Έντυπη Έκδοση

ΕΥΡΩΠΗ

Ζιζάνια και πάλι για τα ομόλογα του Νότου

Σε κρίσιμη φάση εισέρχεται η ευρωπαϊκή κρίση χρέους αυτό το φθινόπωρο, καθώς οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης προετοιμάζονται η μία μετά την άλλη για κλιμάκωση του δανεισμού τους από τις κεφαλαιαγορές.

Το συνολικό ύψος των κρατικών ομολόγων που θα εκδοθούν αυτό το μήνα από τις χώρες της ευρωζώνης προβλέπεται να φθάσει τα 80 δισ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο ποσό που δανείστηκαν οι «16» τον Αύγουστο. Η Ισπανία θα δανειστεί 7 δισ. ευρώ από 3,5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, η Γερμανία 18 δισ. ευρώ από 11 δισ. ευρώ, η Γαλλία 17 δισ. ευρώ έναντι κανενός τον προηγούμενο μήνα.

Ο υψηλός ρυθμός δανεισμού των Ευρωπαίων από τις κεφαλαιαγορές προβλέπεται, όμως, ότι θα συνεχιστεί αμείωτος και τους επόμενους δύο μήνες του φθινόπωρου και ότι θα υποχωρήσει ξανά στα επίπεδα του Αυγούστου το Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ING, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα δανειστούν τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο ακόμη 150 δισ. ευρώ και συνολικά περισσότερα από 300 δισ. ευρώ στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Ζητούμενο έτσι στις επόμενες ημέρες είναι το πού θα φθάσουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις επόμενες δημοπρασίες, πού θα φτάσει το κόστος δανεισμού των ευρωπαϊκών χωρών. ΔΝΤ και ΕΚΤ με δημοσιεύσεις μελετών και καθησυχαστικές δηλώσεις αξιωματούχων τους τις προηγούμενες ημέρες θέλησαν να περάσουν ένα καθησυχαστικό μήνυμα στις αγορές χαρακτηρίζοντας υπερβολικές τις αιτιάσεις των επενδυτών για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους στις περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης.

Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές έχουν ήδη ξεκινήσει να σπέρνουν τα γνωστά «ζιζάνια» με στόχο τη διαμόρφωση του επιπέδου των επιτοκίων δανεισμού και των spreads στις επόμενες δημοπρασίες ευρωπαϊκών ομολόγων. Οι ανησυχίες τους εστιάζουν ξανά στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Και πιο συγκεκριμένα, απούσης πλέον της Ελλάδος από τις αγορές, στις Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία και το αν αυτές θα καταφέρουν να επιτύχουν τους δανειακούς τους στόχους στο υπόλοιπο του έτους, με δεδομένους τους φόβους που υπάρχουν για την υγεία των τραπεζών και των οικονομιών τους.

Οι παραπάνω εκτιμούν ότι το σοβαρό πλέον ενδεχόμενο διολίσθησης της παγκόσμιας οικονομίας σε νέα ύφεση θα χτυπήσει πρώτα απ' όλα τις οικονομίες της Ιρλανδίας - η πιστοληπτική ικανότητα της οποίας υποβαθμίστηκε πρόσφατα από τη Standard & Poor's εκτοξεύοντας το spread των δεκαετών της ομολόγων στο ρεκόρ των 356 μονάδων βάσης-, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Από την άλλη πλευρά, όμως, αρκετοί είναι αυτοί που επισημαίνουν ότι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν ήδη αντλήσει από τις αγορές ομολόγων τα ποσά που χρειάζονται για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία τους και, κατά συνέπεια, οι κυβερνήσεις τους θα αντιμετωπίσουν ελάχιστες δυσκολίες.

Η Ιρλανδία πρόκειται να δανειστεί μόνο από 1,5 δισ. ευρώ αυτόν τον μήνα και τον Οκτώβριο και στη συνέχεια τίποτα από τις αγορές, ενώ η Πορτογαλία 1,5 δισ. ευρώ κάθε μήνα από το Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
Σχετικά θέματα: Διεθνή
Νορβηγική ψήφος εμπιστοσύνης στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου
Γαλλία: Οι εταιρείες μετρούν υπερκέρδη και η αγορά ανέργους
Σερβίρουν φούσκες στα πιάτα μας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Η περαίωση βήμα βήμα
Δεύτερο κύμα αλλαγών
Σενάρια για κορσέ ΔΝΤ και μετά το έτος 2013
Δύσπιστη η τρόικα για περαίωση-φόρους
Με αυξημένη ταχύτητα οι μεταρρυθμίσεις
Αλλους πείσαμε, άλλους όχι
Τράπεζες
Χρυσή εφεδρεία η Εθνική για την κυβέρνηση
Τα σχέδια των τραπεζιτών για το Τ.Τ.
Ζητούνται εκατοντάδες δισ. για να καλυφθούν οι κανόνες της «Βασιλεία ΙΙΙ»
Δύο όψεις έχει η κατοχή κρατικών ομολόγων
Το όποιο πρόβλημα θα εμφανιστεί στο μέλλον
Διεθνή
Νορβηγική ψήφος εμπιστοσύνης στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου
Γαλλία: Οι εταιρείες μετρούν υπερκέρδη και η αγορά ανέργους
Ζιζάνια και πάλι για τα ομόλογα του Νότου
Σερβίρουν φούσκες στα πιάτα μας
Αγορά
Η ύφεση έφτασε στο ρετιρέ και φέρνει νέα γενιά προβληματικών
Σκληρό μπρα ντε φερ επιχειρήσεων-τραπεζών
Πολυεργαλείο το άρθρο 99, αλλά όχι και πανάκεια...
Το παρασκήνιο μιας κρίσης πολλών αστέρων
Κλονίστηκε, αλλά ελπίζει ο όμιλος Ridenco
Τουρισμός
Πόκερ ελλήνων ξενοδόχων και ξένων τουρ οπερέιτορ
Σχέδια για αεροπορική ομπρέλα χαμηλού κόστους
Πέτυχε το «τεστ ντράιβ»
Επιχειρήσεις
Η βιομηχανία αναζητά διέξοδο στις εξαγωγές
Ασφάλιση
Τα μυστικά της εξαγοράς πλασματικών ετών
Νομοσχέδιο "fast-track"
Πρώτα οι επενδύσεις, μετά το περιβάλλον
Fast track σε... αργή κίνηση
5+1 οικολογικές ανησυχίες για τις διαδικασίες-εξπρές
Κομβικός ο ρόλος της Invest in Greece