Έντυπη Έκδοση

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Πολυεργαλείο το άρθρο 99, αλλά όχι και πανάκεια...

Διαστάσεις επιδημίας έχει πάρει το φαινόμενο οι επιχειρήσεις να ζητούν ένταξη σε καθεστώς συνδιαλλαγής, για να προστατευθούν από τους πιστωτές, καθώς βρίσκονται σε προσωρινή αδυναμία πληρωμών.

Ομως οι υποθέσεις σπάνια έχουν θετική κατάληξη, καθώς η ένταξή τους ή μη στο περίφημο άρθρο 99 του νόμου 3588 του 2007 (τροποποιήθηκε το 2010) περνάει αναγκαστικά μέσα από την πλειοψηφία των πιστωτών.

Ετσι, αρκετές επιχειρήσεις «κυνηγούν το άρθρο 99», όχι τόσο γιατί τρέφουν ελπίδες ανάκαμψης όσο για να κερδίσουν χρόνο, συνεχίζοντας να λειτουργούν ανορθόδοξα (ξοδεύοντας χρήματα σε παρένθετα πρόσωπα, πουλώντας περιουσιακά στοιχεία είτε σε χαμηλές τιμές είτε σε παρένθετα πρόσωπα και γενικά κάνοντας αναποτελεσματική τη διαχείριση των εταιρικών τους πραγμάτων). Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών, μόνο μία στις 10 επιχειρήσεις από αυτές που ζητούν προστασία διασώζεται. Οι άλλες δυστυχώς... πεθαίνουν, γιατί μέτοχοι και πιστωτές δεν συμφωνούν να βάλουν νερό στο κρασί τους.

Η «Οικονομία» παρουσιάζει πώς λειτουργεί στην πράξη η σχετική νομοθεσία:

*Οι επιχειρήσεις που αιτούνται την ένταξή τους στο καθεστώς συνδιαλλαγής (άρθρα 99 και 100) ζητούν προστασία από τους πιστωτές και «συνδιαλλαγή» μαζί τους, για να πετύχουν δύο βασικά πράγματα: πρώτον, τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, διασφαλίζοντας κατά το δυνατό τις θέσεις εργασίας και, δεύτερον, αποπληρωμή του χρέους, είτε με «ψαλίδισμά» του (το γνωστό πλέον haircut) είτε και με χρονική παράταση.

*Η αίτηση για ένταξη στο άρθρο 99 δεν παρέχει διασφάλιση προστασίας από τους πιστωτές. Γι' αυτό οι επιχειρήσεις αξιοποιούν το άρθρο 100, που είναι συμπληρωματικό και περιλαμβάνει τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα να ζητήσουν από το δικαστήριο προληπτικά μέτρα για την προστασία, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση.

*Σε αυτή τη φάση, οι επιχειρήσεις μαζί με τη αίτηση καταθέτουν και ένα πλάνο εξυγίανσής τους.

*Εάν πετύχουν να πάρουν προσωρινή διαταγή (διαρκεί το πολύ δύο μήνες), τότε ορίζεται άμεσα δικάσιμος για την ένταξη ή μη στο καθεστώς συνδιαλλαγής. Εάν δεν πετύχουν προσωρινή προστασία, έχουν τον κίνδυνο κάποιος πιστωτής ή προμηθευτής να προσφύγει εναντίον τους, ζητώντας είτε πτώχευση είτε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. Σε αυτή την περίπτωση, η επιχείρηση αντιδρά με ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να μπλοκάρει τη διαδικασία μέχρι το δικαστήριο να εξετάσει το αίτημα συνδιαλλαγής.

*Σε όλα τα στάδια μέχρι τη δικάσιμο, η εταιρεία δεν υποχρεούται να έχει κάνει καμία συμφωνία με τους πιστωτές. Αυτοβούλως, δηλαδή, μπαίνει στη διαδικασία.

*Οταν δικάζεται η υπόθεση της συνδιαλλαγής, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να αποδείξουν στο δικαστήριο ότι έχουν περιέλθει σε πρόσκαιρη αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών τους και ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί. Γι' αυτό και αναλύουν εκτενώς το επιχειρηματικό τους πλάνο. Με βάση όλα αυτά και πιθανώς άλλα διαθέσιμα στοιχεία ακόμα και από την πλευρά των πιστωτών, οι οποίοι μπορούν να παρασταθούν στο δικαστήριο, αποφασίζεται εάν η εταιρεία θα ενταχθεί ή όχι στο καθεστώς της συνδιαλλαγής.

*Εάν η απόφαση είναι θετική, τότε ορίζεται διαμεσολαβητής, ο οποίος θα κάνει τις διαπραγματεύσεις με τις δύο πλευρές -εταιρεία και πιστωτές- και θα προσπαθήσει να βρει λύση στο πρόβλημα. Η διαδικασία αυτή έχει προθεσμία τεσσάρων μηνών (από δύο που είχε πριν τροποποιηθεί ο νόμος εφέτος). Η λύση θα περιλαμβάνει: α) ορισμό του ποσού του χρέους και β) τον τρόπο αποπληρωμής του. Εάν συμφωνήσουν -κάτι που προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών-, τότε πάνε στο δικαστήριο και επικυρώνουν τη συνδιαλλαγή.

*Η διάρκεια της συμφωνίας ορίζεται σε τέσσερα χρόνια.

*Εάν δεν τα βρουν οι δύο πλευρές, η συνδιαλλαγή αποτυγχάνει και η εταιρεία αφήνεται στην τύχη της και στο έλεος των πιστωτών...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Οικονομική κρίση
Επιχειρήσεις
Σχετικά θέματα: Αγορά
Η ύφεση έφτασε στο ρετιρέ και φέρνει νέα γενιά προβληματικών
Σκληρό μπρα ντε φερ επιχειρήσεων-τραπεζών
Το παρασκήνιο μιας κρίσης πολλών αστέρων
Κλονίστηκε, αλλά ελπίζει ο όμιλος Ridenco
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Η περαίωση βήμα βήμα
Δεύτερο κύμα αλλαγών
Σενάρια για κορσέ ΔΝΤ και μετά το έτος 2013
Δύσπιστη η τρόικα για περαίωση-φόρους
Με αυξημένη ταχύτητα οι μεταρρυθμίσεις
Αλλους πείσαμε, άλλους όχι
Τράπεζες
Χρυσή εφεδρεία η Εθνική για την κυβέρνηση
Τα σχέδια των τραπεζιτών για το Τ.Τ.
Ζητούνται εκατοντάδες δισ. για να καλυφθούν οι κανόνες της «Βασιλεία ΙΙΙ»
Δύο όψεις έχει η κατοχή κρατικών ομολόγων
Το όποιο πρόβλημα θα εμφανιστεί στο μέλλον
Διεθνή
Νορβηγική ψήφος εμπιστοσύνης στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου
Γαλλία: Οι εταιρείες μετρούν υπερκέρδη και η αγορά ανέργους
Ζιζάνια και πάλι για τα ομόλογα του Νότου
Σερβίρουν φούσκες στα πιάτα μας
Αγορά
Η ύφεση έφτασε στο ρετιρέ και φέρνει νέα γενιά προβληματικών
Σκληρό μπρα ντε φερ επιχειρήσεων-τραπεζών
Πολυεργαλείο το άρθρο 99, αλλά όχι και πανάκεια...
Το παρασκήνιο μιας κρίσης πολλών αστέρων
Κλονίστηκε, αλλά ελπίζει ο όμιλος Ridenco
Τουρισμός
Πόκερ ελλήνων ξενοδόχων και ξένων τουρ οπερέιτορ
Σχέδια για αεροπορική ομπρέλα χαμηλού κόστους
Πέτυχε το «τεστ ντράιβ»
Επιχειρήσεις
Η βιομηχανία αναζητά διέξοδο στις εξαγωγές
Ασφάλιση
Τα μυστικά της εξαγοράς πλασματικών ετών
Νομοσχέδιο "fast-track"
Πρώτα οι επενδύσεις, μετά το περιβάλλον
Fast track σε... αργή κίνηση
5+1 οικολογικές ανησυχίες για τις διαδικασίες-εξπρές
Κομβικός ο ρόλος της Invest in Greece