοποίηση της προμήθειας, ασκώντας πιέσεις στην κυβέρνηση της χώρας. Ετσι η Βενεζουέλα άρχισε να αναζητεί χώρες εκτός του αμερικανικού ελέγχου και που η τεχνολογία τους με συμπαραγωγές και ανταλλακτικά δεν σχετίζεται με αυτή των ΗΠΑ. Δεν υπάρχουν πολλές χώρες σε αυτόν τον τομέα, παρά μόνο η Ρωσία, η Λευκορωσία, το Ιράν, η Κίνα. Χρειαζόμαστε τέτοια αεροσκάφη επειδή έχουμε ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα μήκος οριογραμμής και θέλουμε να την προστατέψουμε. Ενας πόλεμος δεν βρίσκεται μέσα στα σχέδιά μας, αλλά όπως όλες οι χώρες στον κόσμο θέλουμε να ενισχύσουμε την εθνική μας άμυνα».

Είστε λοιπόν η δεύτερη χώρα μετά την Κούβα που προσκάλεσε τους Ρώσους σε αυτήν την περιοχή του κόσμου...

«Εχουμε πολύ στενές σχέσεις με τη Ρωσία, που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις επίσης και με άλλες χώρες στην ήπειρό μας, όπως με τη Βραζιλία ή την Αργεντινή, μεγαλύτερες χώρες από μας, ακόμα και με την Κολομβία. Αυτό ανησυχεί τους Αμερικανούς, που θεωρούν τον Τσάβες κατ' εξοχήν υπεύθυνο».

Τι σχέση έχει ο «σοσιαλισμός του 21ου αιώνα» του προέδρου Τσάβες με καθεστώτα της Λιβύης ή του Ιράν;

«Ενα θα σας πω. Το όραμα αυτό του προέδρου μας δεν είναι προκατασκευασμένο. Είναι μία δημιουργική διαδικασία. Το να είσαι σοσιαλιστής δεν υπακούει σε απαρασάλευτους κανόνες, αλλά σε καταστάσεις που αφορούν την εσωτερική μας πραγματικότητα, την ιστορία και την κουλτούρα μας. Δεν υφίσταται η ίδια πορεία πραγμάτων σε όλες τις χώρες. Εμείς έχουμε το πετρέλαιο και το θέλουμε για τον λαό μας, όχι για να δημιουργήσουμε απλώς μία ισχυρή οικονομία από την οποία ο λαός δεν θα επωφελείται. Οσο για την επίσκεψη του προέδρου στην Αφρική, η χώρα μου εργάζεται σκληρά για να αναπτύξει σχέσεις με τις αφρικανικές χώρες και ο πρόεδρος Τσάβες χαίρει σεβασμού σε αυτήν την ήπειρο. Πήγε στη Λιβύη όπου τη μέρα εκείνη είχαν συγκεντρωθεί πολλοί Αφρικανοί ηγέτες με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συναντηθεί εκεί, ενόψει του εορτασμού της Λιβυκής Επανάστασης».

Ποια η διαφορά στην προσέγγιση του Τσάβες προς τα κράτη της Αφρικής από εκείνη του Φιντέλ Κάστρο τις δεκαετίες του '60 και του '70;

«Η πραγματικότητα στις σχέσεις των χωρών της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής με τις ΗΠΑ έχει αναλογικές ομοιότητες με αυτές των χωρών τις Αφρικής με την Ευρώπη, τη Ρωσία, την Κίνα ή την Ινδία. Το τείχος που έχουν υψώσει οι ΗΠΑ στα νότια σύνορά τους για να εμποδίζουν τη μετανάστευση από το Μεξικό είναι κάτι αντίστοιχο με την πολιτική του ευρωπαϊκού Βορρά για τους Αφρικανούς. Σε αφρικανικές χώρες όπως το Κονγκό, που σπαράσσονται από εσωτερικές διενέξεις, σπόνσορας αυτών των πολέμων είναι πάντα μία χώρα από την Ασία ή την Ευρώπη, που ενδιαφέρεται για την επικερδέστερη εκμετάλλευση του χρυσού, των διαμαντιών ή άλλων από τους φυσικούς τους πόρους. Εμείς ενδιαφερόμαστε για την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια. Ο πρόεδρος Τσάβες το έχει ξεκαθαρίσει. Μπορεί να έχουμε καλλιεργήσει στενές σχέσεις με τη Ρωσία, όμως δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στους Ρώσους να ιδρύσουν στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός μας, επιδιώκοντας σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού».

Αλλο Τσάβες, άλλο Κάστρο...

Νομοθεσία για παράταση της δυνατότητάς του να προεδρεύσει και μετά το 2012, περιορισμοί και απαγορεύσεις στη λειτουργία ΜΜΕ στη Βενεζουέλα, αυτά δεν διαγράφουν το προφίλ ενός λαϊκιστή αυταρχικού ηγέτη για τον Τσάβες;

«Ο πρόεδρος Τσάβες δεν είναι δικτάτορας και δεν θα μπορούσε να γίνει. Οι ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της επανάστασης στην περιοχή μας είναι διαφορετικές από τότε για παράδειγμα που η επανάσταση του Κάστρο είχε επικρατήσει. Η κουβανική επανάσταση ήταν στρατιωτική επανάσταση. Εμείς ξεκινήσαμε και με τα δύο. Και εφαρμόζοντας δημοκρατικές διαδικασίες. Στην περίπτωση της Κούβας, υπήρχε τότε η Σοβιετική Ενωση και η αντιπαράθεση του Ψυχρού Πολέμου. Στη δική μας περίπτωση υφίσταται μία υπερδύναμη που επιδιώκει να ελέγξει όλη την υφήλιο. Η πρακτική του προέδρου Τσάβες είναι διαφορετική. Βγαίνει και λέει ό,τι έχει να πει, ακόμα κι αν ορισμένοι θεωρούν ότι αυτό δεν είναι και τόσο διπλωματικό». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βενεζουέλα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράν
«Θάνατος στον δικτάτορα»
Μπαραντέι: έγγραφο του χρεώνει συγκάλυψη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Αντιπυραυλική ασπίδα
Αντιπυραυλική ασπίδα: μετά την ακύρωσή της, οι ΗΠΑ πιέζουν τη Ρωσία για το Ιράν
Μια «ασπίδα» για τρεις...
Πιερ Λελούς: «Να πιάσουμε το χέρι που μας δίνει η Ρωσία...»
Συνέντευξη Ροδρίγο Τσάβες
«Δεν θα αφήσουμε ποτέ τη Ρωσία να ιδρύσει βάσεις...»
Τουρκία
«Κοριοί» στα τηλέφωνα της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ
Άλλες ειδήσεις
Πακιστάν: μακελειό με 34 νεκρούς
Πολωνία: έκρηξη σε ορυχείο