Έντυπη Έκδοση

Η ύφεση έφτασε στο ρετιρέ και φέρνει νέα γενιά προβληματικών

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΟΒΑΤΑΙ ΝΤΟΜΙΝΟ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕΣΩ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ στη διάχυση των συνεπειών της κρίσης, που φαίνεται να πλήττει πλέον και ανώτερα εισοδηματικά στρώματα, επιχειρούν να βάλουν κυβέρνηση και τραπεζίτες.

Τα κρούσματα της προηγούμενης εβδομάδας φέρεται να θορύβησαν κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι από την άνοιξη γίνονται αποδέκτες του έντονου προβληματισμού ισχυρών και παραδοσιακών επιχειρηματιών για τις αλυσιδωτές αντιδράσεις, που μπορεί να έχει η έλλειψη ρευστότητας και το ακριβό κόστος χρήματος, που με φειδώ προσφέρουν οι τράπεζες.

Αιφνιδιασμός

Η αγορά αιφνιδιάστηκε από την υπαγωγή του ξενοδοχείου «Πεντελικόν» στις διατάξεις του άρθρου 99, τη διακοπή λειτουργίας της εταιρείας γαστρονομίας Platis, το επικείμενο «σκάσιμο» και άλλων ονομάτων-συμβόλων της «υψηλής κοινωνίας» και του life-style, καθώς φήμες θέλουν άλλη μία ιστορική ξενοδοχειακή μονάδα, μία αντιπροσωπεία σκαφών αναψυχής και δύο-τρεις γνωστότατες αλυσίδες «επώνυμης ένδυσης» να βρίσκονται σε δεινή θέση.

Κορυφαία κυβερνητική πηγή απέδιδε σε αυτήν ακριβώς την επιδείνωση (χρονικά και... ποσοτικά) της κατάστασης την επίσπευση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, την πίεση για άμεσες κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο που εντείνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το θέμα φέρεται να εξετάσθηκε στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Λουκά Παπαδήμο, ενώ μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθούν τα όσα είπε ο Απόστολος Ταμβακάκης στη συνάντηση που είχε με μακεδόνες επιχειρηματίες, στο περιθώριο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Εθνική Τράπεζα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής έκανε λόγο για κεφάλαια ύψους 1,4 δισ. ευρώ, που προγραμματίζεται να δοθούν σε αναχρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων το 2011, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επισφάλειες και να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις.

Κεφάλαια που, εάν συγκριθούν με τα μόλις 100 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογισθεί για φέτος, επιβεβαιώνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και δείχνουν τον προσανατολισμό του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου να περιορισθούν οι συνέπειες της κρίσης.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως οι αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99, οι πτωχεύσεις, τα «κανόνια» θα αυξηθούν δραματικά τη διετία 2011-12. Επιτελείς κάνουν λόγο για «...νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων σε έκταση, που ανάλογή της είχε χαρακτηρίσει την προηγούμενη δομική αναδιάταξη επιχειρηματικών-επενδυτικών δυνάμεων στην ελληνική οικονομία στη δεκαετία του '70».

Προτεραιότητα του Μαξίμου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι η διαχείριση των συνεπειών, που πλέον έχουν διαπεράσει τα μεσαιο-υψηλά στρώματα και απειλούν με ντόμινο ηχηρά ονόματα του εγχώριου επιχειρείν.

Παράπλευρες απώλειες

Η κρισιμότητα της κατάστασης πρέπει να εξετασθεί σε όλο της το εύρος, καθώς αγγίζονται κλάδοι που δεν σχετίζονται άμεσα με τις επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα. Οι υψηλές επενδύσεις -και λόγω του έντονου ανταγωνισμού- που έγιναν την τετραετία 2003-6, η επιβάρυνση του κόστους χρήματος-εξυπηρέτησης δανείων, η επίπλαστη ευφορία που είχε δημιουργηθεί και οι φρούδες προσδοκίες (όπως αποδείχθηκαν) για ενίσχυση της τουριστικής κίνησης (κυρίως υψηλότερων προδιαγραφών) δημιούργησαν το πλαίσιο της κρίσης.

Επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην κατασκευή εμπορικών κέντρων και την εκμετάλλευση ακινήτων, θεωρεί «...εκ των ων ουκ άνευ τον εξορθολογισμό των μισθωμάτων, ακόμη και σε κτίρια της Κηφισιάς και στο Κεφαλάρι», ενώ προετοιμάζεται για κλείσιμο του 10% των καταστημάτων που διατηρεί, λόγω των πιεστικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν εταιρείες ένδυσης-υπόδησης, οικιακών ειδών και παροχής υπηρεσιών.

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσει και την περίπτωση της Platis Gastronomie. Η... έκπτωση της εταιρείας για τις γαστριμαργικές απολαύσεις των βορείων προαστίων παρασέρνει ηχηρά ονόματα, όπως τα καταστήματα Au Delicieux και τους χώρους εκδηλώσεων The Residence, σύμβολα μιας γενιάς, που μετά τη μεταπολίτευση πλούτισε, ανέβηκε κοινωνικά και ισχυροποιήθηκε οικονομικά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Οικονομική κρίση
Επιχειρήσεις
Σχετικά θέματα: Αγορά
Σκληρό μπρα ντε φερ επιχειρήσεων-τραπεζών
Πολυεργαλείο το άρθρο 99, αλλά όχι και πανάκεια...
Το παρασκήνιο μιας κρίσης πολλών αστέρων
Κλονίστηκε, αλλά ελπίζει ο όμιλος Ridenco
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Η περαίωση βήμα βήμα
Δεύτερο κύμα αλλαγών
Σενάρια για κορσέ ΔΝΤ και μετά το έτος 2013
Δύσπιστη η τρόικα για περαίωση-φόρους
Με αυξημένη ταχύτητα οι μεταρρυθμίσεις
Αλλους πείσαμε, άλλους όχι
Τράπεζες
Χρυσή εφεδρεία η Εθνική για την κυβέρνηση
Τα σχέδια των τραπεζιτών για το Τ.Τ.
Ζητούνται εκατοντάδες δισ. για να καλυφθούν οι κανόνες της «Βασιλεία ΙΙΙ»
Δύο όψεις έχει η κατοχή κρατικών ομολόγων
Το όποιο πρόβλημα θα εμφανιστεί στο μέλλον
Διεθνή
Νορβηγική ψήφος εμπιστοσύνης στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου
Γαλλία: Οι εταιρείες μετρούν υπερκέρδη και η αγορά ανέργους
Ζιζάνια και πάλι για τα ομόλογα του Νότου
Σερβίρουν φούσκες στα πιάτα μας
Αγορά
Η ύφεση έφτασε στο ρετιρέ και φέρνει νέα γενιά προβληματικών
Σκληρό μπρα ντε φερ επιχειρήσεων-τραπεζών
Πολυεργαλείο το άρθρο 99, αλλά όχι και πανάκεια...
Το παρασκήνιο μιας κρίσης πολλών αστέρων
Κλονίστηκε, αλλά ελπίζει ο όμιλος Ridenco
Τουρισμός
Πόκερ ελλήνων ξενοδόχων και ξένων τουρ οπερέιτορ
Σχέδια για αεροπορική ομπρέλα χαμηλού κόστους
Πέτυχε το «τεστ ντράιβ»
Επιχειρήσεις
Η βιομηχανία αναζητά διέξοδο στις εξαγωγές
Ασφάλιση
Τα μυστικά της εξαγοράς πλασματικών ετών
Νομοσχέδιο "fast-track"
Πρώτα οι επενδύσεις, μετά το περιβάλλον
Fast track σε... αργή κίνηση
5+1 οικολογικές ανησυχίες για τις διαδικασίες-εξπρές
Κομβικός ο ρόλος της Invest in Greece