Έντυπη Έκδοση

Χρυσή εφεδρεία η Εθνική για την κυβέρνηση

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

ΚΙΝΗΣΗ-κλειδί για το Δημόσιο ενδέχεται να αποδειχθεί η απόφαση της Εθνικής να ενισχυθεί κεφαλαιακά κατά 2,8 δισ. ευρώ, καθώς, πέραν της έμπρακτης ψήφου εμπιστοσύνης που θα αποτελέσει η επιτυχία του εγχειρήματος, διευκολύνει και της σχεδιασμούς τους κυβέρνησης για την τύχη των κρατικών τραπεζών.

Η απόφαση της ΕΤΕ να ενισχυθεί κεφαλαιακά ανοίγει και επίσημα τον χορό των εξελίξεων στις τράπεζες. Με την κίνησή της η Εθνική επιδιώκει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στο πρόσωπό της με ευνοϊκή επίδραση στο σύνολο της οικονομίας, καθώς η κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου και του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι το ρίσκο για την Ελλάδα μειώνεται.

Η αγορά εκτιμά ότι αποτελεί και κίνηση προετοιμασίας. Η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα δεν θα μπορούσε να περιμένει τις κινήσεις τρίτων για να ακολουθήσει. Λόγω ειδικού βάρους και γοήτρου ανακοίνωσε την κεφαλαιακή της ενίσχυση άμεσα και θα περιμένει τις εξελίξεις για να εξειδικεύσει τους στόχους της εν συνεχεία. Το γεγονός ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και το μετατρέψιμο σε μετοχές ομολογιακό δάνειο είναι καλυμμένα κατά 100% από τους αναδόχους σημαίνει ότι εύκολα ή δύσκολα η ΕΤΕ θα συγκεντρώσει τα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι ευκολότερα θα συγκεντρώσει άλλο 1 δισ. ευρώ από τη διάθεση νέων ή παλαιών μετοχών της Finansbank.

Η συγκέντρωση 2,8 δισ. ευρώ από την ΕΤΕ διευκολύνει και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ως προς την τύχη των κρατικών τραπεζών. Η Εθνική μετατρέπεται στη χρυσή εφεδρεία για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αλλά και την οικονομία, μια και αν συγκεντρώσει τα 2,8 δισ. ευρώ μπορεί είτε να εξαγοράσει κρατική ή ιδιωτική τράπεζα είτε απλώς να ρίξει ρευστότητα στην αγορά.

Η κυβέρνηση μπορεί πλέον με μεγαλύτερη ευχέρεια να λάβει αποφάσεις στα τέλη του μήνα, αφού της έχει παραδοθεί η μελέτη των συμβούλων, τις αποφάσεις της όσον αφορά την τύχη των Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Αγροτικής Τράπεζας, Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και Τράπεζας Αττικής.

Το Τ. Τ. παραμένει το πιο κρίσιμο «πιόνι» της τραπεζικής σκακιέρας. Από το τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση για το μέλλον του θα κριθεί ώς ένα βαθμό και η νέα διάταξη του τραπεζικού χάρτη. Τα βασικά σενάρια είναι δύο: Είτε το Τ. Τ. θα συγχωνευθεί με την ΑΤΕ και πιθανώς με Παρακαταθηκών και Δανείων και Αττικής, είτε θα πωληθεί, αυτόνομα ή και συνδυαστικά με την ΑΤΕ.

Ενδεχόμενη συγχώνευση ΑΤΕ - Τ.Τ. ενέχει τη δυσκολία ότι η νέα τράπεζα που θα προκύψει θα έχει κρατικά ομόλογα αθροιστικού ύψους που είναι πολλαπλάσια από την καθαρή της θέση. Επομένως, ίσως χρειασθεί αύξηση κεφαλαίου. Σε αυτή την περίπτωση το Δημόσιο όχι μόνο δεν θα εισπράξει λεφτά, αλλά θα χρειασθεί να βάλει το χέρι στην τσέπη. Το σενάριο τετραπλής συγχώνευσης των ΑΤΕ - Τ.Τ. - ΤΠΔ - Αττικής δημιουργεί μεν ένα ισχυρό τραπεζικό πυλώνα δεν αποφέρει όμως άμεσα έσοδα στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τραπεζικά, αλλά και κυβερνητικά στελέχη, το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να αποφασίσει την πώληση του Τ.Τ. Σε αυτή την περίπτωση, εκτιμάται ότι ενδιαφέρον για την εξαγορά του θα επιδείξουν όλες οι μεγάλες τράπεζες. Εθνική, Eurobank, Alpha μαζί ή χωριστά), Τράπεζα Πειραιώς και ΜΡΒ έχουν λόγους να θέλουν την απόκτηση του Τ.Τ., καθώς θα βελτιώσει τον δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις, ενώ ο χρόνος και το κόστος απορρόφησής του είναι μικρότερο από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα του μεγέθους του Τ.Τ.

Σε αυτή την περίπτωση η Εθνική θα διαθέτει σαφές προβάδισμα από τους υπόλοιπους, καθώς θα έχει ολοκληρώσει την κεφαλαιακή της ενίσχυση. Στον αντίποδα, οι υπόλοιπες τράπεζες θα υποχρεωθούν, πιθανότατα, εφόσον κερδίσουν ενδεχόμενο διαγωνισμό πώλησης του Τ.Τ., να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου για να χρηματοδοτήσουν την εξαγορά.

Και την... τρόικα

Μια ενδεχόμενη πώληση του Τ.Τ. θα έφερνε τα πρώτα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και θα ικανοποιούσε, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, και την τρόικα. Αν δε, το Τ.Τ. περάσει στον έλεγχο της Εθνικής, το Δημόσιο και έσοδα θα εισπράξει και θα συνεχίσει μέσω ταμείων να διορίζει τη διοίκηση της νέας τράπεζας.

Ο πονοκέφαλος για την κυβέρνηση σε αυτό το σενάριο ακούει στο όνομα Αγροτική Τράπεζα. Αν το Τ.Τ. πουληθεί αυτόνομα, η ΑΤΕ ή θα πρέπει να συγχωνευθεί με ΤΠΔ και Αττικής ή να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και εν συνεχεία εξυγίανση. Το σενάριο της συγχώνευσης ΑΤΕ-ΤΠΔ-Αττικής διαθέτει οπαδούς μέσα στην κυβέρνηση, αλλά στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα, όπως έχει γράψει ήδη η «Οικονομία», η ΑΤΕ να παραμείνει αυτόνομη και να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με ανάδοχο την Εθνική. Σε αυτή την περίπτωση, η ΕΤΕ θα αποκτήσει ένα ποσοστό στην ΑΤΕ το οποίο δεν θα την υποχρεώνει να την ενοποιεί.

Τελευταία περίπτωση είναι αυτή της συνδυαστικής πώλησης Τ.Τ. - ΑΤΕ, με δυνατότητα όμως στους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν προσφορές για εξαγορά πακέτο και εξαγορά κατά μόνας. Η ιδέα αποτελεί σολομώντεια λύση που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αξιολογήσει στην πράξη, πλέον, τι τη συμφέρει περισσότερο. Η Πειραιώς έχει ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για συνδυαστική εξαγορά Τ.Τ. - ΑΤΕ και η αγορά αναμένει να δει αν θα υπάρξει και άλλος παίκτης ή οι υπόλοιποι θα προτιμήσουν την κατάθεση προσφορών μεμονωμένα για το Τ.Τ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Σχετικά θέματα: Τράπεζες
Τα σχέδια των τραπεζιτών για το Τ.Τ.
Ζητούνται εκατοντάδες δισ. για να καλυφθούν οι κανόνες της «Βασιλεία ΙΙΙ»
Δύο όψεις έχει η κατοχή κρατικών ομολόγων
Το όποιο πρόβλημα θα εμφανιστεί στο μέλλον
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Η περαίωση βήμα βήμα
Δεύτερο κύμα αλλαγών
Σενάρια για κορσέ ΔΝΤ και μετά το έτος 2013
Δύσπιστη η τρόικα για περαίωση-φόρους
Με αυξημένη ταχύτητα οι μεταρρυθμίσεις
Αλλους πείσαμε, άλλους όχι
Τράπεζες
Χρυσή εφεδρεία η Εθνική για την κυβέρνηση
Τα σχέδια των τραπεζιτών για το Τ.Τ.
Ζητούνται εκατοντάδες δισ. για να καλυφθούν οι κανόνες της «Βασιλεία ΙΙΙ»
Δύο όψεις έχει η κατοχή κρατικών ομολόγων
Το όποιο πρόβλημα θα εμφανιστεί στο μέλλον
Διεθνή
Νορβηγική ψήφος εμπιστοσύνης στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου
Γαλλία: Οι εταιρείες μετρούν υπερκέρδη και η αγορά ανέργους
Ζιζάνια και πάλι για τα ομόλογα του Νότου
Σερβίρουν φούσκες στα πιάτα μας
Αγορά
Η ύφεση έφτασε στο ρετιρέ και φέρνει νέα γενιά προβληματικών
Σκληρό μπρα ντε φερ επιχειρήσεων-τραπεζών
Πολυεργαλείο το άρθρο 99, αλλά όχι και πανάκεια...
Το παρασκήνιο μιας κρίσης πολλών αστέρων
Κλονίστηκε, αλλά ελπίζει ο όμιλος Ridenco
Τουρισμός
Πόκερ ελλήνων ξενοδόχων και ξένων τουρ οπερέιτορ
Σχέδια για αεροπορική ομπρέλα χαμηλού κόστους
Πέτυχε το «τεστ ντράιβ»
Επιχειρήσεις
Η βιομηχανία αναζητά διέξοδο στις εξαγωγές
Ασφάλιση
Τα μυστικά της εξαγοράς πλασματικών ετών
Νομοσχέδιο "fast-track"
Πρώτα οι επενδύσεις, μετά το περιβάλλον
Fast track σε... αργή κίνηση
5+1 οικολογικές ανησυχίες για τις διαδικασίες-εξπρές
Κομβικός ο ρόλος της Invest in Greece