Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ, ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Η τρόικα δείχνει πάλι εργασιακά

Νέες παρεμβάσεις στο εργασιακό ζητά η τρόικα. Στο κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου που οριστικοποιήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου με την υπογραφή των υπουργών Οικονομικών έγιναν μία σειρά από αλλαγές της... τελευταίας στιγμής για τον ΟΣΕ, το ασφαλιστικό αλλά κυρίως για τα εργασιακά:

Πλήρες θέμα...

 • Μνημόνιο ευελιξίας

  • Από τις τράπεζες ξεκινά η ευελιξία
   Με το... κούρεμα των μισθών εκβιάζουν οι τράπεζες ώστε να πετύχουν ευελιξία προσωπικού κατά την διαδικασία συγχωνεύσεων και εξαγορών καθώς επίσης και για την τροποποίηση των διατάξεων αναφορικά με την ισχύ των συμβάσεων και τη διαιτησία.
 • Κυβέρνηση

  • ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΜΟΥ Αλαλούμ με τις αρμοδιότητες
   Ενταση και σύγχυση στην κυβέρνηση για τα νέα χαρτοφυλάκια. Γρίφος προς επίλυση η ανακατανομή υπηρεσιών και διευθύνσεων. Την ώρα που η κυβέρνηση θέλει να ανεβάσει ταχύτητα για να τρέξει το στοίχημα της ανάπτυξης, το νέο κυβερνητικό σχήμα, δύο εβδομάδες μετά τον ανασχηματισμό, δεν έχει πάρει ακόμα μορφή. Η ανακατανομή αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε πολλά υπουργεία και η προσθήκη νέων τομέων σε άλλα, εκτός από ενδοκυβερνητικές τριβές, έχουν προκαλέσει και διοικητικό αλαλούμ.
  • Κυβερνητικό μπέρδεμα με παράλληλες εξουσίες
   Οργανώνεται το χάος; Κάποιοι θεωρητικοί λένε πως «ναι». Σ' αυτούς οφείλει να προσφύγει ο Γ. Ραγκούσης προκειμένου να βρει τρόπους να βάλει τάξη στο τριπλό σύστημα παράλληλων εξουσιών που δημιουργήθηκε μετά τον ανασχηματισμό, ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να αποκρούσει τα συντροφικά μαχαίρια που εκτοξεύονται εναντίον του λόγω των εξουσιών που συγκεντρώνει.
  • Ο Γιώργος λείπει στις ΗΠΑ για δουλειές
   Ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Μπ. Ομπάμα (εδώ με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο) και τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Αλλά και θα επιχειρήσει ενώπιον εκπροσώπων των ΜΜΕ να αποκαταστήσει έστω και μερικώς την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας. Στην περυσινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η Ελλάδα υπήρξε, ελέω εκλογών, εκκωφαντικά απούσα. Ο Γ. Παπανδρέου, με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, είχε αποφασίσει να μεταφέρει εκεί την προεκλογική του εκστρατεία. Ηταν η περίοδος που αναζητούσε, με συνοδοιπόρο τον διάσημο οικονομολόγο Τζ. Στίγκλιτς, την «απάντηση» στην παγκόσμια οικονομική κρίση.
  • Προειδοποίηση στους γείτονες
   Γ. Παπανδρέου και Σ. Μπερίσα κατά τη συνάντησή τους στις Πρέσπες, το Νοέμβριο του 2009. Στο μήνυμά του προς την Αλβανία από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο Γ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, με δηλώσεις που είχε κάνει μόνο ως υπουργός Εξωτερικών μετά τις εκλογές βίας και νοθείας το 2003 στη γειτονική χώρα.
 • Ελεγχοι στο ποδόσφαιρο

  • ΤΟ ΣΔΟΕ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΔΕΚΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΠΑΕ Μαύρες λίστες της μπάλας
   Τα ευρήματα του ΣΔΟΕ οδηγούν και στο άνοιγμα των λογαριασμών 10 προέδρων ΠΑΕ. Τρεις προπονητές, δύο σούπερ σταρ με συμμετοχές στην Εθνική, γνωστοί ποδοσφαιριστές, υψηλόβαθμοι παράγοντες ομάδων κατέθεταν χρήματα στο λογαριασμό του μάνατζερ που ελέγχεται από τις αρχές.
 • Προσφυγή κατά μνημονίου

  • Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Ενα νομικό αίνιγμα με πολιτικές διαστάσεις
   Σε πολύπλοκο νομικό αίνιγμα με πολλές παραλλαγές και λύσεις εξελίσσεται η δικαστική αντιμετώπιση της συνταγματικότητας του μνημονίου.
 • Εξαγορά αιολικών πάρκων

  • ΔΙΑΜΑΧΗ ΣΤΗ ΔΕΗ Μποφόρ από 6 αιολικά πάρκα
   Ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ διαφωνούν για τα «πάρκα». Η εξαγορά εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκαλεί αντιδράσεις και καταγγελίες για απαράδεκτα υψηλό τίμημα.
 • Υπόθεση Βατοπεδίου

  • Νέα «συμμαχία» Καραμανλή-Σαμαρά
   Δεν θα παραστεί ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, ακόμη και αν κληθεί.
  • ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΕΛΕΚΗ-ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ Αρσακειάδα αλλά και «τσαμπουκάς»
   «Αυτή ήταν η Κατερίνα που ξέρουμε. Μια συγκροτημένη γυναίκα με τσαμπουκά» έλεγαν για την Κατερίνα Πελέκη, άνθρωποι που τη γνωρίζουν πολλά χρόνια, μετά την κατάθεσή της στη Βουλή για την υπόθεση του Βατοπεδίου, όπου ζήτησε από τον Κ. Καραμανλή να αναλάβει τις ευθύνες του, με τις γνωστές δηλώσεις για τους άνδρες που φοράνε παντελόνια.
 • Υπόθεση Siemens

  • Siemens: Ελπίδες για φως από την Εισαγγελία Μονάχου
   Σε «λαβράκια» από τη Γερμανία ελπίζουν ακόμα ορισμένα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, αλλά το ραντεβού με τα υπό εξέταση, νυν και πρώην, στελέχη της γερμανικής πολυεθνικής δεν έχει προσδιοριστεί, παρότι σε λιγότερο από δεκαπέντε μέρες η επιτροπή πρέπει να παραδώσει πόρισμα.
 • Υπόθεση δομημένων ομολόγων

  • Δομημένο κάρφωμα στον Δ. Μηλιάκο
   Το έγγραφο που έστειλε στη Βουλή ο πρώην υποδιοικητής της ΤτΕ Π. Θωμόπουλος (εδώ) επιβαρύνει τη θέση του πρώην διοικητή της Αγροτικής Δ. Μηλιάκου, ενώ ο σημερινός διοικητής Θ. Πανταλάκης καλείται να δώσει στην Εξεταστική Επιτροπή στοιχεία για το ύψος της ζημιάς που υπέστη η τράπεζα. Και ο Δ. Μηλιάκος, πρώην διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας και κουμπάρος του πρώην πρωθυπουργού, «καίγεται» μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δομημένα ομόλογα, καθώς ξανάρχονται στο προσκήνιο οι καταγγελίες και μηνυτήριες αναφορές που είχε κάνει η τότε αντιπολίτευση, για επενδύσεις σε προϊόντα υψηλού ρίσκου που ζημίωσαν την τράπεζα με πολλά εκατομμύρια ευρώ.
 • Εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση

  • Τρία κόμματα, δύο πολιτικές
   Την Α. Φιλίνη για το ψηφοδέλτιο του Γ. Καμίνη και τον Γ. Ψαριανό στην Αττική στηρίζει η Δημ. Αριστερά Στο φουλ οι μηχανές των κομμάτων της αριστεράς για να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να επιλεγούν τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στους συνδυασμούς.
  • Ζητούνται πρόθυμοι για πράσινα ψηφοδέλτια
   ΠΑΣΟΚ. Με μικρή εξαίρεση την Αθήνα, οι λίστες του συγκροτούνται πολύ αργά Ο Γιώργος Καμίνης «κατεβαίνει» με το ΠΑΣΟΚ στο Δήμο της Αθήνας και ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Γιάννης Μίχας, υποψήφιοι δήμαρχοι με το ίδιο κόμμα σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Με χαρακτηριστική βραδύτητα προχωρούν στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων οι παρατάξεις που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και την Περιφέρεια Αττικής.
  • Υποψηφιότητες κατά περίπτωση
   Ο Αδωνις Γεωργιάδης διεκδικεί για τον ΛΑΟΣ την Περιφέρεια Αττικής. Με πέντε ανεξάρτητες υποψηφιότητες, τρεις συνεργασίες με τη Ν.Δ., μία με το ΠΑΣΟΚ και δύο με κάλεσμα στους οπαδούς του να ψηφίσουν κατά συνείδηση κατεβαίνει στις περιφερειακές εκλογές ο ΛΑΟΣ, ενώ το παζλ θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες με την ανακοίνωση των υποψηφίων στις περιφέρειες Β. Αιγαίου και Δ. Μακεδονίας.
  • Συνεχίζεται η γκρίνια για τον Βασίλη Κικίλια
   Ο Α. Σαμαράς «δίνει» το χρίσμα στον Β. Κικίλια Δυστοκία καταγράφεται στην ανακοίνωση ονομάτων των συνδυασμών που στηρίζει η Ν.Δ. στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
  • Οι αμφιλεγόμενοι των εκλογών
   Εντός ή εκτός του κόμματός τους προκάλεσαν κατά καιρούς σχόλια και αντιδράσεις. Από διαφορετικές αφετηρίες ο καθένας, γνωρίζοντας εκ των έσω κομματικούς μηχανισμούς, δοκιμάζουν τώρα την τύχη τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.
  • ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥ 17% στο κόμμα «δεν ψηφίζω»
   Ερευνα της ALCO καταγράφει μια ισχυρή εκτός πλαισίου «φυλή» πολιτών, που αρνείται να ψηφίσει οποιοδήποτε κόμμα. Η Αντιγόνη Μπέρτσου είναι 46 ετών. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ιδιωτική υπάλληλος. Είναι απόφοιτος πανεπιστημίου και διδάσκει αγγλικά σε φροντιστήριο στη Γλυφάδα. Ο άνδρας της Αντώνης, 52, είναι υπάλληλος τραπέζης. Μαζί, συνεισφέρουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό ποσό λίγο μικρότερο από 3.000 ευρώ τον μήνα.
 • Συνέντευξη: Μ. Καρχιμάκης

  • «Πρωθυπουργός είναι ο Γ. Παπανδρέου, όχι ο Γ. Ραγκούσης»
   «Πρωθυπουργός είναι ο Γ. Παπανδρέου. Ο Γ. Ραγκούσης είναι ένας υπουργός ο οποίος ασκεί τα καθήκοντά του στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που του δίνει ο πρωθυπουργός». Ετσι απαντά ο νέος γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μ. Καρχιμάκης στην κριτική που ασκείται από πολλές πλευρές ότι ο Γ. Παπανδρέου εκχώρησε μέρος της εξουσίας του στον Γ. Ραγκούση.
 • Νέα Δημοκρατία

  • Στο βάθος... Κώστας
   Με το άχθος της κατάθεσης Πελέκη εναντίον Καραμανλή στους ώμους ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη ο Αντ. Σαμαράς, σε μια στιγμή που το προσωπικό του στοίχημα είναι να βγάλει τη Ν.Δ. από την εσωστρέφεια, να ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματος, που βρίσκονται στο ιστορικό χαμηλό, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου και να τονώσει το προσωπικό του προφίλ, ως ο ηγέτης όλης της παράταξης.
 • Υπουργείο Περιβάλλοντος

  • Σύμβουλοι της υπουργού ή επιχειρηματίες;
   Η Τίνα Μπιρμπίλη φαίνεται ότι αξιοποιεί συχνά την εμπειρία των παλιών συντρόφων της στον τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ. Εύλογα ερωτήματα και απορίες προκαλεί η ένταξη στο περιβάλλον της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη συμβούλων ή άτυπων συμβούλων οι οποίοι είναι ταυτόχρονα επιχειρηματίες με πεδίο δραστηριότητας τις περιβαλλοντικές μελέτες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή απόδοση και τα σκουπίδια.
 • Άλλες ειδήσεις

  • ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τον Νοέμβριο η τελική ρύθμιση
   Με «λερναία ύδρα» μοιάζουν οι οικονομικές τρύπες για την κυβέρνηση: Για καθεμία που προσπαθεί να κλείσει, δύο νέες ανοίγουν.