Έντυπη Έκδοση

Από τις τράπεζες ξεκινά η ευελιξία

Με το... κούρεμα των μισθών εκβιάζουν οι τράπεζες ώστε να πετύχουν ευελιξία προσωπικού κατά την διαδικασία συγχωνεύσεων και εξαγορών καθώς επίσης και για την τροποποίηση των διατάξεων αναφορικά με την ισχύ των συμβάσεων και τη διαιτησία.

Το αίτημα της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για μείωση των αποδοχών μέσω της κατάργησης του χρονοεπιδόματος απαιτεί τη συναίνεση της Ομοσπονδίας των Τραπεζοϋπαλλήλων, η οποία, όπως είναι φυσικό, δεν πρόκειται να συμφωνήσει. Ωστόσο, οι τραπεζίτες δίνουν δραματικό τόνο ώστε να πετύχουν «υποχωρήσεις» σε ζητήματα συγχωνεύσεων και σιωπηρή συναίνεση της ΟΤΟΕ σε τυχόν νέα προγράμματα εθελούσιων εξόδων τα οποία προωθούνται, ώστε οι χρεωμένες τράπεζες να προβάλουν και πάλι σαν... πολύφερνες νύφες.

Τα προγράμματα «εθελούσιας εξόδου» απαγορεύονται με βάση τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο 3863/10. Μπορούν να δοθούν αυξημένα εφάπαξ για την αποχώρηση όσων υπαλλήλων έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να εξέλθουν λαμβάνοντας μικρότερες συντάξεις ή βρίσκονται κοντά στο όριο ηλικίας (θα λάβουν τη σύνταξη σε 1-2 χρόνια). Για να προχωρήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα, όμως, το οποίο κινείται στο όριο της νομιμότητας, απαιτείται η σιωπηρή αποδοχή από τον οικείο σύλλογο εργαζομένων.

Το δεύτερο θέμα που επιδιώκουν να κερδίσουν οι τράπεζες «εκβιάζοντας» για τους μισθούς είναι το ζήτημα της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. Δηλαδή οι επιμέρους, ανά τράπεζα, συμβάσεις να κατισχύσουν αυτής που υπογράφει η ΟΤΟΕ. Μέχρι σήμερα, διά της «συρροής» (όπως είναι ο σχετικός όρος στην εργατική νομοθεσία) κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων ο εργαζόμενος ελάμβανε τις υψηλότερες σε κάθε περίπτωση προβλεπόμενες αποδοχές. Ουσιαστικά επέλεγε την πιο συμφέρουσα σύμβαση.

Τώρα η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και ο ΣΕΒ, με σύμμαχο το μνημόνιο και τις προβλέψεις του νόμου 3845/10 περί «απόκλισης των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών (ακόμη) και της Εθνικής Γενικής (ΓΣΣΕ)», επιχειρούν να «σπάσουν» την ισχύ της ΟΤΟΕ και των άλλων κλαδικών συμβάσεων μέσω της κατίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Ετσι ώστε κάθε επιχείρηση να ασκεί διαφορετική πολιτική μισθών.

Βεβαίως, για να υπογραφούν τέτοιες, υποδεέστερες των κλαδικών, συμβάσεις, απαιτείται επιχειρησιακό σωματείο που θα συναινέσει. Γι' αυτό και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η εξέλιξη για το ύψος των μισθών, εκτός περιπτώσεων «σωματείων» που ελέγχονται από τους εργοδότες. Ανατρέπει όμως τη δομή του συνδικαλιστικού κινήματος (απαξίωση των ομοσπονδιών) και οδηγεί σε αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής ισχύος σε συναφή θέματα όπως το ασφαλιστικό.

Σε αυτό το σημείο το «καυτό» ζήτημα για τους εργοδότες είναι η μη υποχρεωτικότητα των συμβάσεων. Να μη δεσμεύουν τους εργοδότες, που δεν είναι μέλη της εργοδοτικής ένωσης, οι συμβάσεις που συνάπτονται. Θέμα που φαίνεται ότι εξέταζε ο τέως υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος και αποτελούσε μια ακόμη αιτία τριβών και αντιπαραθέσεων με τη ΓΣΕΕ. Η θέση επί του θέματος της Λούκας Κατσέλη δεν έχει αποσαφηνιστεί, δεδομένου ότι το όλο ζήτημα θα ρυθμιστεί με απλή υπουργική απόφαση σε εξουσιοδότηση του ν. 3845/10. Κάτι τέτοιο, από την άλλη, θα προκαλέσει εργοδοτικό... ντάμπινγκ μεταξύ εκείνων των επιχειρήσεων που εφαρμόζουν και των άλλων που δεν εφαρμόζουν τις συμβάσεις. Και, συνακόλουθα, αποχώρηση όλων των εργοδοτών από τις οικείες εργοδοτικές ενώσεις, αφού κάτι τέτοιο τους υποχρεώνει σε υψηλότερες αμοιβές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Σχετικά θέματα: Μνημόνιο ευελιξίας
Η τρόικα δείχνει πάλι εργασιακά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μνημόνιο ευελιξίας
Η τρόικα δείχνει πάλι εργασιακά
Από τις τράπεζες ξεκινά η ευελιξία
Κυβέρνηση
Εμπλεξαν τα... χαρτοφυλάκια!
Κυβερνητικό μπέρδεμα με παράλληλες εξουσίες
Ο Γιώργος λείπει στις ΗΠΑ για δουλειές
Προειδοποίηση στους γείτονες
Ελεγχοι στο ποδόσφαιρο
Οι οφσάιντ λογαριασμοί στα δίχτυα του ΣΔΟΕ
Προσφυγή κατά μνημονίου
Ενα νομικό αίνιγμα με πολιτικές διαστάσεις
Εξαγορά αιολικών πάρκων
Αιολική... κόντρα κορυφής στη ΔΕΗ
Υπόθεση Βατοπεδίου
Νέα «συμμαχία» Καραμανλή-Σαμαρά
Αρσακειάδα αλλά και «τσαμπουκάς»
Υπόθεση Siemens
Siemens: Ελπίδες για φως από την Εισαγγελία Μονάχου
Υπόθεση δομημένων ομολόγων
Δομημένο κάρφωμα στον Δ. Μηλιάκο
Εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση
Τρία κόμματα, δύο πολιτικές
Ζητούνται πρόθυμοι για πράσινα ψηφοδέλτια
Υποψηφιότητες κατά περίπτωση
Συνεχίζεται η γκρίνια για τον Βασίλη Κικίλια
Οι αμφιλεγόμενοι των εκλογών
Οι «εκτός πλαισίου» ψηφοφόροι
Συνέντευξη: Μ. Καρχιμάκης
«Πρωθυπουργός είναι ο Γ. Παπανδρέου, όχι ο Γ. Ραγκούσης»
Νέα Δημοκρατία
Στο βάθος... Κώστας
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Σύμβουλοι της υπουργού ή επιχειρηματίες;
Άλλες ειδήσεις
Τον Νοέμβριο η τελική ρύθμιση