Έντυπη Έκδοση

Γαλλία: Οι εταιρείες μετρούν υπερκέρδη και η αγορά ανέργους

Με ελάχιστες αποκλίσεις ο δείκτης της ανεργίας πεισματικά κυμαίνεται γύρω στο 10% στη Γαλλία, αλλά τα κέρδη των κολοσσών του δείκτη CAC 40 του παρισινού χρηματιστηρίου με θεαματικά άλματα πλησιάζουν το πριν από τη διεθνή κρίση ύψος τους, καθώς και το ρεκόρ που είχαν καταρρίψει λίγο νωρίτερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο γαλλικό τύπο: το πρώτο εξάμηνο του 2010 τα συνολικά καθαρά κέρδη των 40 ομίλων που απαρτίζουν το δείγμα του δείκτη αυξήθηκαν 85% φτάνοντας στα 41,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο συνολικός κύκλος εργασιών τους, 631 δισ. ευρώ, αυξήθηκε 6,95%. Αισιόδοξοι οι αναλυτές προβλέπουν αρκετά εντυπωσιακά αποτελέσματα και για το δεύτερο εξάμηνο, ώστε ολόκληρο το 2010 η αύξηση των κερδών να διαμορφωθεί στο 73%.

Οπως σημειώνει στη σχετική έκθεσή της η πολυεθνική εταιρεία μελετών PricewaterhouseCoopers (PWC), το πρώτο εξάμηνο του 2008 τα 40 γαλλικά μεγαθήρια είχαν παρουσιάσει συνολικά κέρδη 50 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά τι μικρότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2007, που τα κέρδη τους ήταν τα υψηλότερα όλων των εποχών. Το δεύτερο εξάμηνο του 2008 απότομα συρρικνώθηκαν στα 9,2 δισ. αλλά πέρυσι άρχισαν βαθμιαία να ανακάμπτουν. Η επάνοδος των 40 στη δυναμική κερδοφορία αποδίδεται κυρίως:

*Στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης χωρών που συγκαταλέγονται στις σπουδαιότερες αγορές τους, όπως η Κίνα (+10,5%), η Ινδία (+9,4%), η Τουρκία και άλλες «αναδυόμενες αγορές» στην Ασία, τη Λατινική Αμερική και τον αραβικό κόσμο, ενώ οι πωλήσεις τους στις ανεπτυγμένες αλλά χειμαζόμενες δυτικές χώρες παρουσιάζουν στασιμότητα, αν δεν μειώνονται κιόλας.

*Στην εξασθένηση του ευρώ και μάλιστα όχι τόσο ως προς την εκπεφρασμένη σε αμερικανικά δολάρια αξία του όσο ως προς το ρεάλ της Βραζιλίας, το μεξικάνικο πέσο, τα δολάρια Καναδά και Αυστραλίας, ακόμη και το πολωνικό ζλότι.

Λεπτομέρεια: πάντως, εξηγεί η PWC, δεν μπορεί με ακρίβεια να υπολογιστεί σε ποιο βαθμό η εξασθένηση του ευρώ συνέβαλε στην αύξηση του πραγματικού όγκου των πωλήσεων άρα και του κύκλου εργασιών και πόσο τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται στη μετατροπή των οικείων ποσών από ξένα νομίσματα σε ευρώ.

Απ' όλους τους κλάδους στο χρηματοοικονομικό (μια εξάδα τραπεζικών-ασφαλιστικών ομίλων: ΑΧΑ, ΒΝΡ Paribas, Credit Agricole, DEXIA, Societe Generale, Unibail Rodamco) αναλογεί η μερίδα του λέοντος από τα καθαρά κέρδη: 9,9 δισ. ή σχεδόν το ένα τέταρτο από τα συνολικά.

Οσο για την εκ πρώτης όψεως χτυπητή αντίθεση εκπληκτικής κερδοφορίας και ανεργίας, που εξακολουθεί να μαστίζει το δέκατο του ενεργού πληθυσμού , θλιβερό ρεκόρ δεκαετίας, η εφημερίδα «Le Monde» στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της εξηγεί το φαινόμενο αυτό «της Γαλλίας των δυο ταχυτήτων». Ας όψεται η παγκοσμιοποίηση. Γιατί τα μεγαθήρια του CAC 40, με την ανάκαμψη τζίρου και κερδοφορίας, προσλαμβάνουν και μάλιστα αθρόα. Αλλά προσλαμβάνουν ως επί το πλείστον στο εξωτερικό, όπου και αναπτύσσονται ραγδαία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Σχετικά θέματα: Διεθνή
Νορβηγική ψήφος εμπιστοσύνης στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου
Ζιζάνια και πάλι για τα ομόλογα του Νότου
Σερβίρουν φούσκες στα πιάτα μας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Η περαίωση βήμα βήμα
Δεύτερο κύμα αλλαγών
Σενάρια για κορσέ ΔΝΤ και μετά το έτος 2013
Δύσπιστη η τρόικα για περαίωση-φόρους
Με αυξημένη ταχύτητα οι μεταρρυθμίσεις
Αλλους πείσαμε, άλλους όχι
Τράπεζες
Χρυσή εφεδρεία η Εθνική για την κυβέρνηση
Τα σχέδια των τραπεζιτών για το Τ.Τ.
Ζητούνται εκατοντάδες δισ. για να καλυφθούν οι κανόνες της «Βασιλεία ΙΙΙ»
Δύο όψεις έχει η κατοχή κρατικών ομολόγων
Το όποιο πρόβλημα θα εμφανιστεί στο μέλλον
Διεθνή
Νορβηγική ψήφος εμπιστοσύνης στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου
Γαλλία: Οι εταιρείες μετρούν υπερκέρδη και η αγορά ανέργους
Ζιζάνια και πάλι για τα ομόλογα του Νότου
Σερβίρουν φούσκες στα πιάτα μας
Αγορά
Η ύφεση έφτασε στο ρετιρέ και φέρνει νέα γενιά προβληματικών
Σκληρό μπρα ντε φερ επιχειρήσεων-τραπεζών
Πολυεργαλείο το άρθρο 99, αλλά όχι και πανάκεια...
Το παρασκήνιο μιας κρίσης πολλών αστέρων
Κλονίστηκε, αλλά ελπίζει ο όμιλος Ridenco
Τουρισμός
Πόκερ ελλήνων ξενοδόχων και ξένων τουρ οπερέιτορ
Σχέδια για αεροπορική ομπρέλα χαμηλού κόστους
Πέτυχε το «τεστ ντράιβ»
Επιχειρήσεις
Η βιομηχανία αναζητά διέξοδο στις εξαγωγές
Ασφάλιση
Τα μυστικά της εξαγοράς πλασματικών ετών
Νομοσχέδιο "fast-track"
Πρώτα οι επενδύσεις, μετά το περιβάλλον
Fast track σε... αργή κίνηση
5+1 οικολογικές ανησυχίες για τις διαδικασίες-εξπρές
Κομβικός ο ρόλος της Invest in Greece