Έντυπη Έκδοση

Σενάρια για κορσέ ΔΝΤ και μετά το έτος 2013

ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΗΔΗ Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΟΓΚΩΝ ΤΟΚΟΧΡΕΟΛΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ τα σημάδια ότι το ΔΝΤ και άλλοι διεθνείς πιστωτές είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν στην ελληνική οικονομία περαιτέρω στήριξη στο μέλλον, αν συνεχίσει να εφαρμόζει το συμφωνηθέν οικονομικό πρόγραμμα και δεν μπορεί να δανεισθεί από τις αγορές, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.

Κλιμάκιο των ελεγκτών του ΔΝΤ στο υπουργείο Οικονομίας. Κλιμάκιο των ελεγκτών του ΔΝΤ στο υπουργείο Οικονομίας. Αν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις και ενδείξεις επιβεβαιωθούν στη πράξη, αυτό σημαίνει ότι η οικονομική πολιτική της χώρας θα παραμείνει υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ και των άλλων πιστωτών και μετά τη λήξη του τωρινού προγράμματος το 2013.

Κάτι τέτοιο είναι σύμφωνο με τη διεθνή εμπειρία, αναφέρουν έλληνες τραπεζίτες, αφού οπουδήποτε πήγε το ΔΝΤ παρέμεινε για μεγαλύτερο διάστημα απ' ό,τι αρχικά υπολογιζόταν.

«Δεν υπάρχει προηγούμενο να έχει πάει το ΔΝΤ σε μια χώρα και να έχει αποχωρήσει μετά την εφαρμογή του πρώτου οικονομικού προγράμματος. Πάντοτε έμεινε περισσότερα χρόνια. Αυτοί δεν φεύγουν αν δεν αποπληρωθούν», τόνισε στην «Οικονομία» υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης ελληνικής τράπεζας. Οι πιο διορατικοί στην κυβέρνηση αλλά και σε άλλους πολιτικούς χώρους είχαν διαισθανθεί ότι κάτι πιθανόν ετοιμαζόταν, με αφορμή κάποιες δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου Ολι Ρεν πριν μερικές εβδομάδες. Ο κ. Ρεν είχε δηλώσει ότι θα ήταν καταστροφικό για την ευρωζώνη αν η Ελλάδα αφηνόταν στη μοίρα της.

Η αναφορά του επικεφαλής ελεγκτή του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν σε εναλλακτικά πλάνα (contingency plans) με αφορμή κάποιες ερωτήσεις που δέχθηκε για το θέμα της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της χώρας μετά το 2013 κατά την πρόσφατη παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας στο Λονδίνο έδωσε τροφή για σχόλια και έβαλε περισσότερους σε υποψίες.

Η Μέρκελ

Φυσικά, η άρνηση της γερμανίδας καγκελάριου Αγκελας Μέρκελ, στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας, να συμφωνήσει στην επέκταση των τωρινών πακέτων χρηματοδοτικής στήριξης στις αδύναμες χώρες μετά το 2013 περιπλέκει κάπως τα πράγματα. Ομως, δεν σημαίνει ότι δεν θα δοθεί στήριξη στην Ελλάδα αν εφαρμόσει τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο. Αλλωστε, θεωρητικά, το ΔΝΤ θα μπορούσε να δώσει και μόνο του χρήματα.

Στο επίκεντρο του προβληματισμού της αγοράς και των ανθρώπων της τρόικας είναι τα μεγάλα ποσά που θα πρέπει να πληρώσει η χώρα για τοκοχρεολύσια τα επόμενα χρόνια και ιδίως μετά το 2013.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας υπολογίζονται σε 55,1 δισ. ευρώ το 2011, 57,9 δισ. ευρώ το 2012 και 53,1 δισ. ευρώ το 2013. Ομως, εκσφενδονίζονται σε 70,7 δισ. ευρώ το 2014 και 76,6 δισ. ευρώ το 2015. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επανέλθει σταδιακά στις αγορές με ομόλογα από το 2011 και θα μπορεί να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος της χωρίς τη βοήθεια της τρόικας από το 2014.

Τα στοιχεία αυτά τροφοδοτούν την κινδυνολογία ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει τα ανωτέρω ποσά μόνη της, ακόμη κι αν έχει πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, δηλαδή τα έσοδα να υπερβαίνουν τις δαπάνες χωρίς τους τόκους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. Γι' αυτό ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι η χώρα θα χρειαστεί κάποιου είδους στήριξη.

Η τελευταία θα μπορούσε να πάρει τη μορφή είτε ενός νέου πακέτου χρηματοδοτικής στήριξης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είτε μιας άτυπης αναδιάρθρωσης του χρέους που βρίσκεται στα χέρια του ΔΝΤ, των χωρών της Ε.Ε. και της ΕΚΤ. Υπολογίζεται ότι οι επίσημοι πιστωτές θα κατέχουν ελληνικό δημόσιο χρέος ύψους 150 δισ. ευρώ περίπου το 2013, δηλαδή το 40%-50% του συνολικού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
ΔΝΤ
Σχετικά θέματα: Δεύτερο κύμα αλλαγών
Δύσπιστη η τρόικα για περαίωση-φόρους
Με αυξημένη ταχύτητα οι μεταρρυθμίσεις
Αλλους πείσαμε, άλλους όχι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Η περαίωση βήμα βήμα
Δεύτερο κύμα αλλαγών
Σενάρια για κορσέ ΔΝΤ και μετά το έτος 2013
Δύσπιστη η τρόικα για περαίωση-φόρους
Με αυξημένη ταχύτητα οι μεταρρυθμίσεις
Αλλους πείσαμε, άλλους όχι
Τράπεζες
Χρυσή εφεδρεία η Εθνική για την κυβέρνηση
Τα σχέδια των τραπεζιτών για το Τ.Τ.
Ζητούνται εκατοντάδες δισ. για να καλυφθούν οι κανόνες της «Βασιλεία ΙΙΙ»
Δύο όψεις έχει η κατοχή κρατικών ομολόγων
Το όποιο πρόβλημα θα εμφανιστεί στο μέλλον
Διεθνή
Νορβηγική ψήφος εμπιστοσύνης στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου
Γαλλία: Οι εταιρείες μετρούν υπερκέρδη και η αγορά ανέργους
Ζιζάνια και πάλι για τα ομόλογα του Νότου
Σερβίρουν φούσκες στα πιάτα μας
Αγορά
Η ύφεση έφτασε στο ρετιρέ και φέρνει νέα γενιά προβληματικών
Σκληρό μπρα ντε φερ επιχειρήσεων-τραπεζών
Πολυεργαλείο το άρθρο 99, αλλά όχι και πανάκεια...
Το παρασκήνιο μιας κρίσης πολλών αστέρων
Κλονίστηκε, αλλά ελπίζει ο όμιλος Ridenco
Τουρισμός
Πόκερ ελλήνων ξενοδόχων και ξένων τουρ οπερέιτορ
Σχέδια για αεροπορική ομπρέλα χαμηλού κόστους
Πέτυχε το «τεστ ντράιβ»
Επιχειρήσεις
Η βιομηχανία αναζητά διέξοδο στις εξαγωγές
Ασφάλιση
Τα μυστικά της εξαγοράς πλασματικών ετών
Νομοσχέδιο "fast-track"
Πρώτα οι επενδύσεις, μετά το περιβάλλον
Fast track σε... αργή κίνηση
5+1 οικολογικές ανησυχίες για τις διαδικασίες-εξπρές
Κομβικός ο ρόλος της Invest in Greece