Έντυπη Έκδοση

Νορβηγική ψήφος εμπιστοσύνης στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΕΓΧΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΕΣΟΔΑ

ΤΟ πλουσιότερο ευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό ταμείο, που δεν είναι άλλο από τον κολοσσιαίο κρατικό επενδυτικό οργανισμό της Νορβηγίας, ακούστηκε πρόσφατα και για τη ριψοκίνδυνη επιλογή του, να αγοράσει κρατικά ομόλογα των περιώνυμων PIGS του ευρωπαϊκού Νότου. (Πορτογαλίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Ισπανίας).

Ο «μαύρος χρυσός» και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% των εξαγωγών της Νορβηγίας. Ο «μαύρος χρυσός» και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% των εξαγωγών της Νορβηγίας. Χάρη στο μεγαθήριο αυτό, που έως το τέλος του 2010 προβλέπεται να διαχειρίζεται το ισοδύναμο 453 δισ. δολαρίων και 765 δισ. δολαρίων έως το 2014, η Νορβηγία προβάλλει σαν ένας μοναδικός συνδυασμός ελεύθερης αγοράς και κρατικού παρεμβατισμού.

Η νορβηγική οικονομία μοιάζει «προμαχώνας ενός καπιταλισμού με ισχυρό κράτος πρόνοιας», παρατηρούν γλαφυρά οι ειδήμονες του αρμόδιου τμήματος επιστημονικών μελετών της CIA. Πραγματικά στην υπερβόρεια χώρα, που με το δημοψήφισμα του 1994 γύρισε τις πλάτες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά μένοντας στην «Ευρωπαϊκή Οικονομική Περιοχή» εισφέρει με το παραπάνω στον κοινοτικό προϋπολογισμό, το Δημόσιο ελέγχει στρατηγικής σημασίας κλάδους, όπως των υδρογοναθράκων, με μεγάλες επιχειρήσεις, όπου το κράτος έχει την πλειοψηφία των μετοχών.

Η Νορβηγία διαθέτει αμύθητο φυσικό πλούτο. Εκτός από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι υδατοπτώσεις αποτελούν σημαντικότατη πηγή ενέργειας. Εδώ και πολλές δεκαετίες υδροηλεκτρικοί σταθμοί παράγουν το 99% του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ η χώρα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη στον κόσμο αναλογία ηλεκτροπαραγωγής σε σχέση με τον πληθυσμό. Η αλιεία, η δασοπονία και και τα μεταλλεύματα τροφοδοτούν την ανάπτυξη ποικίλων κλάδων της ελαφράς και βαριάς βιομηχανίας από επιπλοποιία και χαρτοποιία μέχρι ναυπηγική. Με την οικονομία διασυνδέεται ένα εκτεταμένο δίκτυο ερευνητικών κέντρων.

Το 2009 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν 57.400 δολάρια, το πέμπτο μεγαλύτερο στον κόσμο. Στο 3% του ενεργού πληθυσμού ο δείκτης της ανεργίας είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη.

Ο μαύρος χρυσός και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% των εξαγωγών, το 22% του ΑΕΠ και το 30% των δημόσιων εσόδων. Η Νορβηγία -που δεν μετέχει στον OPEC- έχει την έκτη στον κόσμο θέση στις εξαγωγές πετρελαίου και τη δεύτερη στις εξαγωγές φυσικού αεριου.

Ενας κολοσσός

Με το πλεόνασμα από τα έσοδα του Δημόσιου από τους υδρογονάθρακες χρηματοδοτείται το Κρατικό Ταμείο Συντάξεων-Οικουμενικό (Statens pensjonfond-Utland/SPU), για συντομία αποκαλούμενο Ταμείο Πετρελαίου (Oljefondet). Είναι ιδιότυπο ασφαλώς συνταξιοδοτικό ταμείο, αφού κύριοι πόροι του είναι τα δημόσια έσοδα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και όχι εισφορές ασφαλισμένων.

Αυτός ο γιγαντιαίος θεσμικός επενδυτής, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Ευρώπης και τέταρτο στον κόσμο, πιστεύεται ότι έχει το μεγαλύτερο μετοχικό χαρτοφυλάκιο στην Ευρώπη, το 1,78% της αξίας των επενδύσεων σε μετοχές στη Γηραιά Ηπειρο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η επενδυτική πολιτική του μεγαθηρίου αυτού διέπεται και από «ηθικούς κανόνες». Ετσι αποκλείεται ή παύει η κατοχή μετοχών όλων των καπνοβιομηχανιών, των πολεμικών βιομηχανιών, καθώς και επιχειρήσεων που βλάπτουν το περιβάλλον ή περιφρονούν αξίες του ανθρωπισμού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Νορβηγία
Σχετικά θέματα: Διεθνή
Γαλλία: Οι εταιρείες μετρούν υπερκέρδη και η αγορά ανέργους
Ζιζάνια και πάλι για τα ομόλογα του Νότου
Σερβίρουν φούσκες στα πιάτα μας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Η περαίωση βήμα βήμα
Δεύτερο κύμα αλλαγών
Σενάρια για κορσέ ΔΝΤ και μετά το έτος 2013
Δύσπιστη η τρόικα για περαίωση-φόρους
Με αυξημένη ταχύτητα οι μεταρρυθμίσεις
Αλλους πείσαμε, άλλους όχι
Τράπεζες
Χρυσή εφεδρεία η Εθνική για την κυβέρνηση
Τα σχέδια των τραπεζιτών για το Τ.Τ.
Ζητούνται εκατοντάδες δισ. για να καλυφθούν οι κανόνες της «Βασιλεία ΙΙΙ»
Δύο όψεις έχει η κατοχή κρατικών ομολόγων
Το όποιο πρόβλημα θα εμφανιστεί στο μέλλον
Διεθνή
Νορβηγική ψήφος εμπιστοσύνης στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου
Γαλλία: Οι εταιρείες μετρούν υπερκέρδη και η αγορά ανέργους
Ζιζάνια και πάλι για τα ομόλογα του Νότου
Σερβίρουν φούσκες στα πιάτα μας
Αγορά
Η ύφεση έφτασε στο ρετιρέ και φέρνει νέα γενιά προβληματικών
Σκληρό μπρα ντε φερ επιχειρήσεων-τραπεζών
Πολυεργαλείο το άρθρο 99, αλλά όχι και πανάκεια...
Το παρασκήνιο μιας κρίσης πολλών αστέρων
Κλονίστηκε, αλλά ελπίζει ο όμιλος Ridenco
Τουρισμός
Πόκερ ελλήνων ξενοδόχων και ξένων τουρ οπερέιτορ
Σχέδια για αεροπορική ομπρέλα χαμηλού κόστους
Πέτυχε το «τεστ ντράιβ»
Επιχειρήσεις
Η βιομηχανία αναζητά διέξοδο στις εξαγωγές
Ασφάλιση
Τα μυστικά της εξαγοράς πλασματικών ετών
Νομοσχέδιο "fast-track"
Πρώτα οι επενδύσεις, μετά το περιβάλλον
Fast track σε... αργή κίνηση
5+1 οικολογικές ανησυχίες για τις διαδικασίες-εξπρές
Κομβικός ο ρόλος της Invest in Greece