Έντυπη Έκδοση

ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ, ΠΟΥ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΤΟ 90% ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ, ΔΙΝΟΥΝ ΕΠΙ 35 ΕΤΗ ΟΙ ΠΕΡΑΙΩΣΕΙΣ

Αλλος περαιώνει κι άλλος πληρώνει

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση, που θα καλύψει ιδιώτες και μεγάλες επιχειρήσεις

Εναν διαρκή παραλογισμό αναδεικνύει η βιομηχανία των περαιώσεων από όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις τα τελευταία 35 χρόνια: Οι φοροφυγάδες έχουν μόνιμο κίνητρο να αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους, αφού με το κλείσιμο των βιβλίων πληρώνουν έως και 90% λιγότερο από τα... νομοταγή κορόιδα. Πόσω μάλλον που αυτή τη φορά συζητείται να ενταχθούν στη ρύθμιση και οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Δεύτερο κύμα αλλαγών

  • Σενάρια για κορσέ ΔΝΤ και μετά το έτος 2013
   ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΗΔΗ Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΟΓΚΩΝ ΤΟΚΟΧΡΕΟΛΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ Κλιμάκιο των ελεγκτών του ΔΝΤ στο υπουργείο Οικονομίας. ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ τα σημάδια ότι το ΔΝΤ και άλλοι διεθνείς πιστωτές είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν στην ελληνική οικονομία περαιτέρω στήριξη στο μέλλον, αν συνεχίσει να εφαρμόζει το συμφωνηθέν οικονομικό πρόγραμμα και δεν μπορεί να δανεισθεί από τις αγορές, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.
  • Δύσπιστη η τρόικα για περαίωση-φόρους
   Το δεύτερο ημίχρονο των διαπραγματεύσεων μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και τρόικας ξεκινά αύριο με στόχο το «κλείδωμα» των μέτρων που θα λάβει φέτος και το 2011 η κυβέρνηση.
  • Με αυξημένη ταχύτητα οι μεταρρυθμίσεις
   ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΟΥ ΔΥΣΠΙΣΤΟΥΝ Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο. ΠΡΟΣΩ ολοταχώς για ακόμη ταχύτερη προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα σε αγορά εργασίας, απελευθέρωση αγορών, τράπεζες και ξένες επενδύσεις, βάζει η κυβέρνηση.
  • Αλλους πείσαμε, άλλους όχι
   Ευμενή σχόλια απέσπασε η παρουσίαση των ελληνικών θέσεων από τον κ. Παπακωνσταντίνου. Ευμενή σχόλια απέσπασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου για την παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας που έκανε στο Λονδίνο, αλλά θα χρειασθεί πολύ ακόμη δρόμο για να πείσει τους ξένους θεσμικούς και τραπεζίτες να αγοράσουν μαζικά ελληνικά ομόλογα.
 • Τράπεζες

  • Χρυσή εφεδρεία η Εθνική για την κυβέρνηση
   Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΙΝΗΣΗ-κλειδί για το Δημόσιο ενδέχεται να αποδειχθεί η απόφαση της Εθνικής να ενισχυθεί κεφαλαιακά κατά 2,8 δισ. ευρώ, καθώς, πέραν της έμπρακτης ψήφου εμπιστοσύνης που θα αποτελέσει η επιτυχία του εγχειρήματος, διευκολύνει και της σχεδιασμούς τους κυβέρνησης για την τύχη των κρατικών τραπεζών.
  • Τα σχέδια των τραπεζιτών για το Τ.Τ.
   Η τύχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα καθορίσει εν πολλοίς και τη νέα διάταξη του τραπεζικού συστήματος. Οποιος το αποκτήσει διευρύνει το μερίδιο αγοράς του και κυρίως μειώνει τον δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις. Ταυτόχρονα αν για τη διεκδίκησή του διενεργήσει επιτυχώς αύξηση κεφαλαίου, τότε θα έχει ενισχυθεί και κεφαλαιακά.
  • Ζητούνται εκατοντάδες δισ. για να καλυφθούν οι κανόνες της «Βασιλεία ΙΙΙ»
   Σε αναζήτηση πολλών επιπλέον δισ. ευρώ, δολαρίων και λιρών αναμένεται να προσφύγουν οι τράπεζες του κόσμου τα επόμενα χρόνια, για να ανταποκριθούν στους νέους αυστηρότερους κανόνες της «Βασιλεία ΙΙΙ».
  • Δύο όψεις έχει η κατοχή κρατικών ομολόγων
   ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΗΓΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΕΥΛΟΓΙΑ από την μια πλευρά αλλά και πηγή κινδύνων από την άλλη αποτελούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στην κατοχή τους.
  • Το όποιο πρόβλημα θα εμφανιστεί στο μέλλον
   Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται να έχουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (Tier Ι) που είναι αρκετά υψηλότεροι από το ελάχιστο 7% της Βασιλείας ΙΙΙ.
 • Διεθνή

  • Νορβηγική ψήφος εμπιστοσύνης στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου
   ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΕΓΧΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΕΣΟΔΑ Ο «μαύρος χρυσός» και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% των εξαγωγών της Νορβηγίας. ΤΟ πλουσιότερο ευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό ταμείο, που δεν είναι άλλο από τον κολοσσιαίο κρατικό επενδυτικό οργανισμό της Νορβηγίας, ακούστηκε πρόσφατα και για τη ριψοκίνδυνη επιλογή του, να αγοράσει κρατικά ομόλογα των περιώνυμων PIGS του ευρωπαϊκού Νότου. (Πορτογαλίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Ισπανίας).
  • Γαλλία: Οι εταιρείες μετρούν υπερκέρδη και η αγορά ανέργους
   Με ελάχιστες αποκλίσεις ο δείκτης της ανεργίας πεισματικά κυμαίνεται γύρω στο 10% στη Γαλλία, αλλά τα κέρδη των κολοσσών του δείκτη CAC 40 του παρισινού χρηματιστηρίου με θεαματικά άλματα πλησιάζουν το πριν από τη διεθνή κρίση ύψος τους, καθώς και το ρεκόρ που είχαν καταρρίψει λίγο νωρίτερα.
  • ΕΥΡΩΠΗ Ζιζάνια και πάλι για τα ομόλογα του Νότου
   Σε κρίσιμη φάση εισέρχεται η ευρωπαϊκή κρίση χρέους αυτό το φθινόπωρο, καθώς οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης προετοιμάζονται η μία μετά την άλλη για κλιμάκωση του δανεισμού τους από τις κεφαλαιαγορές.
  • Σερβίρουν φούσκες στα πιάτα μας
   Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΣΙΤΑΡΙΟΥ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ, ΕΝΩ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ «ΙΠΤΑΤΑΙ» ΜΕ 13 νεκρούς σε μια διαδήλωση στη Μοζαμβίκη άνοιξε ίσως ο επόμενος γύρος στον εφιαλτικό χορό του αίματος, που παρακολουθήσαμε το 2008 με τις λαϊκές εξεγέρσεις σε Αίγυπτο, Αϊτή, Κένυα, Σομαλία για το ψωμί αλλά και το πανάκριβο καλάθι της νοικοκυράς γενικότερα.
 • Αγορά

  • Η ύφεση έφτασε στο ρετιρέ και φέρνει νέα γενιά προβληματικών
   Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΟΒΑΤΑΙ ΝΤΟΜΙΝΟ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕΣΩ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ στη διάχυση των συνεπειών της κρίσης, που φαίνεται να πλήττει πλέον και ανώτερα εισοδηματικά στρώματα, επιχειρούν να βάλουν κυβέρνηση και τραπεζίτες.
  • Σκληρό μπρα ντε φερ επιχειρήσεων-τραπεζών
   Το «παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι» παίζεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ τραπεζών και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.
  • ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Πολυεργαλείο το άρθρο 99, αλλά όχι και πανάκεια...
   Διαστάσεις επιδημίας έχει πάρει το φαινόμενο οι επιχειρήσεις να ζητούν ένταξη σε καθεστώς συνδιαλλαγής, για να προστατευθούν από τους πιστωτές, καθώς βρίσκονται σε προσωρινή αδυναμία πληρωμών.
  • Το παρασκήνιο μιας κρίσης πολλών αστέρων
   Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ «ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΝ» ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ, ΤΟΥ ΚΡΙΣΙΜΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ «ΖΟΥΓΚΛΑΣ» ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Ο «ΧΟΡΟΣ» τραπεζιτών-επιχειρηματιών στην εποχή της βαθιάς οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα άλλοτε θυμίζει ποντιακό πυρρίχιο (πολεμικός) κι άλλοτε ρομαντικό βαλς.
  • Κλονίστηκε, αλλά ελπίζει ο όμιλος Ridenco
   Τα μεγάλα ανοίγματα σε 12 χώρες του εξωτερικού μέσω δανεικών (κυρίως), τα οποία δεν έδωσαν ώθηση στην επιχείριση, αλλά αντίθετα δημιούργησαν υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος, η άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ και η ύφεση στην Ελλάδα, οδήγησαν τη Ridenco Commercial Α.Ε., βασικότερη εταιρεία του ομίλου να υποβάλει αίτηση συνδιαλλαγής.
 • Τουρισμός

  • Πόκερ ελλήνων ξενοδόχων και ξένων τουρ οπερέιτορ
   ΠΩΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΦΙΧΤΟ ΠΡΕΣΙΝΓΚ ΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΠΑΚΕΤΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΜΙΑ ΣΚΛΗΡΗ παρτίδα πόκερ, με βασικούς πρωταγωνιστές ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, τους ισχυρότερους ευρωπαίους τουρ οπερέιτορ και μερικές από τις γνωστότερες ξένες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα.
  • Σχέδια για αεροπορική ομπρέλα χαμηλού κόστους
   Ξεκίνησαν ήδη οι επαφές με τις αεροπορικές εταιρείες που διαθέτουν φθηνά εισιτήρια στο κοινό Η αεροπορική «ομπρέλα» με εταιρείες low cost που επιδιώκουν να δημιουργήσουν οι ξενοδόχοι πάνω από την Ελλάδα αποτελεί, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της ελληνικής αγοράς, το πρώτο βήμα και απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση της εξάρτησης του ελληνικού τουρισμού από τους μεγάλους τουρ οπερέιτορ.
  • Πέτυχε το «τεστ ντράιβ»
   Ελντοράντο στην Ελλάδα δείχνουν να ανακάλυψαν οι δύο ισχυρότερες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους της Ευρώπης, Ryanir και easyJet.
 • Επιχειρήσεις

  • Η βιομηχανία αναζητά διέξοδο στις εξαγωγές
   ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, ΟΜΩΣ Η ΕΚΠΛΗΞΗ ΗΡΘΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΦΡΙΚΗ, ΚΑΘΩΣ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΜΑΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ενθαρρυντικά δείγματα αντίδρασης της ελληνικής βιομηχανίας στη βαθιά ύφεση της οικονομίας, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, γίνονται ορατά κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς κάποιες βιομηχανίες στρέφονται αναγκαστικά προς τις εξαγωγές, επιχειρώντας να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την πτώση της εγχώριας ζήτησης.
 • Ασφάλιση

  • Τα μυστικά της εξαγοράς πλασματικών ετών
   ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΟ ΤΟΥ '83 ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ, οι άδειες ανατροφής των παιδιών, η ανεργία και η απουσία λόγω ασθενείας, η εκπαιδευτική άδεια και η αναπηρία αποτελούν την χρυσή εφεδρία ενός ασφαλισμένου προκειμένου να αποφύγει τη συνταξιοδότηση στο 65ο έτος της ηλικίας.
 • Νομοσχέδιο "fast-track"

  • Πρώτα οι επενδύσεις, μετά το περιβάλλον
   ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ, ΣΤΟΝ ΑΙΓΙΑΛΟ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ... ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ - ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΕΡΠΡΟΝΟΜΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟ ΝΕΟ νομοσχέδιο που θα φέρει επενδύσεις στον τόπο, όπως φιλοδοξεί η κυβέρνηση, έχει την ονομασία Επιτάχυνση Μεγάλων Εργων και συντάχθηκε από τον υπουργό Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, πριν ο ίδιος γίνει και υπουργός Επενδύσεων στον τελευταίο ανασχηματισμό.
  • Fast track σε... αργή κίνηση
   Πέρυσι, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όταν η Νέα Δημοκρατία ήταν κυβέρνηση, ο εθνικός φορέας προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα, που αποτελεί ανώνυμη εταιρεία, Invest in Greece Α.Ε., είχε κεντρικό θέμα των ομιλιών του τη νέα διαδικασία ταχείας αδειοδότησης (fast track) των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων.
  • 5+1 οικολογικές ανησυχίες για τις διαδικασίες-εξπρές
   Το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των μεγάλων έργων δόθηκε σε διαβούλευση (στις 6 Αυγούστου και έπειτα από παράταση ολοκληρώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2010), η οποία συγκέντρωσε 130 σχόλια.
  • Κομβικός ο ρόλος της Invest in Greece
   Το βάρος της υλοποίησης του «fast track» θα φέρει ο οικονομολόγος Χρήστος Αλεξάκης (επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, με πλούσια εμπειρία και σε μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα), ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος του Invest in Greece.