Έντυπη Έκδοση

Τα μυστικά της εξαγοράς πλασματικών ετών

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΟ ΤΟΥ '83 ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ, οι άδειες ανατροφής των παιδιών, η ανεργία και η απουσία λόγω ασθενείας, η εκπαιδευτική άδεια και η αναπηρία αποτελούν την χρυσή εφεδρία ενός ασφαλισμένου προκειμένου να αποφύγει τη συνταξιοδότηση στο 65ο έτος της ηλικίας.

Οι παραπάνω χρόνοι μπορούν να αθροιστούν στον πραγματικό ασφαλιστικό χρόνο και έτσι ένας εργαζόμενος να συμπληρώσει τις ισχύουσες ευνοϊκές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και να αποφύγει τις δρακόντειες διατάξεις του νόμου 3863/2010. Αυτά για το ΙΚΑ και τους εργαζομενους στον ιδιωτικό τομέα.

Γιατί οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ, οι ασφαλισμένοι στα ειδικά ταμεία, οι τραπεζοϋπάλληλοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν την ευχέρεια της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος από φέτος, αρκεί να έχουν ασφαλιστεί προ του 1983, προκειμένου να ξεφύγουν από την «τσιμπίδα» του νόμου. Κοντολογίς αυτούς τους ασφαλισμένους δεν τους επηρεάζουν τα νέα όρια που τίθενται σε ισχύ σταδιακά από το 2011 και, οριστικά, από το 2015 και μετά.

Δεν μπορούν

Βεβαίως οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι που θεμελίωσαν ή θεμελιώνουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν μπορούν να κάνουν χρήση των διατάξεων για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου. Σε μια τέτοια περίπτωση όποιος έχει προσληφθεί στο Δημόσιο ή σε δημοσίου ενδιαφέροντος υπηρεσία ή επιχείρηση (ΔΕΚΟ) το 1980 δεν μπορεί τον επόμενο χρόνο να αναγνωρίσει και 4 χρόνια σπουδών και να συνταξιοδοτηθεί μέσα στο 2011 με 31 έτη πραγματικής ασφάλισης (και 35 συνολικά) χωρίς όριο ηλικίας. Δηλαδή, με το νέο ασφαλιστικό, αυτό είναι αναπόδραστο, δεν έγιναν πιο ευνοϊκοί οι όροι συνταξιοδότησης. Εγιναν αυστηρότεροι έως δρακόντειοι.

Σε λίγες περιπτώσεις και μόνο για ορισμένες μητέρες με ανήλικο στον ιδιωτικό τομέα έγινε πιο ευνοϊκό το σύστημα, και αυτό μόνο για την τριετία 2010-12. Συγκεκριμένα, όσες γυναίκες έχουν ανήλικο και 5.500 ένσημα κατοχυρώνουν το 55ο έτος για έξοδο στη σύνταξη (50ό με μειωμένη). Χωρίς απαραιτήτως να είναι σήμερα 50 ετών (όπως απαιτούσε έως τώρα η νομοθεσία για το ΙΚΑ) ή συμπληρώσουν αυτή την ηλικία κατά την προσεχή 2ετία. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση, όταν δηλαδή μια γυναικα γεννήσει ή υιοθετήσει παιδί την περίοδο 2011-12 ή συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων (5.500 ένσημα ή 18,3 έτη) κατοχυρώνει ως έτος συνταξιοδότησης την ηλικία που προβλέπεται για το συγκεκριμένο ημερολογιακό έτος. Δηλαδή το 57ο (52 για μειωμένη) εάν οι προϋποθέσεις συγκεντρωθούν το 2011 και το 60ο (55ο για μειωμένη) το 2012.

Από το 2013 οι γυναίκες, ακόμη και με ανήλικο, θα βγαίνουν στο 65ο έτος (60ο για μειωμένη). Απλώς θα μπορούν να αναγνωρίζουν πλασματικό χρόνο και για τα τέκνα και έτσι να συμπληρώνουν την 40ετία για συνταξιοδότηση στο 60ο έτος κάπως ευχερέστερα έναντι των άκαμπτων προβλέψεων του νόμου. Δηλαδή η 40ετία μπορεί να γίνει ακόμη και 33 έτη πραγματικής εργασίας (ασφάλισης) συν 7 πλασματικά έτη.

Ετσι, οι «παλαιοί» εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και Δημόσιο δεν μπορούν να αναγνωρίσουν πρόσθετο πλασματικό χρόνο από τη νέα δεξαμενή του νόμου 3863 (4 έτη το 2011 και έως 7 έτη το 2014, όπου περιλαμβάνονται οι σπουδές, πλασματικός χρόνος για κάθε παιδί και 5 έτη για την τρίτεκνη μητέρα κ.λπ.).

Στον ιδιωτικό τομέα και γενικώς οι ασφαλισμένοι που δεν θεμελιώνουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορούν να κάνουν χρήση πλασματικού χρόνου από το 2011 (4 έτη την επόμενη χρονιά και έως 7 έτη το 2014) και να αποφύγουν την παγίδευση στα νέα υψηλά όρια ηλικίας του νόμου 3863/2010.

Ομως ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων μπορούν από φέτος να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο και να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα, θεμελιώνοντας δικαίωμα συνταξιοδότησης στην ηλικία που ισχύει τώρα (και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους). Δηλαδή οι γυναίκες που θα συγκεντρώσουν, και με τον πλασματικό χρόνο, 4.500 ένσημα (15 έτη) θα βγουν στο 60ό έτος, όσες ασφαλισμένες έχουν 10.000 ένσημα στο 57ο έτος και οι άνδρες στο 62ο, όσοι έχουν βαρέα στο 55ο έτος και στο 53ο με μειωμένη (10.500 ένσημα εκ των οποίων τα 7.500 ΒΑΕ), με 35ετία στο 58ο έτος κ.ο.κ. Για να συμβεί αυτό μπορεί ο χρόνος ασφάλισης να συμπληρωθεί με:

* Τα έτη του στρατού, όσα και αν είναι αυτά και έως 30 ημέρες το μήνα, το δε κόστος αναφέρεται στο 20% του τρέχοντος μισθού συν 6% για το επικουρικό.

* Τις 17 εβδομάδες ανατροφής κάθε τέκνου (με εξαγορά στο 20% του βασικού μισθού 740 ευρώ σήμερα).

*Εως 200 ημέρες ασθενείας και 200 ημέρες ανεργίας (δωρεάν).

* Την εκπαιδευτική άδεια (εξαγορά στο ακέραιο και με τον τρέχοντα μισθό) και

* Το χρόνο ανατροφής τέκνων (3,5 μήνες για κάθε παιδί).

Οι αιτήσεις

Οι σχετικές αιτήσεις μπορούν να κατατεθούν ακόμη και το 2013 και η θεμελίωση του δικαιώματος ανατρέχει στο 2010. Ετσι θεμελιώνονται-κατοχυρώνονται τα ισχύοντα κατά τη φετινή χρονιά. Για παράδειγμα μια γυναίκα 57 ετών με 4.200 ένσημα στο τέλος του χρόνου δύναται έως το 2013 να αναγνωρίσει 300 ένσημα από ανεργία και άδεια ανατροφής τέκνου και να συνταξιοδοτηθεί την ίδια χρονιά (ούσα 60 ετών τότε και έχουσα πρώτη ασφάλιση προ του 1992). Και αυτό γιατί φέτος προβλέπεται αυτή η ηλικία, ενώ κατά το 2013 θα ισχύει το 63ο έτος για τις εργαζόμενες που έχουν μόνο 4.500 ένσημα (και στα 65, τελικά, το 2015).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Η περαίωση βήμα βήμα
Δεύτερο κύμα αλλαγών
Σενάρια για κορσέ ΔΝΤ και μετά το έτος 2013
Δύσπιστη η τρόικα για περαίωση-φόρους
Με αυξημένη ταχύτητα οι μεταρρυθμίσεις
Αλλους πείσαμε, άλλους όχι
Τράπεζες
Χρυσή εφεδρεία η Εθνική για την κυβέρνηση
Τα σχέδια των τραπεζιτών για το Τ.Τ.
Ζητούνται εκατοντάδες δισ. για να καλυφθούν οι κανόνες της «Βασιλεία ΙΙΙ»
Δύο όψεις έχει η κατοχή κρατικών ομολόγων
Το όποιο πρόβλημα θα εμφανιστεί στο μέλλον
Διεθνή
Νορβηγική ψήφος εμπιστοσύνης στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου
Γαλλία: Οι εταιρείες μετρούν υπερκέρδη και η αγορά ανέργους
Ζιζάνια και πάλι για τα ομόλογα του Νότου
Σερβίρουν φούσκες στα πιάτα μας
Αγορά
Η ύφεση έφτασε στο ρετιρέ και φέρνει νέα γενιά προβληματικών
Σκληρό μπρα ντε φερ επιχειρήσεων-τραπεζών
Πολυεργαλείο το άρθρο 99, αλλά όχι και πανάκεια...
Το παρασκήνιο μιας κρίσης πολλών αστέρων
Κλονίστηκε, αλλά ελπίζει ο όμιλος Ridenco
Τουρισμός
Πόκερ ελλήνων ξενοδόχων και ξένων τουρ οπερέιτορ
Σχέδια για αεροπορική ομπρέλα χαμηλού κόστους
Πέτυχε το «τεστ ντράιβ»
Επιχειρήσεις
Η βιομηχανία αναζητά διέξοδο στις εξαγωγές
Ασφάλιση
Τα μυστικά της εξαγοράς πλασματικών ετών
Νομοσχέδιο "fast-track"
Πρώτα οι επενδύσεις, μετά το περιβάλλον
Fast track σε... αργή κίνηση
5+1 οικολογικές ανησυχίες για τις διαδικασίες-εξπρές
Κομβικός ο ρόλος της Invest in Greece