Έντυπη Έκδοση

Το παρασκήνιο μιας κρίσης πολλών αστέρων

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ «ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΝ» ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ, ΤΟΥ ΚΡΙΣΙΜΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ «ΖΟΥΓΚΛΑΣ» ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

Ο «ΧΟΡΟΣ» τραπεζιτών-επιχειρηματιών στην εποχή της βαθιάς οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα άλλοτε θυμίζει ποντιακό πυρρίχιο (πολεμικός) κι άλλοτε ρομαντικό βαλς.

Χωρίς να απομακρύνεται ποτέ ο κίνδυνος να μετεξελιχθεί το βαλς σε χορό του... Ζαλόγγου, καθώς επιχειρήσεις απειλούνται με «ξαφνικό θάνατο», εξαιτίας έλλειψης μετρητών και ενώ εκατοντάδες εργαζόμενοι μένουν στο δρόμο.

Ευκαιρίες

Η περίπτωση του ξενοδοχείου «Πεντελικόν» είναι ενδεικτική των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, του κρίσιμου ρόλου των τραπεζών, αλλά και του σκηνικού επιχειρηματικής «ζούγκλας» που διαμορφώνεται ταχύτατα, καθώς ποικίλα συμφέροντα καραδοκούν να γοντατίσουν ανταγωνιστές τους. Είτε για να τους εξαγοράσουν «κοψοχρονιά» είτε για να αποσπάσουν χωρίς κόπο τα μερίδια αγοράς που κατείχαν.

Ταυτόχρονα, η κατάσταση πολλών εταιρειών επιβαρύνεται από άστοχες επιχειρηματικές κινήσεις, οι οποίες θα περνούσαν ίσως απαρατήρητες σε άλλες εποχές, αλλά -εν μέσω κρίσης- ισοδυναμούν με βαρίδια ικανά να συμπαρασύρουν στο βυθό άλλοτε κραταιές επιχειρήσεις.

Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε το τελευταίο εξάμηνο ο όμιλος του 65άχρονου επιχειρηματία Χάρη Βάρδη, ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου «Πεντελικόν», αιφνιδίασαν την αγορά, καθώς έγιναν γνωστά την ίδια περίοδο που ανακοινωνόταν ότι έβαζαν «λουκέτο» μεγάλες φίρμες των βορείων προαστίων. Η είδηση ότι ένα από τα «τοτέμ» της αθηναϊκής ξενοδοχειακής αγοράς πολυτελείας είχε ζητήσει από τις 22 Αυγούστου να υπαχθεί στο άρθρο 99 του Ν.3588/2007 ανησύχησε την αγορά.

Ετσι, η επιχείρηση βρέθηκε ξαφνικά στο μάτι του κυκλώνα. Πηγή προσκείμενη στο στενό οικογενειακό περιβάλλον του επιχειρηματία ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ.Ε.»: «Μετά τα δημοσιεύματα, άρχισαν να χτυπούν τα τηλέφωνα από πελάτες που είτε ήθελαν να ακυρώσουν εκδηλώσεις τους είτε απέσυραν το ενδιαφέρον τους. Ταυτόχρονα, οι προμηθευτές ζητούσαν να πληρωθούν προκαταβολικά, πριν εφοδιάσουν τις εταιρείες του ομίλου. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό, σε μια περίοδο όπως αυτή που διανεύει η χώρα σήμερα. Από τη μια μεριά, να μας ζητάνε εμείς να πληρώνουμε μετρητοίς τους προμηθευτές μας, ενώ από την άλλη πλευρά οι πελάτες μας -που μας χρωστούν μεγάλα ποσά- να μας έχουν δώσει επιταγές που πρόκειται να εξοφληθούν μετά από έξι ή οκτώ μήνες».

Είναι ενδεικτικό ότι η εταιρεία έσπευσε να ανακοινώσει: «Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι, όχι μόνο το ξενοδοχείο "Πεντελικόν'' δεν οδεύει σε οικονομικό μαρασμό, όπως ανακριβώς αναγράφεται σε μερίδα του τύπου, αλλά έχοντας την πλήρη υποστήριξη των τραπεζών με τις οποίες ευρισκόμεθα σε αγαστή συνεργασία υπεισέρχεται σε μία νέα ανοδική και δυναμική τροχιά, τα αποτελέσματα της οποίας σύντομα θα καταστούν ορατά».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του επιχειρηματία, ο Χ. Βάρδης κινείται ήδη να βγάλει την εταιρεία από το άρθρο 99 με τη συναίνεση των πιστωτών του. Ο Χ. Βάρδης φέρεται να συζητούσε το καλοκαίρι με τις τράπεζες ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής των δανείων του. Ωστόσο, δεν προέκυψε κάποιο αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα τον περασμένο Αύγουστο η επιχείρηση να καθυστερήσει την καταβολή μισθών στο προσωπικό της. «Στα 25 χρόνια που λειτουργούμε, ήταν η πρώτη φορά, έγινε μόνο για ένα μήνα και, ήδη, το πρόβλημα έχει ξεπεραστεί», ανέφερε πηγή προσκείμενη στον Χ. Βάρδη. Τότε ο Χ. Βάρδης αποφάσισε να ζητήσει την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθ. 99 του Ν.3588/2007, που εξασφαλίζει προστασία από τους πιστωτές.

Λάθος τακτικής

Σε αυτό το σημείο, εξηγούν παράγοντες της αγοράς, έγινε το κρίσιμο λάθος από την πλευρά του επιχειρηματία. «Αντί να εντάξει στο άρθ. 99 μόνο τις προβληματικές δραστηριότητες, που είχε εγκαινιάσει τα τελευταία χρόνια, το έκανε για το σύνολο των εταιρειών του ομίλου. Παρά το γεγονός ότι το "Πεντελικόν" και το κέτερινγκ (Κτήμα Πεντελικόν) δεν αντιμετώπιζαν ιδιαίτερο πρόβλημα. Αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες, όπως και τα άλλα ξενοδοχεία της Αθήνας».

Οι Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Βάρδης Α.Ε. έχουν υποχρεώσεις ύψους 26 εκατ. ευρώ προς την Alpha Bank, για τις οποίες έχουν υποθηκευθεί ακίνητα του ομίλου και πρόσθετα δάνεια που απαιτήθηκαν, για να δημιουργηθούν τα τρία εστιατόρια που λειτουργεί στη μαρίνα Φλοίσβου.

Αχίλλειος πτέρνα του ομίλου αποδείχθηκε η απόφαση να λειτουργήσει στην Ελλάδα αλυσίδα των γερμανικών αρτοποιείων Aric Kaizer. Οι ζημιές από τα επτά καταστήματα, που λειτουργούν σήμερα, φθάνουν ήδη τα 4 εκατ. ευρώ και η συνέχιση της λειτουργίας τους κρίνεται πλέον προβληματική.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Οικονομική κρίση
Επιχειρήσεις
Σχετικά θέματα: Αγορά
Η ύφεση έφτασε στο ρετιρέ και φέρνει νέα γενιά προβληματικών
Σκληρό μπρα ντε φερ επιχειρήσεων-τραπεζών
Πολυεργαλείο το άρθρο 99, αλλά όχι και πανάκεια...
Κλονίστηκε, αλλά ελπίζει ο όμιλος Ridenco
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Η περαίωση βήμα βήμα
Δεύτερο κύμα αλλαγών
Σενάρια για κορσέ ΔΝΤ και μετά το έτος 2013
Δύσπιστη η τρόικα για περαίωση-φόρους
Με αυξημένη ταχύτητα οι μεταρρυθμίσεις
Αλλους πείσαμε, άλλους όχι
Τράπεζες
Χρυσή εφεδρεία η Εθνική για την κυβέρνηση
Τα σχέδια των τραπεζιτών για το Τ.Τ.
Ζητούνται εκατοντάδες δισ. για να καλυφθούν οι κανόνες της «Βασιλεία ΙΙΙ»
Δύο όψεις έχει η κατοχή κρατικών ομολόγων
Το όποιο πρόβλημα θα εμφανιστεί στο μέλλον
Διεθνή
Νορβηγική ψήφος εμπιστοσύνης στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου
Γαλλία: Οι εταιρείες μετρούν υπερκέρδη και η αγορά ανέργους
Ζιζάνια και πάλι για τα ομόλογα του Νότου
Σερβίρουν φούσκες στα πιάτα μας
Αγορά
Η ύφεση έφτασε στο ρετιρέ και φέρνει νέα γενιά προβληματικών
Σκληρό μπρα ντε φερ επιχειρήσεων-τραπεζών
Πολυεργαλείο το άρθρο 99, αλλά όχι και πανάκεια...
Το παρασκήνιο μιας κρίσης πολλών αστέρων
Κλονίστηκε, αλλά ελπίζει ο όμιλος Ridenco
Τουρισμός
Πόκερ ελλήνων ξενοδόχων και ξένων τουρ οπερέιτορ
Σχέδια για αεροπορική ομπρέλα χαμηλού κόστους
Πέτυχε το «τεστ ντράιβ»
Επιχειρήσεις
Η βιομηχανία αναζητά διέξοδο στις εξαγωγές
Ασφάλιση
Τα μυστικά της εξαγοράς πλασματικών ετών
Νομοσχέδιο "fast-track"
Πρώτα οι επενδύσεις, μετά το περιβάλλον
Fast track σε... αργή κίνηση
5+1 οικολογικές ανησυχίες για τις διαδικασίες-εξπρές
Κομβικός ο ρόλος της Invest in Greece