Έντυπη Έκδοση

Πόκερ ελλήνων ξενοδόχων και ξένων τουρ οπερέιτορ

ΠΩΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΦΙΧΤΟ ΠΡΕΣΙΝΓΚ ΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΠΑΚΕΤΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΜΙΑ ΣΚΛΗΡΗ παρτίδα πόκερ, με βασικούς πρωταγωνιστές ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, τους ισχυρότερους ευρωπαίους τουρ οπερέιτορ και μερικές από τις γνωστότερες ξένες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα.

Οι έλληνες ξενοδόχοι θεωρούν ζήτημα ζωής και θανάτου να αυξηθεί σημαντικά η τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα από την επόμενη κιόλας χρονιά. Με αυτό τον τρόπο υπολογίζουν να καλύψουν μέρος της περυσινής και φετινής χασούρας που σημείωσαν εξαιτίας των μεγάλων εκπτώσεων, τις οποίες έκαναν προκειμένου να βρουν πελάτες. Επιπλέον, θέλουν αυξημένη πελατεία ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τις χαμηλές τιμές τους αλλά και να αντέξουν έναν ενδεχόμενο νέο χορό μείωσης τιμών την επόμενη χρονιά.

Αιφνιδιαστικά

Η «παρτίδα» πήρε φωτιά πριν από λίγες μέρες από μια αιφνιδιαστική κίνηση του δεύτερου ισχυρότερου ευρωπαίου τουρ οπερέιτορ: του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook, ο οποίος στέλνει στη χώρα μας περί το ένα εκατ. τουρίστες απ' όλη την Ευρώπη και ιδίως τις γερμανόφωνες χώρες, την αγγλική αγορά και τη βόρεια Ευρώπη.

Οι υπεύθυνοι του τουριστικού οργανισμού ενημέρωσαν, ήδη, τους κυριότερους έλληνες ξενοδόχους ότι θα παρακρατήσουν το 5% από το υπόλοιπο των χρημάτων που τους οφείλουν για φέτος. Αν υλοποιηθεί η απόφαση, εκτιμάται ότι οι έλληνες ξενοδόχοι θα χάσουν φέτος επιπλέον αρκετά εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μειωθεί ακόμα περισσότερο η ήδη οριακή ρευστότητά τους.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Α. Ανδρεάδης έχει ζητήσει διευκρινίσεις για το θέμα από την ηγεσία του Thomas Cook, καθώς ξενοδόχοι σε όλη τη χώρα άρχισαν να δέχονται, ο ένας μετά τον άλλο, τηλεφωνήματα από στελέχη του τουρ οπερέιτορ που τους ανακοίνωνε απλώς τη μονομερή απόφαση της εταιρείας.

Ξενοδοχειακές πηγές εκτιμούσαν ότι το ψαλίδισμα κατά 5% των οφειλομένων που ανακοίνωσε προφορικά ο Thomas Cook θα μπορούσε να ερμηνευτεί πολλαπλά: Είτε ότι υποδηλώνει ταμειακό πρόβλημα του τουρ οπερέιτορ, είτε ότι μεταθέτει για την επόμενη χρονιά την εξόφληση των οφειλών του, είτε ότι επιδιώκει να ασκήσει πίεση στους ξενοδόχους για νέες μειώσεις τιμών για το 2011 με αντάλλαγμα να εξοφληθούν για φέτος.

Η κίνηση του Thomas Cook οδηγεί τους ισχυρότερους «παίκτες» της ελλληνικής ξενοδοχειακής αγοράς να επιταχύνουν τα σχέδιά τους για δημιουργία πρόσθετων, συμπληρωματικών «καναλιών» πωλήσεων απ' όπου θα αντλούν πρόσθετη πελατεία. Στόχος τους είναι να απεξαρτηθούν όσο γίνεται από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των ισχυρών ξένων τουρ οπερέιτορ, οι οποίοι επιδιώκουν να κρατούν όσο γίνεται χαμηλότερα τις τιμές των δωματίων στα ξενοδοχεία.

Το σχέδιο των ισχυρών ξενοδόχων περιλαμβάνει τη σύναψη συμφωνιών με γνωστές αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους (low cost carriers), ώστε να δημιουργηθεί ένα πυκνό δίκτυο αεροπορικών γραμμών που θα συνδέουν απευθείας ελληνικούς προορισμούς με δεκάδες ευρωπαϊκά περιφερειακά αεροδρόμια. Μ' αυτό τον τρόπο, θεωρούν ότι θα αυξηθεί η τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά τους μήνες πριν και μετά το καλοκαίρι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρισμός
Σχετικά θέματα: Τουρισμός
Σχέδια για αεροπορική ομπρέλα χαμηλού κόστους
Πέτυχε το «τεστ ντράιβ»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Η περαίωση βήμα βήμα
Δεύτερο κύμα αλλαγών
Σενάρια για κορσέ ΔΝΤ και μετά το έτος 2013
Δύσπιστη η τρόικα για περαίωση-φόρους
Με αυξημένη ταχύτητα οι μεταρρυθμίσεις
Αλλους πείσαμε, άλλους όχι
Τράπεζες
Χρυσή εφεδρεία η Εθνική για την κυβέρνηση
Τα σχέδια των τραπεζιτών για το Τ.Τ.
Ζητούνται εκατοντάδες δισ. για να καλυφθούν οι κανόνες της «Βασιλεία ΙΙΙ»
Δύο όψεις έχει η κατοχή κρατικών ομολόγων
Το όποιο πρόβλημα θα εμφανιστεί στο μέλλον
Διεθνή
Νορβηγική ψήφος εμπιστοσύνης στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου
Γαλλία: Οι εταιρείες μετρούν υπερκέρδη και η αγορά ανέργους
Ζιζάνια και πάλι για τα ομόλογα του Νότου
Σερβίρουν φούσκες στα πιάτα μας
Αγορά
Η ύφεση έφτασε στο ρετιρέ και φέρνει νέα γενιά προβληματικών
Σκληρό μπρα ντε φερ επιχειρήσεων-τραπεζών
Πολυεργαλείο το άρθρο 99, αλλά όχι και πανάκεια...
Το παρασκήνιο μιας κρίσης πολλών αστέρων
Κλονίστηκε, αλλά ελπίζει ο όμιλος Ridenco
Τουρισμός
Πόκερ ελλήνων ξενοδόχων και ξένων τουρ οπερέιτορ
Σχέδια για αεροπορική ομπρέλα χαμηλού κόστους
Πέτυχε το «τεστ ντράιβ»
Επιχειρήσεις
Η βιομηχανία αναζητά διέξοδο στις εξαγωγές
Ασφάλιση
Τα μυστικά της εξαγοράς πλασματικών ετών
Νομοσχέδιο "fast-track"
Πρώτα οι επενδύσεις, μετά το περιβάλλον
Fast track σε... αργή κίνηση
5+1 οικολογικές ανησυχίες για τις διαδικασίες-εξπρές
Κομβικός ο ρόλος της Invest in Greece