Έντυπη Έκδοση

Ανάλογα με τον κυβισμό του παλιού αυτοκινήτου και το νέο μοντέλο που θα επιλέξετε

Τι κερδίζετε αν αποσύρετε το παλιό Ι.Χ. και αγοράσετε καινούργιο

Η ευνοϊκή ρύθμιση της απόσυρσης παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων δίνει την ευκαιρία σε μεγάλη μερίδα καταναλωτών να αντικαταστήσουν το αυτοκίνητό τους. Τα οικονομικά κίνητρα που δίνονται από την πολιτεία κυμαίνονται ανάλογα με τον κυβισμό του αυτοκινήτου που θα αποσυρθεί.

Επίσης, δίνεται εφάπαξ μπόνους 1.000 ευρώ σε όσους μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσυρσης του παλαιού οχήματος αγοράσουν καινούργιο είτε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, τα οικονομικά κίνητρα κρίνονται ικανοποιητικά. Αξίζει να τονιστεί ότι περισσότερο θα κερδίσουν όσοι κατέχουν αυτοκίνητα ηλικίας άνω των 13 ετών. Η μέση τιμή πώλησης στην αγορά των μεταχειρισμένων των μοντέλων που έχουν ξεπεράσει τη δεκαετία είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Οσοι έχουν προσπαθήσει να ανταλλάξουν το παλαιό αυτοκίνητο με ένα καινούργιο διαπίστωσαν ότι ακόμη και το 60% της αρχικής αξίας του αυτοκινήτου τους έχει χαθεί.

Υπάρχουν τουλάχιστον 500.000 χιλιάδες αυτοκίνητα ηλικίας από 15 έως 20 χρόνων, η μέση αξία των οποίων είναι γύρω στα 350 ευρώ. Αυτά τα αυτοκίνητα μπορούν πλέον να αποφέρουν κέρδος έως και 3.200 ευρώ στον ιδιοκτήτη τους.

Δυστυχώς, η διαδικασία της απόσυρσης εφαρμόζεται καθυστερημένα και, λόγω της οικονομικής κρίσης, ίσως να μην έχει την αναμενόμενη επιτυχία. Η κυβέρνηση έκανε πολλά «μαγικά» και άνοιξε παράθυρα στα βαρέα οχήματα που θα εκμεταλλευτούν οι επιτήδειοι. Ακόμη και εκείνοι που επεξεργάστηκαν τον φάκελο απόσυρσης πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν έπαιξε καλά το χαρτί της απόσυρσης. Λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες εφαρμόζει ένα σωστό μέτρο για προφανείς λόγους. Χάθηκαν πολλά χρόνια και οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την οδική ασφάλεια είναι μεγάλες. Η προηγούμενη απόσυρση έγινε πριν από 17 χρόνια. Σήμερα δημοσιεύουμε πίνακες με όλες τις πιθανές περιπτώσεις απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων. Στην πρώτη στήλη αναγράφεται ο κυβισμός του μοντέλου που θα αποσυρθεί. Στη δεύτερη το μπόνους απόσυρσης που δίνει η πολιτεία, ανά κατηγορία, ανάλογα με τον κυβισμό του παλαιού αυτοκινήτου. Στην τρίτη στήλη το σταθερό ποσό των 1.000 ευρώ, το οποίο θα λάβει όποιος αγοράσει είτε καινούργιο είτε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, μετά την απόσυρση του παλαιού. Η τελευταία στήλη δείχνει τη διακύμανση της τελικής τιμής του νέου αυτοκινήτου, ανάλογα με τον κυβισμό του αποσυρόμενου οχήματος. Εχουμε αφαιρέσει από την αρχική τιμή πώλησης το κίνητρο απόσυρσης και τα 1.000 ευρώ. Αναφέρουμε τα δημοφιλέστερα μοντέλα ανά κατηγορία του οκταμήνου Ιανουάριος -Αύγουστος 2009, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΑΑ. Στις κατηγορίες που παρουσιάζουν μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον (4Χ4, SUV και μίνι) συμπεριλάβαμε τα δύο πρώτα μοντέλα σε πωλήσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αυτοκίνητο
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Αυτοκινητοβιομηχανία και εμπόριο αυτοκινήτων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Αυτοκίνητο της έντυπης έκδοσης
Απόσυρση αυτοκινήτων
Τι κερδίζετε αν αποσύρετε το παλιό Ι.Χ. και αγοράσετε καινούργιο