Έντυπη Έκδοση

Δύσπιστη η τρόικα για περαίωση-φόρους

Το δεύτερο ημίχρονο των διαπραγματεύσεων μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και τρόικας ξεκινά αύριο με στόχο το «κλείδωμα» των μέτρων που θα λάβει φέτος και το 2011 η κυβέρνηση.

Μέλη της τρόικας λέγεται ότι ήταν εξαιρετικά δύσπιστα για το μέτρο της περαίωσης.

Ζήτησαν τα έσοδα να καλύψουν μεν τις «τρύπες» του 2010 (αναμένονται 500 εκατ. ευρώ) αλλά το 1 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα εισρεύσει το 2011 να μη συνυπολογισθεί στην εκπλήρωση του σχετικού στόχου του μνημονίου για τη μείωση του ελλείμματος.

Δηλαδή πρότειναν τα συγκεκριμένα έσοδα (καθώς είναι προσωρινού χαρακτήρα) να μην υπολογιστούν για τη μείωση του ελλείμματος στο 7,6% που είναι επισήμως ο στόχος. Στην περίπτωση αυτή, το οικονομικό επιτελείο πρέπει να βρει άλλα μέτρα για να υποκαταστήσει τη μετάταξη του ΦΠΑ στο 23%.

Αρμόδια στελέχη πρότειναν την εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από το φθινόπωρο του 2011 (σε ετήσια βάση έχει έσοδα 1,5 δισ. ευρώ, άρα 750 εκατ. ευρώ μπορούν να φτάσουν εντός του 2011), ενώ μια μερική αύξηση του ΦΠΑ κατά 1-2 μονάδες (από το 11% προς το 14%) έχει έσοδα 500 εκατ. ευρώ (δηλαδή ενδεχομένως μπορεί βασικά τρόφιμα και ξενοδοχεία να εξαιρεθούν από όποια αύξηση).

Αν η στάση των «ξένων» αναφορικά με την περαίωση αλλάξει, τότε η κυβέρνηση θα έχει περισσότερα περιθώρια ελιγμών. Αυτό επιχείρησε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Ζανιάς, σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας με αντικείμενο τα δύο μεγάλα ζητήματα: την περαίωση αλλά και το φόρο στα καύσιμα.

* Στο ζήτημα της περαίωσης το θέμα ήταν να πεισθούν για την αναγκαιότητα του μέτρου, καθώς, όπως είπε, οι αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό (ομάδες κρούσης, διασταυρώσεις, αλλαγές στις εφορίες κ.λπ.) θα αποδώσουν από το μέσο του 2011.

* Στο ζήτημα του πετρελαίου στόχος είναι να συμφωνηθεί το κέρδος στον προϋπολογισμό (1,5 δισ. ευρώ λέει μόνο η ελληνική πλευρά προς το παρόν) αλλά και οι πιθανές «αντιπαροχές» με τη μορφή επιδομάτων στον πληθυσμό.

Λερναία Υδρα ο προϋπολογισμός

Ακόμη το τοπίο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2010 είναι πολύ θολό. Μάλιστα, προς το σκοπό αυτόν η τρόικα έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία για τους στόχους των υπουργείων, τα οικονομικά των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ, των ταμείων και των νοσοκομείων.

Το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι κάθε προσπάθεια που κάνει να κλείσει τα έσοδα του 2010 ανοίγει νέες τρύπες στα έσοδα του 2011:

*Το 1 δισ. ευρώ επιπλέον περικοπών που σχεδιάζονται στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (στα 8,2 δισ. ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα που θα έφτανε κανονικά το 2012) γίνεται πολύ δύσκολο, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διανείμει ήδη το χρήμα.

*Προτείνεται η επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων που έχουν απομείνει από το ΚΠΣ (αποπληρωμή 1 δισ. ευρώ περίπου) για τον Δεκέμβριο, αντί για το 2011.

*Η περαίωση θα φέρει 1,5 δισ. ευρώ έσοδα τα οποία όμως στερούν τα επόμενα χρόνια πολλαπλάσια έσοδα από την «πηγή» των 10 δισ. ευρώ που θα έρχονταν στα κρατικά ταμεία αν λειτουργούσαν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί για τα πρόστιμα που στο μεταξύ «θα κλείσουν» με παραίωση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Εφορία και φορολογική πολιτική
Σχετικά θέματα: Δεύτερο κύμα αλλαγών
Σενάρια για κορσέ ΔΝΤ και μετά το έτος 2013
Με αυξημένη ταχύτητα οι μεταρρυθμίσεις
Αλλους πείσαμε, άλλους όχι
Για το ίδιο θέμα
Η περαίωση βήμα βήμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Η περαίωση βήμα βήμα
Δεύτερο κύμα αλλαγών
Σενάρια για κορσέ ΔΝΤ και μετά το έτος 2013
Δύσπιστη η τρόικα για περαίωση-φόρους
Με αυξημένη ταχύτητα οι μεταρρυθμίσεις
Αλλους πείσαμε, άλλους όχι
Τράπεζες
Χρυσή εφεδρεία η Εθνική για την κυβέρνηση
Τα σχέδια των τραπεζιτών για το Τ.Τ.
Ζητούνται εκατοντάδες δισ. για να καλυφθούν οι κανόνες της «Βασιλεία ΙΙΙ»
Δύο όψεις έχει η κατοχή κρατικών ομολόγων
Το όποιο πρόβλημα θα εμφανιστεί στο μέλλον
Διεθνή
Νορβηγική ψήφος εμπιστοσύνης στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου
Γαλλία: Οι εταιρείες μετρούν υπερκέρδη και η αγορά ανέργους
Ζιζάνια και πάλι για τα ομόλογα του Νότου
Σερβίρουν φούσκες στα πιάτα μας
Αγορά
Η ύφεση έφτασε στο ρετιρέ και φέρνει νέα γενιά προβληματικών
Σκληρό μπρα ντε φερ επιχειρήσεων-τραπεζών
Πολυεργαλείο το άρθρο 99, αλλά όχι και πανάκεια...
Το παρασκήνιο μιας κρίσης πολλών αστέρων
Κλονίστηκε, αλλά ελπίζει ο όμιλος Ridenco
Τουρισμός
Πόκερ ελλήνων ξενοδόχων και ξένων τουρ οπερέιτορ
Σχέδια για αεροπορική ομπρέλα χαμηλού κόστους
Πέτυχε το «τεστ ντράιβ»
Επιχειρήσεις
Η βιομηχανία αναζητά διέξοδο στις εξαγωγές
Ασφάλιση
Τα μυστικά της εξαγοράς πλασματικών ετών
Νομοσχέδιο "fast-track"
Πρώτα οι επενδύσεις, μετά το περιβάλλον
Fast track σε... αργή κίνηση
5+1 οικολογικές ανησυχίες για τις διαδικασίες-εξπρές
Κομβικός ο ρόλος της Invest in Greece