Έντυπη Έκδοση

Σερβίρουν φούσκες στα πιάτα μας

Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΣΙΤΑΡΙΟΥ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ, ΕΝΩ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ «ΙΠΤΑΤΑΙ»

ΜΕ 13 νεκρούς σε μια διαδήλωση στη Μοζαμβίκη άνοιξε ίσως ο επόμενος γύρος στον εφιαλτικό χορό του αίματος, που παρακολουθήσαμε το 2008 με τις λαϊκές εξεγέρσεις σε Αίγυπτο, Αϊτή, Κένυα, Σομαλία για το ψωμί αλλά και το πανάκριβο καλάθι της νοικοκυράς γενικότερα.

Σήμερα, στο κοινωνικό μέτωπο του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, και όχι μόνο εκεί, οι οικονομολόγοι λένε ότι μυρίζει πάλι μπαρούτι, καθώς η τιμή του σταριού έχει διαπλασιαστει σε έξι μήνες μέσα, πετώντας πάνω από τα 130 ευρώ ο τόνος, ενώ και οι τιμές του κρέατος βρίσκονται στο ζενίθ της τελευταίας εικοσαετίας στην παγκόσμια αγορά.

Αναλυτές προσθέτουν τα βασικά είδη διατροφής στον κατάλογο με τις «επόμενες φούσκες», που επαπειλείται να σκάσουν στη διεθνή αγορά. Στην κατηγορία αυτή ο ορίζοντας έγινε πιο ζοφερός με την απόφαση του ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν να αρθεί μετά τον προσεχή θερισμό ο περιορισμός στις εξαγωγές σιτηρών της χώρας του, που μαστίζεται από την ξηρασία εφέτος.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, ο FAO (ο υπαγόμενος στα Ηνωμένα Εθνη Οργανισμός Τροφίμων) συγκαλεί για τις 24 Σεπτεμβρίου έκτακτη σύνοδο των κρατών-μελών του, παγκόσμια συνδιάσκεψη δηλαδή, στην έδρα του, τη Ρώμη, για να συζητηθούν οι επερχόμενες στην αγορά δημητριακών «διαταραχές».

Τακτική έκθεση του οργανισμού διαπιστώνει ότι οι τιμές των τροφίμων αυξάνουν με γοργούς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο: μόνο μέσα στον Αύγουστο ανέβηκαν 5,5%, φτάνοντας στο υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2008 επίπεδο. Τα αίτια δεν είναι μόνο η ξηρασία και ο περιορισμός των εξαγωγών σιτηρών που επιβλήθηκε στη Ρωσία. Αλλωστε, παράλληλα ακριβαίνουν ζάχαρη, καφές, κακάο και προπαντός τα κρέατα. Με βάση 100 τον μέσο όρο των τιμών της περιόδου 2002-2004 κατά τους σχετικούς δείκτες του FAO:

Οι ανατιμήσεις

*Η μέση τιμή του βοδινού από τις 118 μονάδες του έτους 2009 διαμορφώνεται στις 128 τον Ιανουάριο 2010 και στις 145 τον Αύγουστο.

*Του χοιρινού από τις 110 μονάδες του 2009 πάει στις 112 τον Ιανουάριο και στις 123 τον περασμένο μήνα.

*Των πουλερικών από τις 153 του 2009 στις 155 τον Ιανουάριο και στις 162 τον Αύγουστο.

*Οι τιμές του αρνιού τον Αύγουστο κατέρριψαν το ρεκόρ των τελευταίων 37 ετών στο άλμα εις ύψος.

Παράλληλα, το στάρι από 200,75 δολάρια ο τόνος τον Σεπτέμβριο του 2009 ανεβαίνει στα 214,8 δολάρια τον Ιανουάριο εφέτος και έχει εκτοξευθεί στα 288 στις μέρες μας. Οι τιμές των δημητριακών επηρεάζουν άμεσα τις τιμές των κρεάτων, επειδή τα δημητριακά σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιούνται σαν ζωοτροφές, που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του κόστους παραγωγής για τον κτηνοτρόφο.

Ο FAO προβλέπει νέες ανατιμήσεις των κρεάτων στο άμεσο μέλλον, π.χ. πάνω από 10% των πουλερικών αυτό το μήνα και άλλο τόσο του χοιρινού τον Οκτώβριο.

Οι «Financial Times» σημειώνουν ότι «οι εκτινάξεις των τιμών προσελκύουν κερδοσκοπικά κεφάλαια στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου, όπου το πλήθος άληκτων συμβολαίων μελλοντικής παράδοσης με παράγωγα (επενδυτικά προϊόντα) για μοσχάρια και γουρουνόπουλα αυξήθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο εφέτος».

Αύξηση κατανάλωσης και τιμών

Χαράς ευαγγέλια για τους πολυεθνικούς κολοσσούς, τις «έξι αδελφές», Archer Daniels Midland, Cargil, Con Agra, Bunge, Dreyfuss και JBS, που ελέγχουν την παραγωγή τροφίμων και την αμερικανική Wal Mart, παγκόσμιο leader του λιανικού εμπορίου.

Εκτός ψωμιού και ζυμαρικών, προβλέπεται αύξηση της κατανάλωσης και του κρέατος.

Η αύξηση της ενεργού ζήτησης θα προέλθει από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Νότιο Αμερική, σε μια στιγμή που σε ΗΠΑ και Αυστραλία οι κτηνοτρόφοι έχουν περιορίσει τα κοπάδια και τους πληθυσμούς των εκμεταλλεύσεών τους εξαιτίας της ξηρασίας, των ακριβών ζωοτροφών αλλά και της οικονομικής ύφεσης στον «ανεπτυγμένο Βορρά».

Αίφνης στην Αυστραλία ο πληθυσμός αιγοπροβάτων έχει αραιώσει πάνω από 50% την τελευταία εικοσαετία. Επομένως διαμορφώνονται στην αγορά κρέατος οι όροι για αλματώδη άνοδο των τιμών.

Σύμφωνα με στοιχεία το αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, εφέτος οι εξαγωγές βοδινού από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξηθούν 13% και του χοιρινού 9%. Στέλεχος της JBS, παγκόσμιου leader στην παραγωγή βοδινού, δηλώνει ότι οι τιμές του είδους μετά μια πρόσκαιρη κάμψη θα εκτιναχθούν τον επόμενο χρόνο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος τροφίμων και ποτών
Σχετικά θέματα: Διεθνή
Νορβηγική ψήφος εμπιστοσύνης στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου
Γαλλία: Οι εταιρείες μετρούν υπερκέρδη και η αγορά ανέργους
Ζιζάνια και πάλι για τα ομόλογα του Νότου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Η περαίωση βήμα βήμα
Δεύτερο κύμα αλλαγών
Σενάρια για κορσέ ΔΝΤ και μετά το έτος 2013
Δύσπιστη η τρόικα για περαίωση-φόρους
Με αυξημένη ταχύτητα οι μεταρρυθμίσεις
Αλλους πείσαμε, άλλους όχι
Τράπεζες
Χρυσή εφεδρεία η Εθνική για την κυβέρνηση
Τα σχέδια των τραπεζιτών για το Τ.Τ.
Ζητούνται εκατοντάδες δισ. για να καλυφθούν οι κανόνες της «Βασιλεία ΙΙΙ»
Δύο όψεις έχει η κατοχή κρατικών ομολόγων
Το όποιο πρόβλημα θα εμφανιστεί στο μέλλον
Διεθνή
Νορβηγική ψήφος εμπιστοσύνης στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου
Γαλλία: Οι εταιρείες μετρούν υπερκέρδη και η αγορά ανέργους
Ζιζάνια και πάλι για τα ομόλογα του Νότου
Σερβίρουν φούσκες στα πιάτα μας
Αγορά
Η ύφεση έφτασε στο ρετιρέ και φέρνει νέα γενιά προβληματικών
Σκληρό μπρα ντε φερ επιχειρήσεων-τραπεζών
Πολυεργαλείο το άρθρο 99, αλλά όχι και πανάκεια...
Το παρασκήνιο μιας κρίσης πολλών αστέρων
Κλονίστηκε, αλλά ελπίζει ο όμιλος Ridenco
Τουρισμός
Πόκερ ελλήνων ξενοδόχων και ξένων τουρ οπερέιτορ
Σχέδια για αεροπορική ομπρέλα χαμηλού κόστους
Πέτυχε το «τεστ ντράιβ»
Επιχειρήσεις
Η βιομηχανία αναζητά διέξοδο στις εξαγωγές
Ασφάλιση
Τα μυστικά της εξαγοράς πλασματικών ετών
Νομοσχέδιο "fast-track"
Πρώτα οι επενδύσεις, μετά το περιβάλλον
Fast track σε... αργή κίνηση
5+1 οικολογικές ανησυχίες για τις διαδικασίες-εξπρές
Κομβικός ο ρόλος της Invest in Greece