Έντυπη Έκδοση

Δύο όψεις έχει η κατοχή κρατικών ομολόγων

ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΗΓΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

ΕΥΛΟΓΙΑ από την μια πλευρά αλλά και πηγή κινδύνων από την άλλη αποτελούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στην κατοχή τους.

Από την μια πλευρά, τα κρατικά ομόλογά τους ενισχύουν το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αφού τα καταθέτουν στην ΕΚΤ ως εχέγγυο και λαμβάνουν δάνεια με επιτόκιο 1%, ενώ τα τοκομερίδια των ομολόγων πληρώνουν πολύ υψηλότερα επιτόκια (π.χ. 4% ή 5% ή 6%). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κερδίζουν οι τράπεζες τη διαφορά.

Από την άλλη, η μεγάλη υποχώρηση των τιμών των ελληνικών ομολόγων -που συνοδεύεται από άνοδο των αποδόσεων και των spreads (διαφορά επιτοκίου από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) από την αρχή της χρονιάς- έπληξε εν μέρει τα κέρδη και εν μέρει την κεφαλαιακή τους βάση. Παράλληλα, τα ομόλογα αποτελούν εν δυνάμει πηγή αδυναμίας για τις τράπεζες αν υπάρξει «κούρεμα» ή, αντίθετα, πηγή ώθησης των κερδών τους αν επικρατήσει το καλό σενάριο.

Για να αποφύγουν περαιτέρω επιδείνωση, οι τράπεζες προχώρησαν το Β' τρίμηνο σε μετακίνηση του μεγαλύτερου μέρους των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο «χαρτοφυλάκιο διακράτησης» μέχρι τη λήξη.

Αυτό τους επιτρέπει να μην τα αποτιμούν σε καθημερινή βάση και να εμφανίζουν τις διαφορές από την πτώση της αξίας των ομολόγων είτε στα αποτελέσματα είτε στα προσαρμοσμένα ίδια κεφάλαιά τους για άυλα πάγια στοιχεία (υπεραξίες εξαγορών, δικαιώματα software).

Οι τράπεζες τοποθετούν τα ομόλογά τους σε 4 κατηγορίες χαρτοφυλακίων. Το «χαρτοφυλάκιο διακράτησης» και το «χαρτοφυλάκιο δανείων και απαιτήσεων» έχουν περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά. Οσα ομόλογα τοποθετούνται σ' αυτά αποτιμώνται στην ιστορική τιμή κτήσης ή στην τιμή που είχαν όταν αγοράστηκαν. Οι διακυμάνσεις των τιμών των ομολόγων δεν έχουν καμία επίπτωση ούτε στα αποτελέσματα των τραπεζών, ούτε στα ίδια κεφάλαιά τους.

Μιαν άλλη κατηγορία είναι το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων που είναι «διαθέσιμα προς πώληση». Τα κέρδη ή οι ζημιές που προκύπτουν από την ημερήσια μεταβολή των τιμών των ομολόγων που ανήκουν στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο επηρεάζουν τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών, αλλά όχι τα αποτελέσματά τους.Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών (trading). Τα κέρδη ή οι ζημιές από τις μεταβολές των τιμών των ομολόγων επηρεάζουν τα αποτελέσματα των τραπεζών, γιατί η αποτίμησή τους γίνεται με τις τρέχουσες τιμές αγοράς.

Δεν προστατεύονται

Παρότι οι τράπεζες έχουν μετακινήσει μεγάλο μέρος των ομολόγων τους στο χαρτοφυλάκιο διακράτησης μέχρι τη λήξη, η κίνηση αυτή δεν τους προστατεύει σε περίπτωση που, ο μη γένοιτο, υπάρξει αξιοσημείωτο «κούρεμα» στις τιμές των ελληνικών ομολόγων. Το σενάριο αυτό το συντηρούν όσοι «κινδυνολογούν» γύρω από αυτό το ζήτημα.

*Σύμφωνα με υπολογισμούς της Alpha Finance, η αξία των ελληνικών κρατικών ομολόγων που είχε η Εθνική στα τέλη Ιουνίου ανερχόταν σε 20 δισ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια ήταν της τάξης των 4,3 δισ. ευρώ. Κοινώς, η αξία των ομολόγων ήταν πάνω από 4 φορές μεγαλύτερη από τα προσαρμοσμένα ίδια κεφάλαια της τράπεζας.

*Η Τράπεζα Πειραιώς είχε ομόλογα εκτιμώμενης αξίας 8,6 δισ. στα τέλη του εξαμήνου και ίδια κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ με τη σχέση ομολόγων προς προσαρμοσμένα ίδια κεφάλαια να διαμορφώνεται στο 346%.

*Η Eurobank είχε ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 8 δισ. ευρώ στην κατοχή της στα τέλη Ιουνίου και ίδια κεφάλαια 3,3 δισ. ευρώ. Η αξία των ομολόγων ήταν υπερδιπλάσια των ιδίων κεφαλαίων.

*Η Alpha Bank είχε την καλύτερη σχέση ομολόγων-ιδίων κεφαλαίων. Τα κρατικά ομόλογα ήταν εκτιμώμενης αξίας 4,6 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου, ενώ τα ίδια κεφάλαια ήταν ύψους 4,1 δισ. ευρώ.

*Οι πλέον ευάλωτες τράπεζες στην υποθετική περίπτωση «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων είναι η ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η ΑΤΕ Bank είχε κρατικά ομόλογα αξίας 4 δισ. ευρώ στην κατοχή της και προσαρμοσμένα ίδια κεφάλαια 0,2 δισ. ευρώ, με την αναλογία ομολόγων-ιδίων κεφαλαίων να εκσφενδονίζεται στο 1.613%. Το Τ.Τ. είχε ομόλογα αξίας 5,4 δισ. ευρώ και προσαρμοσμένα ίδια κεφάλαια 0,6 δισ. ευρώ, με την αναλογία να διαμορφώνεται στο 888%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Κρατικά ομόλογα
Σχετικά θέματα: Τράπεζες
Χρυσή εφεδρεία η Εθνική για την κυβέρνηση
Τα σχέδια των τραπεζιτών για το Τ.Τ.
Ζητούνται εκατοντάδες δισ. για να καλυφθούν οι κανόνες της «Βασιλεία ΙΙΙ»
Το όποιο πρόβλημα θα εμφανιστεί στο μέλλον
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Η περαίωση βήμα βήμα
Δεύτερο κύμα αλλαγών
Σενάρια για κορσέ ΔΝΤ και μετά το έτος 2013
Δύσπιστη η τρόικα για περαίωση-φόρους
Με αυξημένη ταχύτητα οι μεταρρυθμίσεις
Αλλους πείσαμε, άλλους όχι
Τράπεζες
Χρυσή εφεδρεία η Εθνική για την κυβέρνηση
Τα σχέδια των τραπεζιτών για το Τ.Τ.
Ζητούνται εκατοντάδες δισ. για να καλυφθούν οι κανόνες της «Βασιλεία ΙΙΙ»
Δύο όψεις έχει η κατοχή κρατικών ομολόγων
Το όποιο πρόβλημα θα εμφανιστεί στο μέλλον
Διεθνή
Νορβηγική ψήφος εμπιστοσύνης στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου
Γαλλία: Οι εταιρείες μετρούν υπερκέρδη και η αγορά ανέργους
Ζιζάνια και πάλι για τα ομόλογα του Νότου
Σερβίρουν φούσκες στα πιάτα μας
Αγορά
Η ύφεση έφτασε στο ρετιρέ και φέρνει νέα γενιά προβληματικών
Σκληρό μπρα ντε φερ επιχειρήσεων-τραπεζών
Πολυεργαλείο το άρθρο 99, αλλά όχι και πανάκεια...
Το παρασκήνιο μιας κρίσης πολλών αστέρων
Κλονίστηκε, αλλά ελπίζει ο όμιλος Ridenco
Τουρισμός
Πόκερ ελλήνων ξενοδόχων και ξένων τουρ οπερέιτορ
Σχέδια για αεροπορική ομπρέλα χαμηλού κόστους
Πέτυχε το «τεστ ντράιβ»
Επιχειρήσεις
Η βιομηχανία αναζητά διέξοδο στις εξαγωγές
Ασφάλιση
Τα μυστικά της εξαγοράς πλασματικών ετών
Νομοσχέδιο "fast-track"
Πρώτα οι επενδύσεις, μετά το περιβάλλον
Fast track σε... αργή κίνηση
5+1 οικολογικές ανησυχίες για τις διαδικασίες-εξπρές
Κομβικός ο ρόλος της Invest in Greece