Έντυπη Έκδοση

5+1 οικολογικές ανησυχίες για τις διαδικασίες-εξπρές

Το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των μεγάλων έργων δόθηκε σε διαβούλευση (στις 6 Αυγούστου και έπειτα από παράταση ολοκληρώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2010), η οποία συγκέντρωσε 130 σχόλια.

Τα περισσότερα προήλθαν από φορείς προστασίας του περιβάλλοντος (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, WWF Ελλάς, Εταιρεία Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας Mom κ.λπ.) και ιδιώτες, που έθιγαν τα κακώς κείμενα είτε για πιθανές επιβαρυντικές συνέπειες στο περιβάλλον είτε για άλλες προβλέψεις του νομοσχεδίου. Επίσης σχόλια και παρατηρήσεις διατύπωσαν επιχειρήσεις, κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς (Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Σύνδεσμος Βιομηχανιών & Βιοτεχνιών Εβρου, Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος κ.λπ.).

Ενστάσεις

Τα άρθρα του νομοσχεδίου που συγκέντρωσαν τα περισσότερα σχόλια ήταν το «εισαγωγικό», που περιλαμβάνει «έννοιες και ορισμούς» και τα άρθρα που αναφέροται στην «παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας», στην «έκδοση αδειών» και στα «ειδικά σχέδια ολοκληρωμένης ανάπτυξης περιοχών εγκατάστασης μεγάλων έργων». Ξεχωρίσαμε τα εξής:

**Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η προβλεπόμενη διαδικασία επιτάχυνσης των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων. Ειδικά η πρόβλεψη για παρέκκλιση από τη διαδικασία χαρακτηρισμού εκτάσεων κατά τη διαδικασία του άρθρου 14 του ν. 998/1979 κρίνεται ως δυσμενής, καθώς οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις θα αφορούν εκτάσεις άγνωστου οικολογικού χαρακτήρα. Η απαλοιφή της διαδικασίας αυτής συμπαρασύρει και το δικαίωμα του Δημοσίου να επικαλεστεί τεκμήριο ιδιοκτησίας σε αμφισβητούμενης κυριότητας εκτάσεις. Θα είναι λοιπόν δυνατή η απαλλοτρίωση από το ελληνικό Δημόσιο εκτάσεων που ενδέχεται να διεκδικούνται από το ίδιο, με προφανή οικονομική ζημιά για την ελληνική οικονομία.

**Οι πολίτες ρωτούν αν αποδεικνύεται επαρκώς η δημόσια ωφέλεια σε περίπτωση ιδιωτικής επένδυσης ή απαλλοτρίωσης υπέρ φυσικού προσώπου. Θεωρούν ότι είναι απαράδεκτη η απαλλοτρίωση δασικών εκτάσεων, όταν στην Ελλάδα οι λίγες δασικές εκτάσεις που απέμειναν έπρεπε να τελούν υπό καθεστώς απόλυτης προστασίας.

**Επιφυλάξεις προκαλεί η διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα μετατόπισης του αιγιαλού με την κατασκευή έργων και προβλέπει οικονομικά κίνητρα για την ενέργεια αυτή. Το ισχύον πλαίσιο αντιμετωπίζει τη δημιουργία του αιγιαλού ως φυσικό φαινόμενο και προβλέπει τεχνητές προσχώσεις μόνο στην περίπτωση της ζώνης λιμένα. Η διάταξη του νομοσχεδίου επαναφέρει ουσιαστικά παλαιότερο καθεστώς (9 Ν. 2344/1940), με τον κίνδυνο σοβαρών αλλοιώσεων και επεμβάσεων στα ευπαθή οικοσυστήματα της ακτής.

**Η κυρία Μαρία Καδόγλου χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «φωτογραφικό». Αναρωτιέται εάν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αναρτήθηκε για διαβούλευση ακριβώς την ημέρα (6 Αυγούστου) που κατατέθηκε στο ΥΠΕΚΑ η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του επενδυτικού σχεδίου ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική.

Το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου φωτογραφίζει επακριβώς την επένδυση, που θα αναπτυχθεί σε έκταση 317.000 στρεμμάτων με δασοκάλυψη 90% και παράκτια ζώνη 41 χλμ.

**Στοιχείο προβληματισμού αποτελεί η γενικόλογη και δίχως κριτήρια διασφάλιση της διαφάνειας και αμεροληψίας της διαδικασίας αξιολόγησης από συμβούλους. Επίσης καυτηριάζεται η διαδικασία πρόσληψης συμβούλων με απευθείας ανάθεση.

***Οι πολίτες θεωρούν ότι ο σύντομος χρόνος για την αδειοδότηση συνεπάγεται την απουσία ουσιαστικού ελέγχου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επενδύσεις
Σχετικά θέματα: Νομοσχέδιο "fast-track"
Πρώτα οι επενδύσεις, μετά το περιβάλλον
Fast track σε... αργή κίνηση
Κομβικός ο ρόλος της Invest in Greece
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Η περαίωση βήμα βήμα
Δεύτερο κύμα αλλαγών
Σενάρια για κορσέ ΔΝΤ και μετά το έτος 2013
Δύσπιστη η τρόικα για περαίωση-φόρους
Με αυξημένη ταχύτητα οι μεταρρυθμίσεις
Αλλους πείσαμε, άλλους όχι
Τράπεζες
Χρυσή εφεδρεία η Εθνική για την κυβέρνηση
Τα σχέδια των τραπεζιτών για το Τ.Τ.
Ζητούνται εκατοντάδες δισ. για να καλυφθούν οι κανόνες της «Βασιλεία ΙΙΙ»
Δύο όψεις έχει η κατοχή κρατικών ομολόγων
Το όποιο πρόβλημα θα εμφανιστεί στο μέλλον
Διεθνή
Νορβηγική ψήφος εμπιστοσύνης στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου
Γαλλία: Οι εταιρείες μετρούν υπερκέρδη και η αγορά ανέργους
Ζιζάνια και πάλι για τα ομόλογα του Νότου
Σερβίρουν φούσκες στα πιάτα μας
Αγορά
Η ύφεση έφτασε στο ρετιρέ και φέρνει νέα γενιά προβληματικών
Σκληρό μπρα ντε φερ επιχειρήσεων-τραπεζών
Πολυεργαλείο το άρθρο 99, αλλά όχι και πανάκεια...
Το παρασκήνιο μιας κρίσης πολλών αστέρων
Κλονίστηκε, αλλά ελπίζει ο όμιλος Ridenco
Τουρισμός
Πόκερ ελλήνων ξενοδόχων και ξένων τουρ οπερέιτορ
Σχέδια για αεροπορική ομπρέλα χαμηλού κόστους
Πέτυχε το «τεστ ντράιβ»
Επιχειρήσεις
Η βιομηχανία αναζητά διέξοδο στις εξαγωγές
Ασφάλιση
Τα μυστικά της εξαγοράς πλασματικών ετών
Νομοσχέδιο "fast-track"
Πρώτα οι επενδύσεις, μετά το περιβάλλον
Fast track σε... αργή κίνηση
5+1 οικολογικές ανησυχίες για τις διαδικασίες-εξπρές
Κομβικός ο ρόλος της Invest in Greece