Έντυπη Έκδοση

Με αυξημένη ταχύτητα οι μεταρρυθμίσεις

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΟΥ ΔΥΣΠΙΣΤΟΥΝ

ΠΡΟΣΩ ολοταχώς για ακόμη ταχύτερη προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα σε αγορά εργασίας, απελευθέρωση αγορών, τράπεζες και ξένες επενδύσεις, βάζει η κυβέρνηση.

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Με την επιτάχυνση αυτή επιχειρείται αφ' ενός να αντισταθμιστούν οι όποιες αρνητικές εντυπώσεις έχει προκαλέσει η αστοχία που εμφανίζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού. Αφ' ετέρου όμως το οικονομικό επιτελείο θέλει να στείλει κυρίως στις διεθνείς αγορές, οι οποίες ακόμη δυσπιστούν, το μήνυμα της πλήρους συμμόρφωσης προς τη «σκληρή γραμμή του ΔΝΤ, την οποία παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος του Ταμείου στην τρόικα Πολ Τόμσεν.

Ο δανός αξιωματούχος, ο οποίος συνόδευσε τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου και τα μέλη της ελληνικής αποστολής (Γ. Ζαννιάς, Π. Χριστοδούλου) στη διάρκεια των παρουσιάσεων που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα σε μεγάλους θεσμικούς επενδυτές σε Λονδίνο, Φραγκφούρτη και Παρίσι, κατέστησε σαφές ότι το μείζον πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν ήταν τόσο το δημοσιονομικό (έλλειμμα και χρέος) αλλά κυρίως η «διαρθρωτική της αδυναμία, η οποία υπονομεύει την ανάπτυξη της χώρας».

Εμμέσως πλην σαφώς το ΔΝΤ αποδέχεται ότι ζητούμενο του μνημονίου δεν αποτελούσε η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, αλλά η δέσμευση της κυβέρνησης για την υλοποίηση ενός ευρέος φάσματος μεταρρυθμίσεων. Το πρώτο κύμα απ' αυτές έχει ήδη αλλάξει άρδην το τοπίο στο ασφαλιστικό και εργασιακό χάρτη της χώρας, συμπαρασύροντας κεκτημένα και δικαιώματα τα οποία μέχρι προ τινος θεωρούνταν απαραβίαστα. Το δεύτερο κύμα, που έρχεται το φθινόπωρο, αποσκοπεί στην περαιτέρω απορύθμιση της αγοράς εργασίας με αλλαγές στο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων προκειμένου να μειωθεί η αμοιβή της υπερωριακής απασχόλησης. Επιπλέον η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει την υπεροχή των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, καταργώντας δηλαδή στην ουσία την ισχύ της Γενικής Συλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα πρέπει μέχρι στο τέλος Οκτωβρίου να έχει ολοκληρωθεί το ενιαίο μισθολόγιο, στο οποίο πρέπει να ενσωματωθούν και τα επιμέρους (κουτσουρεμένα) επιδόματα που χορηγούνται σήμερα. Βέβαια μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί πλήρως το νέο αυτό σύστημα αμοιβών, το οποίο θα συνδέει τις αμοιβές με την παραγωγικότητα των δημόσιων υπαλλήλων, το ΔΝΤ συστήνει στους δεύτερους να ξεχάσουν τις μισθολογικές αυξήσεις.

Επίσης παρεμβάσεις αναμένονται με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις επενδύσεις, το οποίο προκάλεσε ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις. Η τρόικα επιθυμεί το συντομότερο δυνατό να ψηφιστεί ένα νέο πλαίσιο, το οποίο θα είναι «ελκυστικό» για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Στο χρηματοπιστωτικό τομέα η κυβέρνηση μπορεί να διακηρύττει ότι επιθυμεί τη δημιουργία ισχυρού δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύτημα, όμως απ' ό,τι φαίνεται άλλες είναι οι προτιμήσεις της τρόικας. Το ΔΝΤ και η Ε.Ε. πιέζουν διακριτικά σε αυτή τη φάση, προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των τραπεζών εκείνων για τις οποίες φαίνεται να υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Ετσι, εκτιμούν ότι θα περιοριστεί η παρεμβατική ισχύς του Δημοσίου, η οποία μπορεί να δημιουργεί άνισους όρους ανταγωνισμού. Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, επισημαίνοντας ότι λειτουργεί με αδιαφανείς διαδικασίες.

Το Παρακαταθηκών δεν αποτελεί τραπεζικό οργανισμό, κατόρθωσε ωστόσο να «αναστατώσει» όλη την αγορά προσφέροντας υψηλά επιτόκια καταθέσεων. Για την Αγροτική γίνεται κριτική για την πολιτική που ακολουθούσαν στο παρελθόν οι κυβερνήσεις, αναγκάζοντας την τράπεζα να χορηγεί «δανεικά και αγύριστα», γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σήμερα η ΑΤΕ μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες. Ομως πιο καθαρά οι θέσεις της τρόικας για τον τραπεζικό κλάδο αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν στην επόμενη αναθεώρηση του μνημονίου, αφότου δηλαδή ολοκληρωθεί ο προγραμματισμένος φθινοπωρινός έλεγχος των τραπεζών σε ακραίες συνθήκες (stress tests).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Σχετικά θέματα: Δεύτερο κύμα αλλαγών
Σενάρια για κορσέ ΔΝΤ και μετά το έτος 2013
Δύσπιστη η τρόικα για περαίωση-φόρους
Αλλους πείσαμε, άλλους όχι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Η περαίωση βήμα βήμα
Δεύτερο κύμα αλλαγών
Σενάρια για κορσέ ΔΝΤ και μετά το έτος 2013
Δύσπιστη η τρόικα για περαίωση-φόρους
Με αυξημένη ταχύτητα οι μεταρρυθμίσεις
Αλλους πείσαμε, άλλους όχι
Τράπεζες
Χρυσή εφεδρεία η Εθνική για την κυβέρνηση
Τα σχέδια των τραπεζιτών για το Τ.Τ.
Ζητούνται εκατοντάδες δισ. για να καλυφθούν οι κανόνες της «Βασιλεία ΙΙΙ»
Δύο όψεις έχει η κατοχή κρατικών ομολόγων
Το όποιο πρόβλημα θα εμφανιστεί στο μέλλον
Διεθνή
Νορβηγική ψήφος εμπιστοσύνης στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου
Γαλλία: Οι εταιρείες μετρούν υπερκέρδη και η αγορά ανέργους
Ζιζάνια και πάλι για τα ομόλογα του Νότου
Σερβίρουν φούσκες στα πιάτα μας
Αγορά
Η ύφεση έφτασε στο ρετιρέ και φέρνει νέα γενιά προβληματικών
Σκληρό μπρα ντε φερ επιχειρήσεων-τραπεζών
Πολυεργαλείο το άρθρο 99, αλλά όχι και πανάκεια...
Το παρασκήνιο μιας κρίσης πολλών αστέρων
Κλονίστηκε, αλλά ελπίζει ο όμιλος Ridenco
Τουρισμός
Πόκερ ελλήνων ξενοδόχων και ξένων τουρ οπερέιτορ
Σχέδια για αεροπορική ομπρέλα χαμηλού κόστους
Πέτυχε το «τεστ ντράιβ»
Επιχειρήσεις
Η βιομηχανία αναζητά διέξοδο στις εξαγωγές
Ασφάλιση
Τα μυστικά της εξαγοράς πλασματικών ετών
Νομοσχέδιο "fast-track"
Πρώτα οι επενδύσεις, μετά το περιβάλλον
Fast track σε... αργή κίνηση
5+1 οικολογικές ανησυχίες για τις διαδικασίες-εξπρές
Κομβικός ο ρόλος της Invest in Greece