Έντυπη Έκδοση

Εμπλεξαν τα... χαρτοφυλάκια!

Την ώρα που η κυβέρνηση θέλει να ανεβάσει ταχύτητα για να τρέξει το στοίχημα της ανάπτυξης, το νέο κυβερνητικό σχήμα, δύο εβδομάδες μετά τον ανασχηματισμό, δεν έχει πάρει ακόμα μορφή. Η ανακατανομή αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε πολλά υπουργεία και η προσθήκη νέων τομέων σε άλλα, εκτός από ενδοκυβερνητικές τριβές, έχουν προκαλέσει και διοικητικό αλαλούμ.

Μέχρι τώρα έχει υπογραφεί από τον πρωθυπουργό η απόφαση για τις αρμοδιότητες του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, που αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου και δεν χρειαζόταν γι' αυτό προεδρικό διάταγμα. Η σύνταξη του προεδρικού διατάγματος για τα άλλα χαρτοφυλάκια συνεχίζεται από τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σ. Λύτρα και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η επεξεργασία τους από το ΣτΕ.

Οι μεταβολές όπως προκύπτει από το Π.Δ. που έχει η «Κ.Ε.» είναι πολλές και, αν δεν υπάρξουν νέες αλλαγές λόγω κωλυμάτων, διαμορφώνονται ως εξής:

1 Το υπουργείο Εσωτερικών θα έχει συντονιστικό ρόλο και στον τομέα των επενδύσεων και της επικοινωνίας. Πρόβλημα με τον Θ. Πάγκαλο, λένε στην κυβέρνηση, δεν υπάρχει, καθώς οι αρμοδιότητες του αντιπροέδρου είναι διακριτές και ορίζονται με τα προηγούμενα προεδρικά διατάγματα για τη θέσπιση της θέσης και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου στους τομείς α) του ΚΥΣΕΑ και β) της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στην πορεία.

Για τους περισσότερους υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς, η άσκηση των κυβερνητικών καθηκόντων αυτές τις μέρες μοιάζει με αγώνα δρόμου από υπηρεσία σε υπηρεσία, που ενδέχεται να μην είναι και στην ευθύνη τους. Οσο για τους γραμματείς των οποίων οι τομείς μεταφέρονται σε άλλα υπουργεία, δεν είναι σαφές εάν θα μετακομίσουν ή θα λειτουργούν όπως είναι τώρα, δηλαδή αλλού να στεγάζονται και αλλού να υπάγονται.

2 Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη παίρνει από το προηγούμενο χαρτοφυλάκιό της (Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας) την Προστασία του Καταναλωτή. Η γραμματεία βρίσκεται στο παλαιό υπουργείο Εμπορίου, στην Κάνιγγος που ανήκει τώρα στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το νέο χαρτοφυλάκιο της κυρίας Κατσέλη έχει, όπως και το παλαιό, τη μεγαλύτερη γκάμα αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών. Στο υπουργείο Εργασίας προστίθεται και η Ν. Γενιά που εδρεύει στη Ν. Ιωνία και υπαγόταν στο Παιδείας. Εντάσσεται επίσης η Μεταναστευτική Πολιτική που ήταν στο υπουργείο Εσωτερικών, στην οδό Σταδίου, μεσοτοιχία με το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης του αναπληρωτή υπουργού Γ. Κουτρουμάνη.

3 Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εκτός από την Προστασία του Καταναλωτή χάνει και τον τομέα της Ναυτιλίας. Στην ευθύνη του Μ. Χρυσοχοΐδη θα είναι το ΕΣΠΑ. Την Περιφερειακή Ανάπτυξη στη Β. Ελλάδα θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Σ. Ξυνίδης, με έδρα το πρώην υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Στο κτίριο στεγάζονται και οι υφυπουργοί των άλλων υπουργείων με αρμοδιότητα στη Β. Ελλάδα, η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη και υφυπουργό Υποδομών Γ. Μαγκριώτης.

4 Κάπως έτσι θα λειτουργεί και το κτίριο του «Αστέρα» του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα. Εκεί βρήκε γραφείο η αναπληρώτρια υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ο υφυπουργός Σ. Κουβέλης για την οικονομική διπλωματία και ο νέος υφυπουργός Δ. Δόλλης για τον απόδημο ελληνισμό. Στον «Αστέρα» παραμένει ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, που έχει την αρμοδιότητα των στρατηγικών επενδύσεων. Στο σχέδιο του προεδρικού διατάγματος πάντως δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τις αρμοδιότητές του στο θέμα των επενδύσεων.

Η μάχη για τις επενδύσεις

Οι επενδυτικές αρμοδιότητες αποτέλεσαν τις προηγούμενες μέρες αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργών και του γραφείου του πρωθυπουργού. Τελικά ο Γ. Παπανδρέου κατέληξε, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, στην πιο ξεκάθαρη λύση, την ανάθεση αναπτυξιακών ευθυνών σε όλους τους υπουργούς.

5 Η λύση αυτή όσο απλή μπορεί να φαίνεται άλλο τόσο σύνθετη μπορεί να αποδειχθεί στην πράξη. Ενδεικτικό είναι το πλέγμα στον τομέα της Ενέργειας. Η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υπάγεται στην υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη, που έχει και την εποπτεία της ΔΕΗ.

Ωστόσο, στο σκέλος των επενδύσεων το σχήμα είναι πιο περίπλοκο, αφού όσα σχέδια θεωρηθούν στρατηγικής σημασίας άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη, ενώ για τα περιφερειακά προγράμματα λόγο θα έχουν σχεδόν όλα τα υπουργεία και συντονιστικό ρόλο το Εσωτερικών. Με παρόμοιο τρόπο θα τρέξουν και τα προγράμματα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, στα οποία εποπτεία έχει και το γραφείο του πρωθυπουργού.

6 Το υπουργείο Υγείας, που έχει πλέον και την αρμοδιότητα της διατροφής, παίρνει τον ΕΦΕΤ που ανήκε στο υπουργείο Ανάπτυξης. Παίρνει επίσης τμήμα του τομέα Αθλητισμού που υπαγόταν στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και στεγάζεται στη λεωφόρο Κηφισίας.

7 Ο ΟΠΑΠ θα παραμείνει στην υπηρεσία του Πολιτισμού και στην αρμοδιότητα του Π. Γερουλάνου. Στο κτίριο της Γραμματείας Αθλητισμού εγκαταστάθηκε ο νέος υφυπουργός Υγείας Χ. Αηδόνης. Πού θα πάει ο γραμματέας Π. Μπιτσαξής, που έχει συναρμοδιότητα στον ΟΠΑΠ, δεν έχει ξεκαθαριστεί. Ο έτερος υφυπουργός Υγείας Μ. Τιμοσίδης θα είναι στο κτίριο του υπουργείου Υγείας στην Αριστοτέλους με αρμοδιότητες στους φορείς υγείας και πρόνοιας.

8 Στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, στον Πειραιά, μεταφέρονται οι αρμοδιότητες του τομέα Ναυτιλίας από το πρώην Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ενώ από το υπουργείο Υποδομών πάει η γραμματεία Αιγαίου που εδρεύει στη Μυτιλήνη και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο τομέας της Αλιείας.

Ο νέος υπουργός Γ. Διαμαντίδης και η υφυπουργός Ελπίδα Τσουρή φιλοξενούνται προσωρινά σε γραφεία υπηρεσιακών παραγόντων. Το υπουργείο λειτουργεί με τον προηγούμενο οργανισμό μέχρις ότου δημοσιευτεί το νέο προεδρικό διάταγμα. Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί και νέο οργανόγραμμα. Στο μεταβατικό διάστημα είναι στην ευθύνη του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη.

9 Η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στην πολιτική ευθύνη του υπουργού Χ. Παπουτσή παραμένει και η ΕΥΠ. Παραμένει επίσης η αρμοδιότητα για τη Μεταναστευτική Πολιτική στον υφυπουργό Μ. Οθωνα. Στο Λιμενικό θα έχει την άμεση εποπτεία το υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων και το Προστασίας του Πολίτη συναρμοδιότητα.

10 Στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού περνά η αρμοδιότητα της εποπτείας της ΕΡΤ στον αναπληρωτή υπουργό Τ. Χυτήρη.

11 Αμετάβλητη μένει η κατάσταση στα υπουργεία Οικονομικών, όπου στον υφυπουργό Δ. Κουσελά ανατίθεται η ευθύνη των εσόδων. Εσωτερικές ανακατανομές αρμοδιοτήτων θα γίνουν στο υπουργείο Παιδείας και στο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Κυβερνητικό μπέρδεμα με παράλληλες εξουσίες
Ο Γιώργος λείπει στις ΗΠΑ για δουλειές
Προειδοποίηση στους γείτονες
Για το ίδιο θέμα
Κυβερνητικό μπέρδεμα με παράλληλες εξουσίες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μνημόνιο ευελιξίας
Η τρόικα δείχνει πάλι εργασιακά
Από τις τράπεζες ξεκινά η ευελιξία
Κυβέρνηση
Εμπλεξαν τα... χαρτοφυλάκια!
Κυβερνητικό μπέρδεμα με παράλληλες εξουσίες
Ο Γιώργος λείπει στις ΗΠΑ για δουλειές
Προειδοποίηση στους γείτονες
Ελεγχοι στο ποδόσφαιρο
Οι οφσάιντ λογαριασμοί στα δίχτυα του ΣΔΟΕ
Προσφυγή κατά μνημονίου
Ενα νομικό αίνιγμα με πολιτικές διαστάσεις
Εξαγορά αιολικών πάρκων
Αιολική... κόντρα κορυφής στη ΔΕΗ
Υπόθεση Βατοπεδίου
Νέα «συμμαχία» Καραμανλή-Σαμαρά
Αρσακειάδα αλλά και «τσαμπουκάς»
Υπόθεση Siemens
Siemens: Ελπίδες για φως από την Εισαγγελία Μονάχου
Υπόθεση δομημένων ομολόγων
Δομημένο κάρφωμα στον Δ. Μηλιάκο
Εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση
Τρία κόμματα, δύο πολιτικές
Ζητούνται πρόθυμοι για πράσινα ψηφοδέλτια
Υποψηφιότητες κατά περίπτωση
Συνεχίζεται η γκρίνια για τον Βασίλη Κικίλια
Οι αμφιλεγόμενοι των εκλογών
Οι «εκτός πλαισίου» ψηφοφόροι
Συνέντευξη: Μ. Καρχιμάκης
«Πρωθυπουργός είναι ο Γ. Παπανδρέου, όχι ο Γ. Ραγκούσης»
Νέα Δημοκρατία
Στο βάθος... Κώστας
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Σύμβουλοι της υπουργού ή επιχειρηματίες;
Άλλες ειδήσεις
Τον Νοέμβριο η τελική ρύθμιση