Έντυπη Έκδοση

Πράσινο, περισσότερο πράσινο

Και στο βάθος του Συντάγματος... κήπος. Εάν έχετε κουραστεί από την γκρίζα πλατεία, έρχεται το Green Design Festival από την ερχόμενη Πέμπτη έως τις 10 Οκτωβρίου για να της αλλάξει το... χρώμα με «κρεμαστούς κήπους» και με μια σειρά από δράσεις, εφήμερα αρχιτεκτονήματα, εγκαταστάσεις, αφίσες, που δημιουργούν ένα πιο φιλικό περιβάλλον.

Κι αν ξεστρατήσετε λίγο προς τις πλατείες Κάνιγγος, Κλαυθμώνος, Ομόνοιας και άλλα κεντρικά σημεία, θα δείτε κατασκευές που επανασχεδιάζουν μια νέα, «ιδανική» εικόνα της πόλης με πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομους, δέντρα, οικολογικά υλικά πλακόστρωσης, σκίαστρα, κ.λπ.

Στην πλατεία Συντάγματος θα στηθεί το Ecomuseum (σχεδιασμός Κ. Χούρσογλου), ένα «πράσινο» αρχιτεκτόνημα που περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους, ένα μικρό κατάφυτο αμφιθέατρο και μία σκηνή τροφοδοτούμενη εξ ολοκλήρου από ηλιακά πάνελ. Μπορεί στην Αθήνα να μην υπάρχουν πολλές πράσινες στέγες, ωστόσο το καλό παράδειγμα δίνει αυτό το εφήμερο μουσείο με μια πράσινη στέγη, με μεσογειακά και ενδημικά φυτά.

Θα υπάρχουν όμως και άλλες κατασκευές από καταξιωμένους και ανερχόμενους αρχιτέκτονες. Η Αντιγόνη Καψάλη, για παράδειγμα, δείχνει πώς από το ταπεινό γαϊδουράγκαθο μπορεί να βγει βιομάζα, ουδέτερη σε εκπομπές διοξειδίου, ενώ το γραφείο dARCHstudio δημιουργεί μια «ομπρέλα δροσισμού» με κήπους για στέγη. Οι monored πειραματίζονται με το αποπνιχτικό «ηλιόμετρο», μια εμπειρική προσομοίωση της αύξησης της θερμοκρασίας στην Αθήνα, ενώ οι Paan architects προσπαθούν να μας ευαισθητοποιήσουν φέρνοντας μπροστά στα μάτια μας ένα κομμάτι καμένου δάσους. Οσο για την ομάδα WorkInProgress Archtects, παίζει με τις έννοιες του αφιλόξενου και του οικείου δημιουργώντας ένα κλειστό κτίριο που ανοίγει στην οροφή για να φιλοξενήσει ένα κομμάτι της φύσης.

Η Brainlab, ανεξάρτητος φορέας που διοργανώνει δεύτερη φορά το Green Design Festival (υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του ΥΠΕΚΑ), μας προσκαλεί να συμμετάσχουμε: σε προβολές ντοκιμαντέρ, εκπαιδευτικά προγράμματα, στην ανακύκλωση παλιών ρούχων και αξεσουάρ, αλλά και να κάνουμε χρηστικά αντικείμενα από «πράσινα» υλικά.

Υπάρχει και η έκθεση Eco-Heroes, όπου δέκα νέοι έλληνες γραφίστες (Κ. Μιάρης, Ν. Νέζη, Σ. Νικολάου, Ε. Τεμπονέρα και Φ. Τριανταφύλλου, κ.ά.) αναδεικνύουν με τις αφίσες τους δέκα ιστορίες συμπολιτών μας οι οποίοι έχουν κάνει πράξη την προστασία του περιβάλλοντος. Οπως ο Βαγγέλης Στογιάννης, βασικό μέλος της ομάδας Εθελοντικής Δασοπροστασίας του Δήμου Καισαριανής ή ο Παύλος Γεράρδος, ο οποίος χρησιμοποιεί μόνον ποδήλατο, χειμώνα - καλοκαίρι, για τις μετακινήσεις του. Ποιος θα είναι ο επόμενος «ήρωας»;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Αρχιτεκτονική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Εικαστικά
Μια ματιά, πολλές σκέψεις
Φλόγες απ' τους τοίχους
Θυμήσου, σώμα...
Προσφορά της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας»
Ρομάντζο με τον Ιστγουντ
Κινηματογράφος
Ποιοι ήθελαν την κρίση
Πολιτική σε λευκό φόντο
«Οχι και 50! Είμαι μόνο 49»
Συνέντευξη: Μάικλ Γουιντερμπότομ
«Η βία βρίσκεται παντού»
Συνέντευξη: Μ. Γκουλέγκινα
Η σοπράνο που ταξιδεύει
Δοκιμασία για τα θεάματα
Η κρίση σηκώνει αυλαία
Θέατρο
Το αίνιγμα του Τσέχοφ
Μια σταρ στον «Βυσσινόκηπο»
Εκθεση
Τσολιά μου...
Αρχιτεκτονική
Τα λαϊκά διατηρητέα
Green Design Festival
Πράσινο, περισσότερο πράσινο
Προδημοσίευση
Πώς υπερασπίστηκα τον Μαντέλα
Βιβλίο
Μικρές Οδύσσειες
High infidelity
Από το "Εψιλον" της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας»
Η συνείδηση του οικολόγου